Ezekkel a sofőrökkel nem érdemes ujjat húzni: ők csaphatnak össze a kamionos döntőben

HelloVidék   
  Megosztom
Ezekkel a sofőrökkel nem érdemes ujjat húzni: ők csaphatnak össze a kamionos döntőben

Rendhagyóan telt az „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny idei elődöntője, ugyanis a kamionos ügyességi feladatok helyett szimulátoron kellett bizonyítaniuk rátermettségüket a gépkocsivezetőknek. A versenyzőknek egy tesztsor megoldása után virtuálisan kellett bóják közt szlalomozniuk, mostoha körülmények között vezetniük, és egy szűk kőhídra is rá kellett hajtaniuk. Az így szerzett pontszámok alapján derült ki a 10 döntős személye, akik szeptember 23-án a drivingcamp Hungary zsámbéki tanpályáján csapnak össze a végső győzelemért.

Szeptember első hétvégéjén Budapesten rendezték meg a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság az „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny elődöntőjét, ahol az online selejtezőből továbbjutott 30 kamionsofőr mérte össze a tudását.

Ditttel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára elmondta, az előző kiírásokhoz hasonlóan idén is egy elméleti előszűrővel kezdődött az elődöntő, ahol a GKI képzések tematikája szerint összeállított 20 tesztkérdésre kellett helyesen válaszolniuk a résztvevőknek. Ezt követően jött a megmérettetés gyakorlati része, ami rendhagyó formában zajlott le.

Magyarország egyedülálló kamionos versenye most is tudott újat mutatni, ugyanis kamionszimulátoron kellett teljesíteni az ügyességi feladatokat. Ez mindenki számára hatalmas kihívást jelentett már önmagában is, hiszen elmondható, hogy a tehergépkocsivezetők ritkán használnak ilyen eszközt

- magyarázta.

Kérdésre válaszolva közölte, a szimulátoros versenyrésznél a versenyzők több monitoron, nagy látószögben látták maguk körül az utakat és az előre programozott eseményeket. Mindenkinek három feladatot kellett itt teljesítenie, az eredményeket pedig pontrendszerben összesítették.

Borult a papírforma

Az első feladatban bóják között kellett szlalomozni, ahol az időeredmény és a lehető legkevesebb bójadöntés számított. Ezután következett egy hétperces szimulált vezetés mostoha körülmények között: kézi váltós járműben, szürkületben, esős időben, a vizes aszfaltburkolaton, bizonytalanul mozgó személygépkocsikkal együtt kellett végigmenni az úton úgy, hogy összesen legalább 40 km/h-s átlagsebességet kellett tartani. A sávelhagyási hibákért, index nélküli sávváltásért, esetleges baleset okozásért és egyéb szabályszegésekért pontlevonás járt, tehát nyugodtan kijelenthető, hogy csak a legnagyobb koncentráció mellett lehetett minimális hibával venni ezt az akadályt.

A harmadik és egyben utolsó szimulátoros feladat során a közúton való szabályszerű haladást kellett megvalósítani úgy, hogy közben egy egysávos, szűk kőhídra is rá kellett hajtani egy bal kanyarral. Nehezítés volt, hogy szemből érkezett egy másik jármű is, tehát tolatásos manőver is szükségessé vált a versenyzők számára ahhoz, hogy elférjenek mellette.

Az új versenyfeladat lehetőséget is nyújtott az elődöntősök számára, hogy megismerkedhessenek a GKI továbbképzés új, vizsgamentes rendszerében nagyobb hangsúllyal megjelenő, kötelező óraszámú szimulátoros vezetéssel is. Ezáltal borult is mindenféle előzetes papírforma, ugyanis a szimulátor nem kifejezetten feküdt az évről évre visszatérő nagy neveknek. Ez azt is eredményezte, hogy olyanok is szép számmal szerepelnek majd a döntőben, akik korábban nem jutottak el ilyen messzire a sorozatban

- fűzte hozzá Dittel Gábor.

Ők szeptember 23-án a jól ismert drivingcamp Hungary zsámbéki tanpályáján csaphatnak össze újra, és itt eldől az is, hogy ki Magyarország legjobb kamionsofőrje 2023-ban.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kamionsofőrök

verseny

zsámbék

döntő

tesztsor

szimulátor