Kihagyhatatlan látnivalók Észak-Magyarországon: mutatjuk, mit érdemes most felfedezni

HelloVidék   
  Megosztom
Kihagyhatatlan látnivalók Észak-Magyarországon: mutatjuk, mit érdemes most felfedezni

Tavaly az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. lillafüredi Zsófia-kilátója és turisztikai létesítménye nyerte el az Év Kilátója és az Év Turistaháza címet is. Országos szinten is közismertek és rendkívül népszerűek az erdőgazdaság által működtetett Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasutak. A társaság Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 107 ezer hektár állami tulajdonú területen gazdálkodik, melyből 103 ezer hektár az erdő.

Az állami erdőgazdaság az elmúlt öt évben 54 hektáron telepített új erdőt, mintegy 4100 kg makk és 237 ezer csemete elültetésével. Kezelt területeinek több mint háromnegyede áll természetvédelmi oltalom alatt. Az erdőket sújtó természeti károk miatt összesen mintegy 26 hektáron végzett pótlást 124.500 csemete felhasználásával. Az erdőgazdaság részt vett a Településfásítási Programban is, amely keretében 98 helyszínen 2900 fát ültettek el. A februárban lezárult szociális tűzifaprogramhoz több mint 36 ezer köbméter fával járult hozzá.

A Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park egyaránt különböző fokú védettség alatt álló területein jött létre. Ezen kívül a Zempléni- és a Lázbérci Tájvédelmi Körzet, valamint négy természetvédelmi terület található itt. Az erdőgazdaság változatos, hegy-, domb-, és síkvidéket egyaránt magába foglaló földrajzi tájakon, rendkívül sokszínű geológiai- és talajviszonyok mellett dolgozik. Működési területén található a Tisza folyó észak-magyarországi vízgyűjtő területe, a Sajó, a Bódva, a Hernád és a Bodrog magyarországi szakasza. Hegyvidéki területei a Bükk és a Zemplén hegységben, valamint az Aggtelek-Rudabányai hegyvidéken vannak.

Az állami erdőgazdaság tanösvényekkel, sétautakkal, turistaszállókkal, kilátókkal együtt több mint kétszázötven kirándulóhelyet üzemeltet. A 18 történelmi emlékhely mellett egy erdészeti, vadászati és természetvédelmi gyűjteményt, illetve Lillafüreden ökoturisztikai központot tart fenn. A Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasutak évente kirándulók százezreit szállítják a Bükk, illetve a Zemplén erdeibe. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút fővonala tizennégy kilométer hosszú. Miskolc és Garadna között a Szinva- és a Garadna-patakok völgyében közlekedve, számos érdekes látnivalót kínál az utazóknak. Kihagyhatatlan célpont a Palotaszálló, a Hámori-tó, illetve a társaság által tavaly újjáépített Zsófia-kilátó, amely elnyerte az év kilátója címet. A tíz kilométer hosszú nyomvonallal rendelkező Pálházi Állami Erdei Vasút Magyarország egyik legrégebbi ilyen jellegű létesítménye. Pálházától Rostallóig közlekedik a Kemencepataki völgyében, útja során a Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részeit érinti.

A társaságnál vallják, hogy az erdész hivatás gyakorlásának szerves része az ifjúság nevelése, a környezettudatosság közvetítése. Ennek érdekében három erdészeti erdei iskolát működtetnek. A Bagoly-Vár Fónagyságon, a Bikk-Makk Répáshután, a Csanyiki Erdőház pedig a Bükk keleti kapujában várja a fiatalokat. Mindenütt természetes környezetben, a szabadban zajló foglalkozásokat szorgalmazva biztosítanak lehetőséget a gyermekek számára az erdei életközösséggel, az erdőgazdálkodással és a természetvédelemmel kapcsolatos ismeretek elsajátítására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borsod-abaúj-zemplén megye

lillafüred

kisvasút

kilátó