Újra jár a népszerű expressz: a Tisza-tóhoz és a Balatonra is egyre többen utaznak így

HelloVidék   
  Megosztom
Újra jár a népszerű expressz: a Tisza-tóhoz és a Balatonra is egyre többen utaznak így

A Tisza-tóhoz 2021-ben indult a Tisza-tó expressz, ami tavaly óta már meghosszabbított útvonalon, Tiszafüred érintésével Balmazújvárosig közlekedik. Ez a járat közel 50 – igény esetén bővíthető – kerékpárhellyel szolgálja az utasokat. A Tisza-tóhoz történő vasúti utazáshoz ajánlott a Tisza-tavi kerékpárjegy igénybe vétele, mellyel bármely magyarországi vasútállomásról egységes és kedvező áron szállítható a kerékpár a Tisza-tóhoz vezető 3 vasútvonal bármely állomásáig és vissza. 2022-ben a Tisza-tavi kerékpáros utazások száma 21 ezer volt, 7710 darab Tisza-tavi kerékpárjegyet értékesített a MÁV-START.

A Cívis InterRégió vonatok révén átszállással többek között Szolnokról és Debrecenből vált egyszerűbbé a Tisza-tó elérése, hiszen a fővonalon immár korszerű, alacsonypadlós, kerékpáros férőhelyekkel rendelkező FLIRT motorvonatokkal lehet utazni, írja az ilovetiszato.hu

1,2 millió kerékpáros a MÁV járatain

A fejlesztéseknek köszönhetően 2022-ben a MÁV-START járatain országszerte csaknem 1,2 millióan szállítottak kerékpárt vasúton, ami 18 százalékkal haladta meg a 2021-es biciklis forgalmat. Ezzel az elmúlt évek legjobb eredménye született meg: 2019-ben 880 ezren, 2020-ban 917 ezren, 2021-ben pedig 1 millióan vonatoztak bringával.

Országszerte mintegy 2000 kerékpár tárolására alkalmas, fedett, bekamerázott B+R kerékpártároló épült az utóbbi időben, kiemelten Budapest elővárosaiban. A jelenleg működő 10 elővárosi vasútvonalon mintegy 80 állomáson áll rendelkezésre színvonalas B+R tároló, nagyságrendileg 4000 férőhellyel.

Egyre nagyobb érdeklődés

A kerékpáros turizmus, valamint a bringások ingázásának elősegítése régóta a vasúttáraság prioritásai között szerepel. Hazánk rendelkezik Európa egyik legsűrűbb vasúthálózatával, 2021-ben pedig az Európai Kerékpár Szövetség rangsora alapján a MÁV-START kerékpáros szolgáltatása a 4. helyezést érte el. A kedvező feltételeknek és a szolgáltatás iránti igény folyamatos növekedésének hozományként, a tavalyi fejlesztések során nagy hangsúlyt kapott a kapacitásbővítés növelése, valamint a turisztikailag kiemelt régiók szezonális kiszolgálása. Tavaly elkészült a 8. regionális kerékpárszállító kocsi, így a fővonalak mellett a mellékvonalakon, helyi forgalomban is nagyobb mennyiségű kerékpár szállítására nyílt lehetőség. A Tisza-tavi, a kelet-börzsönyi és a nyugat-mátrai térség mellett már a Balaton északi partján közlekedő személyvonatok is közlekedtek ilyen kocsikkal.

Olcsóbb a vonatjegy applikáción vásárolva

Az utasok már a kerékpáros díjtermékek 35 százalékát vásárolták a MÁV appon, ahol eleve 10 százalékkal olcsóbban lehet jegyet váltani. E mellett a MÁV-START más tarifális kedvezményekkel is ösztönzi a fenntartható közlekedési módok kombinációját, például lehetőség van kedvezményesen kerékpárjegy váltására a Magyar Kerékpárosklub tagsággal vagy START Klub kártyával is. A vasúti bérlettel rendelkező utasok, szombaton és vasárnap a bérleten feltüntetett viszonylaton díjmentes kerékpárjegy megváltásával ingyenesen vihetik magukkal biciklijüket.

Hogyan lehet kerékpárt szállítani a vonaton?

A vasúttársaság megújult kerékpáros aloldala, kibővült tartalommal, letisztult tematikával átláthatóbbá és informatívabbá vált. Itt, tudatosítva a zöld közlekedés előnyeit, számos ajánlóval, valamint különféle kedvezmények bemutatásával folyamatos az utasok tájékoztatása a vasúti kerékpáros kínálat igénybevételének lehetőségeiről, amit itt lehet elrérni. Az oldalon az igényeknek megfelelően hamarosan a nemzetközi járatok kerékpárszállítási lehetőségeiről is lehet informálódni.

Idén a VOLÁNBUSZ tavalyhoz hasonlóan a nyári időszámítás ideje alatt tervezi a kerékpárszállítási szolgáltatásának biztosítását. Ennek megfelelően március 26-tól október 28-ig a tavalyi évvel megegyezően a Budapest és a Mátra, illetve a Tisza-tó térsége között közlekedő autóbuszok mellett a Budapest és Salgótarján, Eger, Kazincbarcika, valamint Miskolc között közlekedő egyes járatokon biztosított a kerékpárok szállítása a megadott megállóhelyek között. A kerékpárjegy ára továbbra is 990 forint.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kerékpárszállítás

máv

volánbusz

balaton

tisza-tó

kerékpárjegy

zöld közlekedés