Rossz hírek jöttek: durva forgalom várható ezeken a határátkelőhelyeken egész nyáron

MTI   
  Megosztom
Rossz hírek jöttek: durva forgalom várható ezeken a határátkelőhelyeken egész nyáron

A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt június második felétől erős forgalom várható a Csongrád-Csanád vármegyei határátkelőhelyeken - közölte a vármegyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályának vezetője csütörtökön Röszkén.

Terbe Roland a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a kormányhivatal közös sajtótájékoztatóján elmondta, június második felétől július végéig kilépő irányba alakulhatnak ki torlódások, augusztus elejétől egészen szeptember végéig a belépő oldalon várható intenzívebb forgalom. A legkritikusabb időszaknak július utolsó és augusztus első két hete számít, amikor mindkét irányban lehetnek sorok - közölte az őrnagy.

Tavaly a három nyári hónapban a vármegye határátkelőhelyeit 5,2 millió utas és 1,6 millió jármű vette igénybe. A legforgalmasabb a röszkei autópálya-határátkelőhely, melyet egy átlagos nyári napon 20 ezren használnak, ez a szám hétvégente 50 ezer fölé is nőhet - közölte az őrnagy.

A rendőrség felkészült arra, hogy a hazai és a külföldi társhatóságokkal együtt teljes kapacitással üzemeltesse az átkelőket. A röszkei autópálya-átkelőn, amennyiben az egyik irányban jelentősen nagyobb a forgalom, változtatni tudnak a ki- és belépő sávok arányán. Így a röszkei közúti határátkelőhely egyirányúsításával együtt a normál kilenc helyett 15 sávon tudják fogadni a kilépő utazókat - tudatta az osztályvezető.

A magyar utazóknak a Terbe Roland azt tanácsolta, amennyiben tudják, utazásukat időzítsék hétfő és csütörtök közé, és használják a kisebb határátkelőhelyeket. A Szerbia felé tartók választhatják az ásotthalmi, röszkei közúti, a kübekházi vagy a tiszaszigeti közúti határátkelőhelyet, melyek naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, használhatják a 24 órás nyitva tartással működő kiszombori vagy nagylaki közúti határátkelőhelyet.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága vámigazgatási referense elmondta, az utasforgalomban leggyakrabban a megengedett mennyiséget meghaladó jövedéki termék behozatala jelent problémát.

Az unión kívülről a 17. életévüket betöltők közúton 40 szál cigarettát, illetve 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak - tudatta a sajtóreferens.

Az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy engedélyhez kötött a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala.

A házi kedvencek - kutya, macska, vadászgörény - unión belüli szállításához pedig állatútlevelet kell kiváltani, a területileg illetékes hatósági állatorvosnál, az állatnak pedig rendelkeznie kell az azonosításához szükséges csippel. Az unión kívülre utazóknak pedig a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük - közölte a sajtóreferens.

Borcsik Zoltán, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője közölte, 2019 végétől tilos utasforgalomban az unió területére harmadik országból növényt vagy növényi terméket behozni. Az előírás alól az Agrárminisztérium részleges felmentést adott, így öt kilogrammig - vagy egy darabig - behozható saját fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség, tilos azonban a növények, illetve növényi szaporítóanyagok magánimportja.

Szintén tilos harmadik országból a növényvédő szerek, termelés növelő szerek behozatala, és ezek az uniós tagországok között sem szállíthatók engedély nélkül - közölte a szakember.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

határ

határátkelő

röszke