Nem kell a magyaroknak a belföldi szálláshely: lassan külföldiek tartják el a szállásadókat?

MTI   
  Megosztom
Nem kell a magyaroknak a belföldi szálláshely: lassan külföldiek tartják el a szállásadókat?

2023 augusztusában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 6,7 millió vendégéjszakát töltött el 2,3 millió vendég. A vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal magasabb, a vendégeké 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 6,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a vendégéjszakák 63 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom alig változott (+0,1 százalék). A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,1 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Csökkent a belföldi vendégek száma a magyar vendéglátóhelyeken

A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 6,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 1,3 millió, az eltöltött vendégéjszakáké 3,8 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 841 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 59 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 6,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 6,6 százalékkal csökkent 2022 augusztusához mérten. A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldi vendégéjszakák 40, illetve 8,7 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 5,3 százalék volt.

Jelentősen nőtt a külföldi látogatók száma

A külföldi vendégek száma 6,0, a vendégéjszakáké 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1,0 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 704 ezer vendéget és 1,9 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 66 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 9,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 18 százalékkal bővült 2022 augusztusához mérten. Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 46 százalékát regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 23 százalékos részesedéssel.

Ezek a szálláshelyek profitáltak a legtöbbet

Összesen 34 659 turisztikai szálláshely, ezen belül 3003 kereskedelmi, illetve 31 656 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 1000 szálloda és 1203 panzió volt nyitva augusztus egy részében vagy egészében. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 14 százalékkal kevesebbet, 5,1 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken. Január-augusztusban 29,1 millió, az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékkal több, vendégéjszakát regisztráltak a turisztikai szálláshelyeken. A belföldi vendégek 7,6 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (15,8 millió, illetve 13,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

kirándulás

belföld

belföldi turizmus

külföldi turisták

szálláshely

vendégéjszaka