Mit nekik a válság, télen is szórja a pénzt a magyar elit: ide utaznak a legtöbben

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Mit nekik a válság, télen is szórja a pénzt a magyar elit: ide utaznak a legtöbben

2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mire számítanak a szakemberek? Várható-e még nagyobb fellendülés? Cikkünkben ennek jártunk most utána, illetve megnéztük azt is, hova utazott a legtöbb magyar a téli hónapokban illetve, melyek voltak a leglátogatottabb helyek, turisztikai attrakciók. Cikkünkben ezeknek jártunk most utána. 

Új erőre kapott a belföldi turizmus, ezt a számok is igazolják

Ahogy a KSH adatai mutatják, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,3, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 44 százalékkal növekedett.

  • 2022-ben a belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző évben. 2022. decemberbena belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.
  • A vendégek száma 373 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 830 ezer volt. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 7,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.
  • A forgalom a panziókban 4,2 százalékkal csökkent, a közösségi szálláshelyeken 6,2 százalékkal emelkedett a 2021. decemberihez viszonyítva.
  • A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 23, illetve 21 százalékát regisztrálták.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 4,0 százalékkal többet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. 1991 kereskedelmi szálláshely, köztük 826 szálloda és 884 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 52 százalékát külföldi vendégek töltötték el.

2022-ben az előző évhez képest a kereskedelmi szálláshelyeken mintegy 45 százalékkal több, összesen 26 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több (15 millió, illetve 11 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 69 százalékkal nőtt, és 464 milliárd forintot tett ki.

Hogy látják az elmúlt időszakot a szakemberek?

Az idegenforgalom a járvány elleni korlátozások két évvel ezelőtti fokozatos feloldását követő élénkülése miatt emelkedő bázis, valamint a reálbérek csökkenése miatt várható keresletcsökkenés ellenére kiugróan, 22%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, igaz, egy évvel ezelőtt a járvány átmeneti emelkedése némi bizonytalanságot és kisebb megtorpnaást okozott a turizmus helyreállásában

- derült ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének idegenforgalmi elemzéséből. Mint írja, az adatok a turizmus határozott helyreállásának folytatását, és a turizmus ellenállóképességét mutatják. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 4,3%-kal, a külföldiek vendégéjszakáinak száma pedig 44,4%-kal emelkedett, ami a külföldi vendégek visszatérését mutatja.

A szálláshelyek árbevétele így decemberben 58,4%-kal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, tükrözve az árak emelkedését is, míg a növekvő vendégszámon az egy évvel korábbihoz képest 9,3%-kal kevesebb működő egység osztozott, ami egyrészt azt mutatja, hogy alaptalanok voltak a tömeges bezárásokkal kapcsolatos félelmek, másrészt, amelyik egység nyitva tartott, sok esetben teltházzal működött. A helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban teljesen helyreállt, ami magas bázist eredményezett.

A tavalyelőtti májusi fokozatos nyitást követően érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult a tavalyi év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette, világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak.

Az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6%-os volt a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költött. Kérdés, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokat, vásárokat, de erre is kifejezett igény várható.

A szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása újabb lendületet adhat a nemzetközi turizmusnak, mivel a távol-keleti vendégek eddig kimaradtak a nemzetközi turizmus helyreállásából. Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a rezsicsökkentés részleges kivezetése törheti meg, bár erre a jelek szerint egyelőre nem került sor. A belföldi turizmus helyreállását emellett a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg.

A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázat az energiaköltségek elszállása, így a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhetnek, a meredeken elszálló költségeket nem tudják áthárítani, így átmeneti, vagy végleges bezárásra is kerülhetnek.

A fűtési szezont követően azonban számos szálláshely újra kinyithat. A közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a megújuló energia felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetők. A nyitvalevő szállásadók ugyanakkor a tapasztalatok szerint sok esetben teltházzal üzemelnek, így előnyt is szerezhetnek a bezáró szálláshelyekkel szemben

- emelte ki elemzésében Suppan Gergely.

De mit mutatnak a téli adatok?

Mivel a téli időszak is rendkívül zsúfolt a szálláshelyek körében, ezért az egyik legnagyobb hazai szállásadó portált, a Szallas.hu szakembereit kérdeztük a témával kapcsolatban. Arra voltunk elsősorban kíváncsiak, hogy mit tapasztalnak most: a kialakult gazdasági helyzet, a magas infláció, miként befolyásolja a foglalási kedvet?


Kimagasló a foglalási kedv, közel 10%-kal nőtt a Szallas.hu-n leadott téli, belföldi foglalások darabszáma . (Vizsgált időszak: 01.31-én vagy korábban beérkező, 2022.12.01.-2023.02.28. közötti távozási dátummal rögzített aktív foglalások összehasonlítása a 2022.01.31-én vagy korábban beérkező, 2021.12.01.-2022.02.28. közötti távozási dátummal rögzített foglalásokkal). Valószínűleg a gazdasági körülményeket jelenleg még kompenzálják a támogatások - pl. OTP SZÉP kártya felhasználható keretek

- kezdte Kelemen Lili, a portál sajtószóvívője.

Mint mondta, országos képet nézve a Top 10 belföldi úti cél a magyarok körében télen a következők voltak(zárójelben a foglalások aránya az összes belföldi foglaláshoz képest):

  • Budapest (9%)
  • Eger (4,7%)
  • Pécs (3,6%)
  • Szeged (3,5%)
  • Hévíz (3,1%)
  • Gyula (2,9%)
  • Hajdúszoboszló (2,8%)
  • Debrecen (2,5%)
  • Zalakaros (2,3%)
  • Siófok (2,2%)

Kíváncsiak voltunk arra is, mely látványosságok, turisztikai attrakciók, helyek vonzották leginkább a magyarokat, hol kapcsolódnak ki legtöbben. A portál adatai szerint a legnépszerűbb hazai attrakciók a téli időszakban a magyar vendégek körében a következők voltak:

  • Egri Vár
  • Gyulai Várfürdő
  • Hévízi-tó
  • Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ
  • Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
  • Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő
  • Miskolctapolca Barlangfürdő
  • Zalakarosi Fürdő
  • Festetics-kastély
  • Cascade Barlang és Élményfürdő

Ezen túlmenően az is érdekelt minket, milyen típusú szálláshelyeket kerestek leginkább, melyek voltak a legfontosabb kritériumok, milyen igények voltak a felszereltséget illetően a szálláskeresőknek. A portál adatai szerint a náluk leadott foglalásoknál az alábbi szűrőket használták a legtöbb kereséskor:

félpanzió, reggeli, hotel, önálló ház, wellness, medence, előrefizetés nélkül foglalható, apartman saját konyhával, lemondási díj nélkül foglalható

Ennek mentén a foglalások eloszlása szállástípusonként a következőképpen alakult:

  • Hotel: 41,90%
  • Apartman: 23,55%
  • Vendégház: 15,49%
  • Panzió: 15,17%
  • Egyéb: 3,89%

Végül pedig arra is rákérdeztünk, mit lehet tudni az árakról: mennyit költöttek szállásra átlagosan a vendégek, illetve hogyan befolyásolta az infláció az árakat. A portál adatai szerint egy főnek átlagosan egy éjszaka 13 220 Ft-ba került 2022.12.01.-2023.01.31. időszakban. Ez kb. 18,5%-os növekedést jelent tavalyhoz képest.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

belföldi utazás

utazás belföldön