Titkos jelek a vidéki temetőkben: kincset rejt a föld, ahol ilyet látsz

MTI   
  Megosztom
Titkos jelek a vidéki temetőkben: kincset rejt a föld, ahol ilyet látsz

Temetőkben elhelyezett "okos", QR-kóddal ellátott parcellaköveket avattak csütörtökön Székesfehérváron; a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ilyen kövekkel jelöli a jövőben azokat a hazai temetkezési helyeket, amelyekben a Nemzeti Sírkert részeként védett sír található.

A NÖRI közleménye idézte Vargha Tamást, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát, aki hangsúlyozta: az egykori hősök iránti adósságot csak emlékük életben tartásával és a megfelelő tisztelet lerovásával lehet törleszteni, mert "minden emlékezés akkor épít minket, ha jól emlékezünk, és akkor emlékezünk jól, ha tanulunk a múltból".

Cser-Palkovics András polgármestere rámutatott, hogy az okos parcellaköveken keresztül elérhető információkra az embereknek igényük van, érdekli őket a múlt hagyatéka, és Székesfehérvár temetőiben számos olyan személy nyugszik, akire érdemes emlékezni.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta, hogy a Nemzeti Sírkert védettségi kategóriát jelent, amelyet Magyarország kormánya hozott létre azon országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. A védettségről a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dönt - tette hozzá.

A Nemzeti Örökség Intézete tavaly indította el a QR-kóddal rendelkező, úgynevezett okos parcellakövek telepítését, amelyek mára megtalálhatók többek között Keszthelyen, Iváncsán, Budapest nagyobb temetőiben és Sümegen is. A kódok a NÖRI honlapjára vezetnek, ahol elolvasható az adott temető védett sírjaiban nyugvó személyek rövid életrajza.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

sír

sírkert

sírkő

sírhely

sírok

temető