Továbbra is forrnak az indulatok a magyar-osztrák határnál: ez verte ki a biztosítékot

HelloVidék   
  Megosztom
Továbbra is forrnak az indulatok a magyar-osztrák határnál: ez verte ki a biztosítékot

Hiába működik ismét a Schattendorf/Somfalvát Ágfalvával összekötő úton felállított beléptető rendszer a határátkelő csak azok számára járható, akik megfelelő engedéllyel rendelkeznek.

A Somfalván nyáron speciális, az úttestbe süllyedő pollereket helyeztek el, hogy a határon engedély nélkül ne tudjanak áthaladni az autók. Az engedéllyel rendelkező járműtulajdonosoknak az önkormányzat egy matricát is kiad. Amint ezt a rendszer érzékeli az autó szélvédőjén, a pollerek leengednek, és a kocsi átlépheti a határt - írja az Infostart.

Bár az osztrák-magyar határátkelő közvetlen közelében kialakított sétálóövezet hónapokkal ezelőtt elkészült, az áthajtási jogot ellenőrző, lézeres matricaolvasót ismeretlenek megrongálták, így nem lehetett a rendszert bekapcsolni.

A volksgruppen.orf.at minap megjelent cikke szerint a határátkelő december elseje óta újra járható, de tapasztalataik alapján nincs nagy forgalom a környéken. Mint írják, az önkormányzat szerint eddig mintegy 300 kérelem érkezett a gyalogos zóna autós használatára, és 25 engedélyt már ki is adtak. A kérelmek feldolgozása azért halad lassan, mert minden engedélyt egyenként kell megírni és elküldeni.

A lap beszámolója szerint a magyar ingázók mindenesetre a korábbiakhoz hasonlóan most is csak a határig hajtanak. Ott leparkolnak, átgyalogolnak a határ túloldalára, majd a Somfalván hagyott saját vagy közös autójukkal hajtanak tovább ausztriai munkahelyükre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

ausztria

határátkelő

vita