Szörnyű veszély leselkedik gyógyító tavunkra: agresszív támadók jelentek meg benne

HelloVidék   
  Megosztom
Szörnyű veszély leselkedik gyógyító tavunkra: agresszív támadók jelentek meg benne

Különleges trópusi halak viszik már a prímet a Hévízi-termáltóban. Hiába mutatnak jól, mégis hatalmas károkat okoznak a vízben - számolt be róla az RTL.

Mit keres egy trópusi hal a Hévízi-tóban? A kutatók szerint a legtöbb problémát okozó amúrgéb faj Ázsiából egy felelőtlenül ellenőrzött halszállítmánnyal került a magyar folyókba, és az évek során olyan hibrid szaporodási rendszerrel alkalmazkodott a környezetéhez, amivel az őshonos fajok teljes területét veszélyezteti.

Amurgéb, egy igazi terminátor

Az amurgéb eredeti hazája a Távol-Kelet, az Amur folyó vízrendszerében honos, ma már azonban Kelet-és Közép-Európa számos országában jelen van. 1912-ben egy természettudós négy amurgébet vitt magával a Távol-Keletről Szentpétervárra. Néhány év múlva szabadon engedte a halakat egy tóba. A következő évtizedekben több hasonló eset is történt, és a faj ezekről a helyekről terjedt tovább nyugat felé - írta a Turista magazin.

Itthon sokáig csak a Tisza vízrendszerében volt jelen, aztán egyszer csak megfogták a balatoni vízgyűjtőn. Ez valószínűleg úgy történhetett, hogy egy dunántúli halastóba a Tiszántúlról hoztak halat, és a szállítmányba amurgéb is keveredett, a halastóból kiszökni pedig már gyerekjáték volt számára. Mára a faj az ország északnyugati részeit kivéve, mindenütt ott van.

- közölte a lappal dr.Takács Péter halbiológus.

Az amurgébbel sok más mellett az a probléma, hogy egyre inkább kiszorítja a fokozottan védett, őshonos fajunkat, a lápi pócot.

A Felső-Tiszáról úgy tűnik, már el is tűnt a póc. Ahogy írták:

Az oxigénhiányos vizekben, ahol eddig a lápi póc volt a domináns, az amurgéb is jól érzi magát, ráadásul ez egy igazi terminátor faj. Remekül alkalmazkodik a környezeti feltételekhez, és mindent megeszik, a vízi gerinctelenektől kezdve az ebihalakon át az ivadékokig, ha nincs más, kannibálként még a sajátjait is felfalja.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hévíz

hévizi-tó

amurgéb

hal

környezetvédelem