Brutális drágulás vár idén a Balatonon? Mutatjuk, milyen szállásárakra számíthatunk

Pénzcentrum   
  Megosztom
Brutális drágulás vár idén a Balatonon? Mutatjuk, milyen szállásárakra számíthatunk

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt, a Balatonon kifejezetten jó szezonra, sok turistára készülnek, de még a tavalyinál is mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a magyar tenger partján pihenne idén. hozzátették, persze nem egységes az emelés mértéke, de van olyan szálloda, ahol 30 százalékkal drágább a szoba a szezonban, a magánszállások esetében pedig a 40 százalékos áremelés is elképzelhető. Az átlag valahol 18 százalék környékén fog megállni, de messze van még a nyár vége.

Ahogy a portál írja, akár még a 2019-es csúcsszezonnál is jobbat zárhat idén a belföldi turizmus. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Horváth Péter nemrég elmondta, hogy ezt a várakozást erősítik a januári adatok is: jól hajrázott a turisztikai ágazat 2022 végén, és ezt sikerült átmenteni 2023 elejére is. A Pénzcentrum iparági forrásokra a cikkben azt is hozzáteszi, hogy ugyanakkor az is biztos, hogy ismét komolyabb áremelésre kell számítani 2023 nyarára.

Mire számítanak a szállásadók?

Kelemen Lili, a Szállás.hu marketing menedzsere arról beszélt a lapnak, hogy a nyári foglalásokat teljességében még nem látják, de hozzátette:

a húsvéti hosszú hétvégére viszont már kaptunk olyan visszajelzést Zalakarosról, az egyik partnerünktől, hogy nincs több kapacitása az ünnepi hosszú hétvégére.

Mint mondta, a nyári foglalásaik harmada a Balaton térségébe szól: itt átlagosan 13 ezer forint egy éjszaka egy főnek, ez 4,9%-os drágulás tavalyhoz képest. De ez településenként, szállástípusonként és konkrét szálláshelyenként is elég eltérő lehet ez az arány.

Áremelkedésre mindenképp számítnai kell

Meglátásom szerint nem lesz egységes változás a szállás árakban idén nyáron a Balaton partján. Egyes kategóriák esetében várhatóan maradnak a tavalyihoz hasonló árak, például a magán és egyéb szálláshelyek körében korántsem biztos, hogy mindenki fog emelni. Sokan egyébként a korábbi években már forint-euró árfolyamhoz kötötték az áraikat, még ha nem is hivatalosan. A szolgáltatóknál valószínűleg készülnek már a különféle számítások, amelyek megmutatják, hol van az a szint, ahol még megtérül a kiadás, és mekkora összeggel érdemes vagy szükséges még emelni az árakat

- mondta el a Pénzcentrumnak a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Mire számíthatunk még a foglalásokat illetően? Hogy alakultak a top települések árváltozásai? Erről még többet olvashatunk a Pénzcentrum teljes cikkében, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balatoni nyaralás

balatoni nyaraló

belföldi nyaralás

belföldi utazás

szállásárak