Özönlenek ezekre a vidéki helyekre a turisták: az ősz lehet az új csúcsszezon Magyarországon?

MTI   
  Megosztom
Özönlenek ezekre a vidéki helyekre a turisták: az ősz lehet az új csúcsszezon Magyarországon?

A magyar főváros Európa leginkább kedvelt üzleti hivatásturisztikai úti céljai közé tartozik, ugyanakkor Budapesten kívül is egyre növekszik a kereslet, főként a tavaszi és őszi csúcsidőszakban. Idén májusban például Debrecenben (+9 százalék) és Visegrádon (+12 százalék) is az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a szállodák forgalma tavalyhoz képest - közölte az MTÜ a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataira hivatkozva.

A legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az üzleti utak során egyre növekszik az igény a szabadidős aktivitások és helyi gasztronómiai termékek iránt. Magyarország kulturális öröksége, minőségi bor- és kulináris kínálata, gyógy- és élményfürdői az év egészében számos minőségi élményt tartogatnak a feltöltődésre és az aktív időtöltésre is nyitott hivatásturistáknak - írták.

A vírushelyzetet követően a helyszínek között ismét a hotelek és szállodai konferenciatermek élik reneszánszukat, emellett a sporthelyszínek szerepe is felértékelődik. Ez kedvez a Budapesten kívüli desztinációknak is, ahol az elmúlt években jelentős mértékben bővült a minőségi szálláskínálat és a MICE - üzleti turizmus, (Meetings, incentives, conferences and exhibitions) infrastruktúra. Csak idén vidéken 17 új szálloda nyílt több mint 800 szobával, közülük 10 felsőkategóriás.

A fejlesztéseknek is köszönhetően a hivatásturizmus már számos vidéki desztinációban is fontos turisztikai termék. Az MTÜ-n belül a MICE-piaci értékesítésért és élénkítésért felelős Budapest Convention Bureau friss felmérése szerint az elmúlt évben Kecskemét, Visegrád, Szeged, Debrecen és Eger voltak a legkedveltebb konferenciavárosok, míg a legtöbb szövetségi rendezvénynek Győr adott otthont.

A hivatásturizmus óriási előnyöket biztosít az egész ágazatnak. Nemcsak magasabb árszintet tesz lehetővé a szolgáltatók számára, de akár egész évben képes a szállodákat megtölteni, hozzájárulva a szezonalitás csökkenéséhez. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai is megerősítik, hogy a hivatásturizmus szempontjából legkeresettebb városokban jóval egyenletesebb a szállodai vendégforgalom havi eloszlása, mint az inkább szabadidős turistákat fogadó desztinációkban

- emelte ki az MTÜ.

Jól megfigyelhetők a MICE-forgalom szempontjából főszezonnak számító májusi és októberi csúcsok is. A tavalyi évben például Debrecen májusi vendégéjszaka-száma meghaladta a júniusit, és több vendégéjszakát könyvelhetett el októberben is, mint a megelőző őszi hónapban. Az adatok szerint Visegrádon, Kecskeméten, Egerben, Debrecenben és Győrben is meghaladták tavaly az októberi szállodai bevételek az üdülési főszezonnak számító júliusiakat, ami egyértelműen a magasabb jövedelmezőséget biztosító konferenciáknak és a hivatásturizmusnak volt köszönhető - állapította meg az ügynökség elemzése.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás belföldön

hivatásturizmus

mtü

debrecen

visegrád

konferenciák

ntak

mice szektor