Elképesztő, ami a magyar utakon folyik: van hová fejlődni ebben az autósoknak

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő, ami a magyar utakon folyik: van hová fejlődni ebben az autósoknak

Idén is útjára indult a Generali a Biztonságért Alapítvány közlekedésbiztonsági kezdeményezése, az okoszebra program. A Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross® okoszebra projekt célja a közlekedésbiztonság fontosságára való figyelemfelhívás, valamint az innovatív gyalogosvédelmi rendszer segítségével a gyalogosbiztonság elősegítése. Idén ismét a magyarokon múlik, melyik hazai város gazdagodik okoszebrával, emellett láthatóak a Generali legfrissebb, zebrahasználattal kapcsolatos kutatásának eredményei is.

Elindult az idei okoszebra-szavazás

Idén is útjára indult a Generali a Biztonságért Alapítvány közlekedésbiztonsági kezdeményezése, az okoszebra program. A Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross® okoszebra projekt célja a közlekedésbiztonság fontosságára való figyelemfelhívás, valamint az innovatív gyalogosvédelmi rendszer segítségével a gyalogosbiztonság elősegítése. Idén ismét a magyarokon múlik, melyik hazai város gazdagodik okoszebrával, emellett bemutatásra kerülnek a Generali legfrissebb, zebrahasználattal kapcsolatos kutatásának eredményei is.

A prémium kategóriás autókat vezetők és a helyes zebrahasználat

Milyen gyakran engedik át az autósok a zebrán a gyalogosokat? Mennyire igazak a sztereotípiák a márkás autókat vezetőkkel és a zebrahasználattal kapcsolatban? Vajon vidéken udvariasabban vezetnek az emberek? A Generali friss, reprezentatív kutatásban kérdezte a 18-65 év közötti hazai lakosságot a gyalogátkelőhelyek használatát illetően, és meglepő eredmények is születtek a kutatásból.

Az autóvezetők 72%-val például már bevallottan előfordult, hogy nem engedett át gyalogost a zebrán, ám szerintük ez nem szándékosan történt. A válaszadók 28%-a még sosem tett ilyet, 9%-uk viszont beismerte, hogy rendszeresen megteszi ezt. Sokan úgy érzik, hogy gyakran nehéz észrevenni a gyalogosokat. Akik nem vezetnek autót, azok inkább feltételezik a szabályok szándékos figyelmen kívül hagyását a sofőrök részéről, amiért nem állnak meg a zebránál. Minél idősebb valaki, annál inkább úgy tapasztalja, hogy előzékenyek az autóvezetők.

Ami a sztereotípiákat illeti, a lakosság kb. kétharmada inkább igaznak érzi azt a gondolatot, hogy a prémium kategóriás autókat vezetők és a nagyvárosban közlekedők kevésbé állnak meg a gyalogátkelőhelyeknél, emellett 62%-uk gondolja úgy, hogy a hazai autóvezetők alapvetően kevésbé előzékenyek a gyalogátkelőknél, mint a nyugat-európai autósok.

De vajon hogyan lehetne rávenni az embereket az udvariasságra, arra, hogy jobban figyeljenek a gyalogátkelőn közlekedőkre? A megoldási javaslatok közül legnagyobb arányban, 89% a zebrák láthatóvá tételét (pl. okoszebra) éreznék hasznosnak a megkérdezettek, emellett a szigorúbb szabályozás (82%) és magasabb pénzbírság (79%) sem elvetendő gondolat a lakosság szemében, különösen a nem vezetők véleménye szerint segítene ez a helyzeten.

Sikeres a közlekedésbiztonsági kezdeményezés

A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt céljai közt szerepel a közlekedés biztonságosabbá tétele, a balesetmegelőzés, a kerékpárosok és a gyalogosok védelme, évente ugyanis közel 1000 embert gázolnak el gyalogátkelőkön. A biztonságosabb közlekedés miatt is hívta életre az Alapítvány az okoszebra kezdeményezését, melynek keretében a SafeCross® okoszebra® fejlesztőjével karöltve országszerte telepítenek okoszebrákat, melyek növelik a biztonságos átkelések számát. Az okoszebra rendszer kiépítésére magyarországi önkormányzatok jelentkezhetnek, a pályázóknak a kivitelezési költségek 50%-át kell önerőként vállalnia, a fennmaradó 50%-ot az Alapítvány állja.

Mitől lesz okos a zebra?

A SafeCross® okoszebra® egy innovatív közlekedésbiztonsági, gyalogosvédelmi technika, mely segítségével biztonságosabbá válhatnak a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek. A rendszer mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal látja el feladatát: felhívni a közelítő autósok figyelmét a zebrán áthaladó gyalogosokra. A LED fényforrások csak akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt, így figyelmeztetve az autósokat.

Érdemes tudni, hogy a sebesség növekedésével az autóvezető látótere egyre szűkül: a sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelőnek csak a középső részét, teljes szélességének csupán 60%-át látja élesen. Az okoszebrák a vezető látóterének fókuszában a LED-fények felvillanásával hívják fel a figyelmet a perifériás látómezőből lelépő gyalogosra. A mért adatok alapján azoknál a gyalogátkelőhelyeknél, ahol már üzemelnek ilyen közlekedésbiztonsági rendszerek, az autóvezetők megállási hajlandósága nagyságrendekkel – 55%-ról 76%-ra – növekedik, fokozva így a gyalogosátkelőhelyek, egyben a közlekedés biztonságát.

Új város gazdagodhat okoszebrával – indul a szavazás!

A Generali a Biztonságért Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. idén is célul tűzte ki, hogy egy, a rendőrségi statisztikák szerint is veszélyes gyalogosátkelőt alakítson okoszebrává. A cél az, hogy mindez egy olyan városban történjen, ahol ez idáig még nem létesítettek okoszebrát a Generali támogatásával. Ezért 2023.07.31-ig a Generali a Biztonságért Alapítvány arra kéri az embereket, hogy egy listából szavazzák meg a szerintük legveszélyesebb gyalogosátkelőt. A legtöbb voksot kapott helyszínre pedig hamarosan okoszebrát telepítenek a Generali támogatásával.

További információk az okoszebráról és a szavazásról: Generali a Biztonságért Alapítvány – Okos zebra a gyalogosokért

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zebra

okoszebra

szavazás

közlekedésbiztonság

közlekedés

gyalogosok