Fontos változás élesedik januártól az utakon: ez minden autóst érint

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos változás élesedik januártól az utakon: ez minden autóst érint

Január elsejétől a magyar autósoknak itthon nem kötelező maguknál tartaniuk az autó forgalmi engedélyét és a jogosítványt. Baleset esetén viszont továbbra is meg kell adniuk a kárrendezéshez szükséges adatokat.

A rendőrség és a biztosítók érdeke eltérhet: a rendőrök abban bíznak, hogy az új évben kevesebb esethez kell majd kivonulniuk, ugyanakkor sokat segít a pontosan, szakszerűen kitöltött kárbejelentő, vitás esetekben pedig a rendőri jegyzőkönyv – hívta fel a figyelmet Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője, írja az infostart.hu.

A balesetben érintettek a helyszínen kötelesek átadni egymásnak a személy, a gépjármű, és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat. Ehhez nem feltétlenül kell, hogy nálunk legyen a forgalmi vagy a jogosítvány. Viszont ha egy baleset során a károsult vagy a károkozó nem tudja a szükséges adatokat megadni, úgy a felek hívhatnak rendőrt annak érdekében, hogy valós adatok kerüljenek a kárbejelentőre

- mondta.

A MABISZ szóvivője szerint rendőrt csak akkor kell hívni, ha személyes sérültje van a balesetnek. Ha nem megfelelő adatok jutnak el a biztosítókhoz, akkor a kárrendezési eljárás indokolatlanul hosszan elhúzódhat. A pontosabb adatok megadásához az elektronikus kárbejelentő applikációt javasolja.

Nehézséget jelenthet a kölcsön és a lízingelt gépkocsik, valamint határeseteknél a baleset felelősségének megállapítása körüli vita

- mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke. A rendőrségi nyilvántartásban ezek az adatok elérhetőek. A személyazonosságot igazoló okmánynak egyébként is a járművezetőnél kell lennie, úgyhogy azzal a személyt lehet igazolni, a gépkocsi rendszáma pedig adott

- jelentette ki Kovács Kázmér.

Ha valamilyen okból nem tudják rögzíteni a többi személyi adatot, akkor azok lekérhetők az adatnyilvántartóból. A kölcsön- vagy lízingelt gépkocsik esetében viszont kell lennie igazolásnak a járművezetőnél arról, hogy vezetheti a kocsit. Ez ugyanis január 1-jét követően nem lesz lekérhető a központi adatbázisról.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jogosítvány

autósok

baleset

közlekedés

rendőrség

kárrendezés

adatok