Utazás háziállattal az ünnepek alatt? Mutatjuk, mire figyelj

HelloVidék   
  Megosztom
Utazás háziállattal az ünnepek alatt? Mutatjuk, mire figyelj

Komoly dilemmát okozhat, mi legyen házi kedvenceinkkel, amíg mi elutazunk az ünnepekre vagy kivesszük az éves szabadságunkat. Bízzuk a szomszédokra, keressünk egy macska- vagy kutyapanziót, esetleg vigyük inkább magunkkal? Minden megoldás jó lehet. Persze, ha nem szívesen hagynánk otthon kedvencünket, már létzenek állatbarát szállások, melyek nem csak a gazdikat, de háziállataikat is szívesen látják. Hányan kerestek idén szállást kedvencükkel? Mit érdemes tudni, ha velük együtt utazunk? Most kiderül! 

A szállás.hu adatai szerint, 2022. okt. 1. - 2022. dec. 6. közötti időszakban történt szálláskeresések (nagy nagy valószínűséggel az ebben az időintervallumban leadott foglalások őszre-télre vonatkoznak) alapján 15. helyen áll az Állatbarát -Kutya szállás szűrő és 55. helyen áll a Macskabarát szűrő használata.

Ha teljes eddigi évet nézünk, tehát 2022. jan. 1. - 2022. dec. 6. közötti szálláskereséseket vizsgáljuk, akkor a 13. legtöbbet használt szűrő a kutyabarát, 42 616 alkalommal használták, 53. a macskabarát szűrő, 2789 alkalommal használták

- közölte a portál a HelloVidék megkeresésére.

A legnépszerűbb szűrők ezek voltak (ez nem korlátozódik a kisállatos szűrőket használókra, hanem a teljes vendégkör ezeket a szűrőket használja legtöbbször):

2022. okt 01- 2022. dec. 6 közötti keresések:

 • 1. félpanzió
 • 3. reggeli
 • 3. hotel
 • 4. wellness
 • 5. önálló ház
 • 6. medence
 • 7. előlegfizetés nélkül
 • 8. jacuzzi
 • 9. beltéri medence
 • 10. teljes ellátás
 • 11. ingyenes lemondás
 • 12. apartman konyhával
 • 13. kutyabarát szálláshely

Jó ha tudjuk, a kisállattal utazók számára nemcsak a kisállatbarát szűrő áll rendelkezésre a szálláskereséskor a Szallas.hu-n, hanem a progamkeresőnkben is van kisállatos szűrő, így magát az utazást is állatbarát programok köré is tervezhetik a gazdik.

Hogy utaznak a gazdik és állataik?

A szállásadó portálnak korábban a Kutyabarathelyek.hu-val karöltve készült egy felmérése, 2028 kutyatulajdonos körében végezték a felmérést, melyből kiderült többek közt:

a válaszadók kétharmada mindig, ötödük általában a kutyájával utazik, minden tizedik viszont csak ritkán, és alig 2 százalékuk soha nem viszi magával négylábú kedvencét. Minden második gazdi évente több alkalommal is útnak indul belföldön, 14 százalékuk havonta, minden ötödik viszont akár havonta több alkalommal is felkerekedik.

Szálláskereséskor alapvető szempont, hogy a szálláshely fogad-e egyáltalán kutyát, ezt felárral teszi-e. A legtöbb gazda szerint előfordul, hogy bizonyos fontos információk nem elérhetőek a szállás adatlapján így személyesen kell utánajárniuk.

Egy gazdi vagy kutyás társaság számára például fontos lehet, hogy egy szállásra hány kutya és milyen méretűek jöhetnek, felmehetnek-e a bútorokra és vannak-e a környéken további kutyabarát helyek mint az éttermek, kávézók, parkok, illetve a szálláson belül hova mehet és hova nem a kutya

– mondta Schmidt Zsófia, a Kutyabarathelyek.hu alapítója.

Ezzel párhuzamosan óriási igény mutatkozik az ellenőrzött kutyabarát helyek iránt: a válaszadók 70 százaléka előnyben részesíti ezeket a kutyabarát helyeket

tette hozzá.

További fontos infó, hogy a kutyáért sok esetben felárat kell fizetni. A legtöbb gazdi maximum ezer-háromezer forintot, 16 százalékuk 3-5 ezer forintot, ugyanennyien 500-1000 forintot fizetnek felár gyanánt, 4 százalékuk viszont csak olyan helyre megy, ahova ingyen jöhet a kutya. Ugyanakkor ötödük akár 5 ezer forint felett is szívesen fizet, ha minőségi szolgáltatásban részesülnek. A gazdik többsége az apartmanokat, vendégházakat, nyaralókat és a panziókat kedvelik, ha kisállattal utaznak. (Ha ezt használod, az árak miatt érdemes kihangsúlyozni, hogy ez a 2020-as felmérésünkből való, ezek lehet, hogy némileg már fentebb tolódtak)

Fontos szempontok a gazdik számára, ami nem minden szálláshely esetén egyértelmű: Jellemzően hiányolják a zárt udvart vagy futtatót, illetve az ép kerítést a szállás körül, kutyamegőrző vagy panzió meglétét, medencét és tisztálkodásra való helyet, kutyás programokat, valamint egyértelmű szabályozást arra vonatkozóan, hogy hova mehet és hova nem a kutyus. Sok helyen nincsen kihelyezve külön kutyapiszok gyűjtőhely. Ez jó hír a kutyások számára, hiszen a felmérés szerint a Balaton, a főváros és környéke, Észak-Magyarország és Nyugat-Dunántúl a top desztinációk körükben.

Otthon maradt kedvencek

Azok, akik nem a kutyájukkal együtt utaznak, többnyire azért hagyják otthon kedvencüket, mert nem ismernek kutyabarát helyeket, vagy valamilyen viselkedésprobléma áll fenn kedvencüknél, esetleg az túl öreg, fiatal vagy egyéb egészségügyi okok miatt nem vállalják. De többen úgy nyilatkoztak, hogy nem tudnak úgy kikapcsolódni, ha a csaholó négylábú is ott van velük. Egy igazán pihentető kutyás nyaraláshoz, gondtalan utazáshoz elengedhetetlen, hogy kutyánk megfelelően szocializált legyen, ismerje az alap vezényszavakat, hallgasson gazdájára. Enélkül egy addig ismeretlen helyzet a kutyában és a gazdiban is feszültséget generálhat.

Sok esetben pedig felelős gazdaként kell döntenie a kutyatulajdonosnak: adódhat olyan eset, amikor a kutya érdeke az, hogy otthon maradjon. Az otthonmaradó kutyusok általában megbízható rokonokhoz, barátokhoz kerülnek, míg a gazdi üdül, vagy szomszédok, ismerősök látogatják és etetik őket. Csupán négy százalékuk töltheti kutyapanzióban a „kényszerszabadságát”, 3 százalékukra kutyaszitter vigyáz. A felmérésből az is kiderült, hogy a kutyájuk nélkül utazók táborának 85 százaléka többször vinné magával a kutyáját, ha több kutyabarát hely közül választhatnának, és ezeket könnyedén megtalálnák.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás

utazás háziállattal

advent

karácsony