Most érkezett: csúnya lehűlés és hózápor veri vissza a márciusi tavaszt

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Most érkezett: csúnya lehűlés és hózápor veri vissza a márciusi tavaszt

Folytatódik a változékony, tavaszias idő: pénteken még 15 és 20 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható többfelé záporral, zivatarral, majd szombaton csökken a hőmérséklet, és akár havas eső, hózápor is eshet. Vasárnap nem valószínű csapadék, de a legmelegebb órákban mindössze 6 és 10 fok valószínű - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből

Pénteken délutánig közepesen felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel, délutántól már inkább erősen felhős égkép valószínű. Többfelé várható zápor és zivatar. A déli szél élénk lesz, néhol meg is erősödik, de a zivatarok környékén erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul.

Szombaton reggelig jobbára erősen felhős idő várható, napközben felhőátvonulásokra lehet számítani több-kevesebb napsütéssel, de északkeleten estig erősen felhős maradhat az ég. Délelőttig főleg a déli és a keleti országrészben valószínű szórványosan eső, zápor, majd délutántól északkeleten fordulhat elő zápor, havas eső, hózápor, de másutt számottevő csapadék nem lesz. Az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik. A minimum-hőmérséklet általában 3 és 8, a csúcsérték 6 és 12 fok között alakul.

Friss időjárás hírek, előrejelzés ITT!

Vasárnap a hosszabb-rövidebb napsütés mellett melegfront közép-, illetve magasszintű felhőzetet sodródhat az ország fölé. Csapadék nem valószínű, az északnyugati, majd a délnyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalra többnyire mínusz 8 és 0 fok közé hűl le a levegő, délután 6, 10 fok lehet.

Az OMSZ szerint a változékony idő totál normális

Idén a természet nem jár sokkal előrébb az ilyenkor szokásosnál, az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de sokfelé egyre jobban várnak egy kiadósabb esőt - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat e heti agrometeorológiai elemzésében csütörtökön.

A honlapon közölt összefoglaló szerint a február végére jellemző változékony idő folytatódott az elmúlt egy hétben is. A hőmérséklet északkeleten a szokásos értékek körül alakult, az ország többi részén 1-2 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

A csapadék kevesebb volt a szokásosnál, a déli tájakon a kisebb a hiány. A talaj felszín közeli rétege az ország északi kétharmadán sokfelé száraz. A középső és mélyebb rétegek északon is jó vízellátottságúak, míg délen a felső 1 méteres talajréteg szinte telített és többfelé áll a víz a szántóföldeken.

Utaltak arra: február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek és a fagy visszafogta a növények túl korai fejlődését. A hónap közepén azonban fejlődésnek indult a vegetáció, már az északkeleti országrészben is virágzik a som, a kajszi, az őszibarack és a körte. Délen, délnyugaton a folyamat még előrébb jár, a mandula virágzása is elkezdődött.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

időjárás

meteorológia

tavasz

havazás

lehűlés

omsz

meteorológiai szolgálat

időjárás előrejelzés