Erre minden autósnak figyelni kell: súlyos veszély fenyeget az utakon

MTI   
  Megosztom
Erre minden autósnak figyelni kell: súlyos veszély fenyeget az utakon

Mediterrán ciklon hátoldalán vasárnaptól több fokkal hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét, így jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Az esőt pedig ónos eső, majd havazás váltja a Dunántúlon. A HungaroMet Nonprofit Zrt. ki is adta figyelmeztető előrejelzését.

Eljött a téli fordulat

Ahogy az előrejelzésben írják, napközben a Dunántúl több pontján is előfordulhat átmeneti ónos eső (a gyenge havas esőbe, havazásba váltás előtt). Estétől az északkeleti országrészben is megjelenhet gyenge ónos csapadék. Mennyisége jellemzően néhány tized mm-nek ígérkezik.

Havazás

Ma nyugat, északnyugat felől terjeszkedve a Dunántúlon az esőt (illetve az átmeneti ónos esőt) egyre nagyobb területen váltja fel hószállingózás, átmeneti, gyengülő havazás. A halmazállapot-váltást követően a legtöbb helyen gyorsan szűnik a csapadék. Hétfőn már inkább csak a Duna vonalának térségében és délen fordulhat elő hószállingózás, kisebb havazás. A lehulló hó mennyisége várhatóan dél, délnyugat felé haladva növekszik, vastagsága vasárnap éjfélig jellemzően lepel-2 cm között valószínű, de délnyugaton, kiemelten a Dráva mentén a hétfő déli órákig helyenként akár a 3-5 cm-t is elérheti.(A viharossá fokozódó szél néhol hordhatja a havat.) A vasárnap egyre nagyobb területen lefagyhat a korábban lehullott csapadék.

Viharos szél

Ma és hétfőn is főleg a Dunántúl nyugati és középső részén, illetve az ország északkeleti részén nagy területen viharossá fokozódik az északias irányú szél. A legerősebb lökések általában 60-80 km/h között várhatóak, de a magasabban fekvő részeken és a Balaton térségében ezt meghaladóak (80-100 km/h) is előfordulhatnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

havazás

viharos szél