Új látogatóközpont nyílt a vidéki nagyvárosban: ezeket a természeti kincseket mutatják be

HelloVidék   
  Megosztom
Új látogatóközpont nyílt a vidéki nagyvárosban: ezeket a természeti kincseket mutatják be

A Bükki Nemzeti Park alapításától számított több mint négy évtized után, először nyílik lehetőség a Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása a 3 milliárd forint összegből elkészült Szeleta Park Látogatóközponttal, amely a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobb – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a létesítmény átadóján szerdán, Miskolcon.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az állami természetvédelem napjainkban már messze túlmutat a védett fajok, élőhelyek megőrzésén, sokkal szélesebb feladatköre van. Fontos célkitűzéssé vált az emberek megszólítása, azaz a bemutatási tevékenység, hiszen a látogatók aktív kikapcsolódásra vágynak, amelyekre a nemzeti parkok programkínálata kiváló lehetőséget nyújt.

A magyarok többsége tudatosan tervezi pihenését

Rácz András hozzátette, ezen növekedő társadalmi érdeklődést bizonyítja a közvélemény-kutatások eredménye, miszerint a magyarok több mint 90%-a hallott már a nemzeti parkokról, több mint 70%-a pedig tudatosan tervezi a pihenését annak érdekében, hogy olyan létesítményeket kereshessen fel, mint a ma átadott Szeleta Park Látogatóközpont. Ezen fokozódó társadalmi igényhez – amelyet az elmúlt 13 év alatt megduplázódott évi látogatószám bizonyít – igazítják a nemzeti parkok az ökoturisztikai hálózatukat is. A Magyarországon nyilvántartott ökoturisztikai létesítmények felét, 350-et a nemzeti parkok, ebből 90-et pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tart fenn.

Majdnem tízmilliárdot költöttek fejlesztésekre

Az elmúlt programozási időszakban az igazgatóság 23 projektet 9,6 milliárd forint nagyságrendben valósított meg, olyan beruházásokkal, mint a Bükki Csillagda, illetve a Mátra világát bemutató Harkály Ház. A Szeleta Park jelentős szerepet tölthet be a térség fejlesztésében a Bükk-vidék Geopark kiinduló pontjaként. Az UNESCO Globális Geopark Tanácsa idén szeptemberi ülésen ugyanis alkalmasnak találta a geoparkot az UNESCO Globális Geopark cím viselésére, a végső döntés tavasszal várható – mondta Rácz András.

A Bükk keleti kapujában megépült látogatóközpont „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítása bemutatja a Bükk természeti kincseit, különleges földtörténetét, egyedi vízrajzát és barlangrendszerét, a hegység jellemző növény- és állatvilágát, valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bükk

bükki nemzeti park

látogatóközpont

utazás

miskolc