Ilyen se volt még: különleges buszok lepik el hamarosan a hazai utakat

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen se volt még: különleges buszok lepik el hamarosan a hazai utakat

A budapesti agglomerációban és hat vidéki nagyvárosban próbálhatnak ki az utasok egy Solaris és egy Caetano hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt a menetrend szerinti forgalomban.

A 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú Solaris Urbino 12 electric H2 autóbusz Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben közlekedik majd két-két hónapig. A busz 70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcellájában a betankolt tiszta hidrogén és a légköri oxigén elektrokémiai reakciója révén villamosenergia és melléktermékként vízgőz keletkezik, a meghajtást villanymotor biztosítja.

A háromajtós Caetano H2.City Gold típusú buszt egy évig üzemelteti budapesti agglomerációs járatain a Volánbusz. A jármű tartályaiban összesen 37,5 kilogramm hidrogéngáz tárolható. Egyetlen, mindössze 9 percig tartó töltéssel így 400 kilométert képes megtenni.

A mintaprojekt december 15-én kezdődik Debrecenben és a fővárosi agglomerációban. Magyarország 2050-re tervezi elérni a nettó klímasemlegességet, ezért sokat kell tennünk az egyik legnagyobb szennyező közúti közlekedés zöldítésében is. Tisztán elektromos buszból több mint kétszázat helyeztek már forgalomba Magyarországon, mintegy háromnegyedük a közösségi közlekedést erősíti. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is szolgálja a magyar gazdaság jövőjét jelentő zöldenergia fokozott hasznosítása

– hangsúlyozta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Mint mondta, a környezetkímélő technológiákból minél többet érdemes csatasorba állítani, a következő logikus lépés a tiszta és csendes hidrogén üzemanyagcellás járművek megjelenése. Az egy éven át zajló tapasztalatgyűjtés nemcsak a döntéshozók dolgát könnyítheti meg, hanem az utasokat is meggyőzheti a modern megoldások előnyeiről.

Az államtitkár szerint mindkét buszt volt már szerencséjükk kipróbálni. Budapest agglomerációjában a Solaris-t tesztelheték tavaly, Pakson pedig a Caetano üzemanyagcellás autóbuszát a JIVE2 közép-kelet-európai Hidrogén Busz Roadshow-n belül 2023 elején.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

zöldenergia

busz

hidrogén