Itt a lista: ezekben a megyékben történik a legtöbb baleset Magyarországon

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a lista: ezekben a megyékben történik a legtöbb baleset Magyarországon

Emelkedett a személyi sérüléses balesetek száma a múlt évben, azonban még mindig kevesebb szerencsétlenség történik, mint a járványt megelőző időszakban - írta meg a Pénzcentrum. A 2020-as nagy visszaesés óta folyamatos emelkedés látható az adatokban. Az ittasan okozott balesetek aránya azonban az utóbbi évtizedben csökkenő tendenciát mutat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint míg az ország egyik felében még jelentősen csökkent is a közlekedési balesetek száma, máshol kiugró emelkedés látható.

A 2022-es év folyamán összesen 14 748 baleset történt a magyar utakon. Ez 3,4 százalékkal több, mint 2021-ben, viszont a 2019-es és az azt megelőző évekhez képest azonban még mindig jóval kevesebb. Az elmúlt, 2010-es évtized átlaga 16 187 baleset volt évente, melyhez képest a friss 2022-es adat csaknem 9 százalékos csökkenést jelent. A KSH statisztikáiból az is kiderül, hogy a közlekedési balesetek közül 475, azaz 3,2 százalék halálos kimenetelű volt, valamint 4 309 súlyos és 9 964 könnyű sérüléses baleset történt. A balesetet szenvedett személyek száma 20 081 volt, melyből 537-en haltak meg. 5 040 fő súlyosan és 14504 könnyen sérült.

Ezért történik a legtöbb baleset

A személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek hátterében 93,4 százalékban a járművezetők hibázása állt 2022-ben, a gyalogosok hibájából ehhez képest csak 4,6 százalékban történt baleset. Az utasok 0,3 százalékban tehettek a balesetekről, műszaki hiba pedig 0,4 százalékban fordult elő. Pályahiba vagy egyéb okok miatt 1,3 százalékban történt baleset.

A járművek közül a személygépkocsik okozzák a legtöbb balesetet (68,1%), második leggyakrabban kerékpárosok (9,1%), harmadik leggyakrabban pedig teherszállító járművek (8,4%) okozzák a bajt. Gyalogosok 4,7 százalékban felelősek csak a balesetekért.

A leggyakoribb balesettípus, amikor haladő járművek ütköznek egymással, 2,1 százalékban álló járműnek ütközés és 4 százalékban szilárd tárgynak ütközés okozza a bajt. Ide tartoznak például a vadállatok elütéséből adódó balesetek is. Gyalogosok elütése 13,8 százalékban fordul elő - ebből látszik, hogy az ilyen esetekben legtöbbször nem a gyalogos a hibás, hiszen az már kiderült, hogy gyalogosok 4,,7 százalékban felelőssek a balesetekért.

A KSH azt is közzétette, hogy hol történnek leggyakrabban a balesetek. A személysérüléses közúti közlekedési balesetek helyszíneit vizsgálva látható, hogy az összes eset (14 748) közül 9 849 történt lakott területen belül és 4 899 azon kívül. Autópályákon 568 baleset történt 2022-ben, ebből 25,7 százalék az M1-en, 23,1 százalék az M3-on, 21,1 százalék az M5-ön, 4,9 az M6-on és 11,8 százalék az M7-en.

Itt történt a legtöbb baleset

A területi statisztikákat megvizsgálva nem meglepő, hogy Budapesten és Pest megyében történik számszerűen a legtöbb baleset. Mivel itt élnek és közlekednek a legtöbben, logikus, hogy itt is történik gyakrabban valamilyen szerencsétlenség. A harmadik legtöbb baleset 2022-ben Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében történt, 854 esetet közöltek. Ez azért is kiugró adat, hiszen 2021-ben még csak 505 baleset történt a megyében, így a növekedés egyik évről a másikra csaknem 70 százalékos volt!

Ugyancsak nagyot nőtt a balesetek száma Zalában (15,3%), Vasban és Győr-Moson-Sopronban (12,6-12,6%), valamint Bács-Kiskunban (8,6%), de sehol sem volt olyan kiugró a növekedés, mint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében egyenesen 37,5 százalékkal csökkent a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma.

Az ittasan okozott baleset számában szintén Budapest és Pest megye emelkedik ki, valamint Bács-Kiskun és ugyancsak Jász-Nagykun-Szolnok jár az élen. Amíg a legtöbb vármegyében csökkenés mutatkozott az ittas állapotban előidézett személysérüléses közúti közlekedési balesetek számában 2021-hez viszonyítva, Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint duplájára nőtt az esetek száma!

Tolnában 50, Hajdú-Biharban 44,4, Nógrádban 30,4 százalékkal több ilyen baleset fordult elő. Eközben Komárom- Esztergomban 39, Fejérben 45,3, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig 65,3 százalékkal csökkent az ittasan okozott közüti balesetek száma egy év alatt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

utazás

baleset

autóbaleset

halálutak

veszélyes útszakaszok