Ezt nem gondoltad volna: ilyen állapotok uralkodnak a győri kikötőben

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt nem gondoltad volna: ilyen állapotok uralkodnak a győri kikötőben

Valóságos sártengerré vált a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő, a meder egy részén hatalmas iszapsziget keletkezett. Mindenki tisztában van vele, hogy kotorni kellene, pénz azonban régóta nincs rá.

A medencés kikötőben annyi iszap halmozódott fel, hogy szabályos iszapsziget képződött, amitől már nem tudnak kanyarodni a hajók.Az áldatlan állapot nem új keletű, most az alacsony dunai vízállás miatt lett még látványosabb - írja a Telex.

A kikötőnél a medret utoljára 2005-ben kotorták meg, akkor 150 méter szélessé vált ott a hajózható rész, így könnyen meg tudtak fordulni a vízi járművek. Ezután azonban a torkolat előtt akkor még kiszélesedő Mosoni-Duna újra lerakta itt a hordalékát, ez a rész folyamatosan töltődött, majd mostanra már csak egy kisebb sávban hajózható.

A lap azt írja, hogy a Mosoni-Duna és a Duna torkolatánál fekvő közforgalmú kikötőt 2022 nyarára alakították át medencéssé. Ez azt jelentette, hogy a Mosoni-Duna Győr felőli részét elzárták, a 28,5 milliárd forintból megépülő torkolati műtárgyra terelték a vizet, így a kikötőbe csak a Duna felől lehet behajózni. Ez a megoldás egyébként megtartja a folyót Győrnek, a Mosoni nem tud gyorsan elfolyni a mélyebben lévő Duna-mederbe.

A kiemelt kormányzati beruházás reményt adott, hogy annak keretében akár az iszapkotrásra is jut pénz, ugyanis már a Google-térképen felülről is látszik, hogy egy hatalmas sártenger a kikötői meder középső része, mely most, kisvizes időszakban megmutatta magát a parton sétálóknak is. Azt egyébként vízügyi szakemberek is hangsúlyozták korábban, hogy szükség lenne a kikötő kotrására, ám anyagiak híján a kivitelezésre nem volt lehetőség.

A torkolati mű tavalyi megépítése új helyzetet teremtett, de abba a projektbe nem sikerült „benyomni” a kotrást. Másik forrást kellene szerezni erre a munkára, ám egyelőre nem látszik, miből lesz pénz az iszapmentesítésre.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

győr

kikötő

sziget