900 utassal indult útnak a Boldogasszony zarándokvonat: cél, a csíksomlyói pünkösdi búcsú

MTI   
  Megosztom
900 utassal indult útnak a Boldogasszony zarándokvonat: cél, a csíksomlyói pünkösdi búcsú

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel 900 utasával, immár 10. alkalommal a budapesti Keleti pályaudvarról Erdélybe, a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

A szerelvény indulása előtt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt: a zarándokvonat mindig két üzenetet közvetít. A zarándokok, akik úton vannak, köszönnek valamit vagy hálát akarnak adni valamiért. Másrészt minden zarándokvonat azt mutatja, hogy a magyarság, a magyarok őrzik a keresztény hitet, a keresztény kultúrát.

Egy zarándoklat mindig az életről, a békéről szól

- mondta az államtitkár, aki azt kívánta a most útrakelőknek, hogy ez a vonat a zarándoklatot és a békéhez vezető utat is segítse.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, hogy hetedik alkalommal csatlakoznak a vonathoz 300 középiskolással. A magyarországi és a Kárpát-medencei katolikus középiskolásokon túl a nagyvilágból - Ausztráliából, Brazíliából, Kanadából, Írországból - érkezett, magyar gyökerű fiatalok is velük tartanak.

Az utat a Misszió Tours és a MÁV-Start Zrt. együttműködésében szervezik. Hegyi Zsolt, a MÁV-Start vezérigazgató-helyettese a vonat utasait köszöntve kifejezte reményét, hogy a vasúti utazás élményt nyújt majd számukra.

Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője elmondta, hogy a pandémia után nehezen indult újra a szervezés, tavaly csak 700 volt a zarándokok száma, de az idei 900 után szeretnék majd elérni újra a korábbi ezres számot. Közölte, ez a 27. különvonat, amit szerveztek 2011 óta, és most úgy néz ki, "lassan visszatér az élet a zarándokvonatozásba". Elmondta azt is, hogy ez egy lélekutazás (...) Csíksomlyóra, "reméljük, hogy mindenkinek az lesz". A zarándokokkal tart Felföldi László pécsi megyés püspök is, aki indulás előtt megáldotta az utasokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csíksomlyó

búcsú

boldogasszony zarándokvonat