Gigafejlesztés a magyar erdőkben: mutatjuk, mivel várnak minket idén nyáron a gazdaságok

HelloVidék   
  Megosztom
Gigafejlesztés a magyar erdőkben: mutatjuk, mivel várnak minket idén nyáron a gazdaságok

Az erdőssztyepptől a bükkös klímáig terjedően, változatos erdőállományokkal gazdálkodik az EGERERDŐ Zrt. Az elmúlt 5 év alatt 2667 hektár erdőfelújítást kezdtek meg, és ezen felül a meglévő állami erdőket további 33 hektár új erdő telepítésével gyarapították. Folyamatosan fejlesztett ökoturisztikai hálózatuk szerteágazó szolgáltatásokat nyújt a Mátra, Bükk és Heves-Borsod dombvidék erdeiben.

Számtalan természeti kincs található erdeikben, hiszen ki ne ismerné a parádfürdői Ilona-völgyet, a Kékestetőt, vagy a szilvásváradi Szalajka-völgyet. Több száz kilométer gyalogos turistaút, és kerékpározásra, illetve lovaglásra alkalmas erdészeti út alkotja turisztikai hálózati alapjukat, melynek csomópontjaiban számos erdei turisztikai attrakciót létesítettek, illetve újítottak fel az elmúlt időszakban. A társaság három kisvonatot üzemeltet Szilvásváradon, Felsőtárkányban és Gyöngyösön, ahonnan a Mátravasút indul. A 2023-ban befejeződő felújításoknak köszönhetően a kisvasutak ma már környezetbarátabb kikapcsolódást nyújtanak az erdei kirándulóknak.

Szilvásvárad, a Bükk hegység méltán híres települése, melyet csodás erdei környezet vesz körül. Leghíresebb természeti kincse a Fátyol-vízesés. A Szalajka-patak vize fodrozódva bukik át az egykor ledőlt fák elmeszesedett maradványain, feledhetetlen látványt nyújtva az idelátogatónak. A természeti értékek mellett a település épített környezete és egykori tájhasználata sok emléket hagyott a jelenkornak, ezért az országban egyedülálló módon a Szalajka-völgyben két erdészeti múzeum is található. A muflonok és dámszarvasok mindennapjait az EGERERDŐ Zrt. vadbemutató kertjeiben szemlélhetik meg a kirándulók. A gyermekek szemléletformálásában fontos szerepet töltenek be az erdészeti erdei iskoláik és az erdészeti nyílt napjaik.

A Mátra és egyben hazánk legmagasabb csúcsa a Kékes, amit a nemzeti színűre festett kő jelez. Nyáron a sok napsütés, a friss levegő és az enyhe klíma igazi csúcsélménnyel szolgál az ide látogató kirándulóknak. Télen pedig az erdőkkel határolt déli sípálya nyújt nagyszerű sportolási lehetőséget. A különleges klíma és termőhelyi adottságoknak köszönhetően a csúcstól északra erdőrezervátum található, ahol tudósok vizsgálják az érintetlen erdei ökoszisztéma változásait.

Máig népszerű túraközpont Galyatető, mely minőségi szolgáltatásokkal várja a bakancsos turistákat. A Magyar Természetjáró Szövetség és az erdőgazdaság 2015-ben adta át a Galyatetői Turistacentrumot és a megújult Galya kilátót. Ezt követve pedig erdei tornapálya, játszótér és környezetbarát parkoló került kiépítésre, a kirándulók igényeit kiszolgálva. A kilátó fontos helyet tölt be nemcsak a mátrai turizmusban, hanem szervesen illeszkedik az Országos Kéktúra mozgalomba is, hiszen hazánk második legmagasabb pontja Galyatető.

A Mátra egyik legszebb völgye, a Parádfürdőtől délre elnyúló Ilona-völgy, mely 1854-től az államosításig a Károlyi családbirtoka volt. A Károlyiak által épített kastélyok, vadászházak, fürdőhelyek máig látványos elemei a vidék épített örökségének, melyhez sok-sok legenda fűződik. A Károlyiak emlékét őrzi több földrajzi elnevezés. Sokan nem is tudják, hogy Károlyi György unokájáról kapta a nevét a híres Ilona-völgy és az Ilona-patak. A vadregényes szurdokvölgyben folyó Ilona-patak csaknem tízméteres zuhanása az ország legnagyobb természetes vízesése, ami a mátrai túra során kihagyhatatlan kalandot ígér.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mátra

bükk

heves megye

borsod-abaúj-zemplén megye

erdők