Sokkolta a hír a legtöbb balatoni nyaralótulajdonost: brutális árat kell ezért fizetniük

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkolta a hír a legtöbb balatoni nyaralótulajdonost: brutális árat kell ezért fizetniük

Az elmúlt napokban kapták kézhez a balatoni üdülőtulajdonosok az idei évben fizetendő építményadóról szóló csekkeket. Volt is több település, ahol felháborodva fogadták, hogy bizony mélyen a zsebükbe kell majd nyúlni a megemelt fizetnivaló miatt. Ahogy arról a sonline.hu beszámolt, A településvezetők azt mondják, az elszabadult energiaárak és a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt voltak kénytelenek építményadót emelni.

Ahogy a portál írja, a legtöbb déli parti településen évek óta változatlan az építményadó mértéke, amelyet az ingatlan alapterülete alapján számolnak ki. Egyes településeken attól is függ, hogy milyen célra használják az ingatlant, vagy éppen a település mely részén található a ház. Zamárdiban 2004 óta nem módosítottak rajta, Balatonbogláron is hasonló a helyzet. Balatonmáriafürdőn sem emeltek építményadót.

Balatonlellén viszont emelkedett az ingatlanok után fizetendő közteher, de csak a nem állandó lakhellyel rendelkező tulajdonosok számára. Kenéz István polgármester szerint a vasúttól északra a nem balatonlelleieknek 700-ról 1200 forintra nőtt a négyzetméterenként adó, de aki bejelentkezik, annak 700 forintra mérséklődik. Ahogy a polgármester mondta, nem titkolt cél a pluszbevétel mellett a lakosságszám növelése.

Balatonfenyvesen is nőtt az építményadó mértéke, ott lakóépület esetében 700-ról 900-ra, míg melléképület és garázs esetében 500-ról 700 forintra. A települések elég sanyarú anyagi helyzetben vannak, valahonnan pótolni kell a kieső összegeket

- mondta a lapnak Lombár Gábor polgármester.

De Fonyódon is megemelik az építményadót: a vasúti pálya vonalától északra eső területen évi 1400 forint, ettől délre eső területen pedig 1100 forint négyzetméterenként az éves adó. Ez a korábbihoz képest 40-60 százalékos emelés, de akinek garázsa van, annak még ennél is magasabb lehet a többletfizetnivaló.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balatoni nyaraló

balatonlelle

balatonfenyves

fonyód

zamárdi

balatonboglár

balatonmáriafürdő