Fontos változás élesedik januártól az utakon: ez minden autóst érint

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos változás élesedik januártól az utakon: ez minden autóst érint

Január elsejétől a magyar autósoknak itthon nem kötelező maguknál tartaniuk az autó forgalmi engedélyét és a jogosítványt. Baleset esetén viszont továbbra is meg kell adniuk a kárrendezéshez szükséges adatokat.

A rendőrség és a biztosítók érdeke eltérhet: a rendőrök abban bíznak, hogy az új évben kevesebb esethez kell majd kivonulniuk, ugyanakkor sokat segít a pontosan, szakszerűen kitöltött kárbejelentő, vitás esetekben pedig a rendőri jegyzőkönyv – hívta fel a figyelmet Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője, írja az infostart.hu.

A balesetben érintettek a helyszínen kötelesek átadni egymásnak a személy, a gépjármű, és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat. Ehhez nem feltétlenül kell, hogy nálunk legyen a forgalmi vagy a jogosítvány. Viszont ha egy baleset során a károsult vagy a károkozó nem tudja a szükséges adatokat megadni, úgy a felek hívhatnak rendőrt annak érdekében, hogy valós adatok kerüljenek a kárbejelentőre

- mondta.

A MABISZ szóvivője szerint rendőrt csak akkor kell hívni, ha személyes sérültje van a balesetnek. Ha nem megfelelő adatok jutnak el a biztosítókhoz, akkor a kárrendezési eljárás indokolatlanul hosszan elhúzódhat. A pontosabb adatok megadásához az elektronikus kárbejelentő applikációt javasolja.

Nehézséget jelenthet a kölcsön és a lízingelt gépkocsik, valamint határeseteknél a baleset felelősségének megállapítása körüli vita

- mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke. A rendőrségi nyilvántartásban ezek az adatok elérhetőek. A személyazonosságot igazoló okmánynak egyébként is a járművezetőnél kell lennie, úgyhogy azzal a személyt lehet igazolni, a gépkocsi rendszáma pedig adott

- jelentette ki Kovács Kázmér.

Ha valamilyen okból nem tudják rögzíteni a többi személyi adatot, akkor azok lekérhetők az adatnyilvántartóból. A kölcsön- vagy lízingelt gépkocsik esetében viszont kell lennie igazolásnak a járművezetőnél arról, hogy vezetheti a kocsit. Ez ugyanis január 1-jét követően nem lesz lekérhető a központi adatbázisról.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jogosítvány

autósok

baleset

közlekedés

rendőrség

kárrendezés

adatok