Sok borsot tőrnek a tolvajok a MÁV orra alá: ez a módszerük

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sok borsot tőrnek a tolvajok a MÁV orra alá: ez a módszerük

A lopásokból, rongálásokból 2023-ban 28 millió forint kár keletkezett a MÁV-nál, tavaly 367 esetben történt kábellopás, különféle rongálás, eltulajdonítás a MÁV hálózatán, 5 500 vonat késését okozva, az összes késés 40 ezer perc volt.

A vasúttársaság a rongálások, lopások miatt sűrítik az ellenőrzéseket, és a hatóságokkal közösen ellenőrzik a MÉH telepeket is - így nem éri meg illegálisan átvenni ezeket a fémhulladékokat. A rendőrség adatai szerint tavaly a legtöbb kábellopás Heves megyében történt, ezt Pest megye és Budapest követte - az esetszám pedig drasztikusan nőtt a korábbi évekhez képest.

2023-ban 367 esetben történt kábellopás, különféle rongálás, eltulajdonítás a MÁV hálózatán, 5 500 vonat késését okozva, az összes késés 40 ezer perc volt (átszámolva majdnem 28 nap - a szerk.) - közölte a Pénzcentrum kérdésére a vasúttársaság. Megjegyezték, a tendencia javulást mutat, 2022-ben ugyanis még 424 ilyen esetet regisztráltak, ami miatt 8 500 vonat késett, összesen 72 ezer percet (átváltva 50 napot). Azt is elárulták, hogy a lopásokból, rongálásokból 2022-ben 32 millió, 2023-ban 28 millió forint kár keletkezett - írja a Pénzcentrum.

Ennek kapcsán a MÁV arra hívta fel a figyelmet, hogy a felsővezetékben 25 kV-os feszültség van, már a vezeték megközelítése is halálos áramütést okozhat, így annak eltulajdonítása életveszélyes, de az utóbbi pár évben szerencsére nem történt ilyen eset.

Minden a vasúti pálya részét érintő bűncselekmény veszélyezteti a vasúti közlekedés biztonságát, fennakadásokat, késéseket, valamint jelentős anyagi károkat okoztak, okoznak. A szabályozásnak és a vasúttársaság erőfeszítéseinek köszönhetően a fémtörvény előtti időszakhoz képest, 2014 óta mára jelentősen csökkent a kábel- és a fémlopások (pl. sínek, trafók, jelzőtáblák, fedelek) száma. Csaknem tizedannyi a kábellopási esemény, mint a fémtörvény bevezetését megelőző időszakban

-magyarázták hozzátéve, hogy a vámhatóság szigorúan ellenőrzi, sokszor közösen a MÁV szakembereivel a MÉH telepeket, így nem éri meg legálisan átvenni a fémhulladékokat, aminek eredetét nem lehet igazolni, vagy egyértelműen vasúti infrastruktúrához köthető.

Ami a megyei bontást illeti: azt hinnénk, hogy van Pest megyében vagy Budapesten történt a legtöbb kábellopás a nép- és vasútsűrűség okán például, de nem! Tavaly a legtöbb ilyen eset Heves megyében történt, összesen 66 darab, Pest megye a második 63 esettel, és Budapest csak a harmadik 41 regisztrált bűncselekménnyel. Heves megyében egy év alatt több mint duplájára emelkedett az esetszám (2022-ben csak 24 kábellopást jelentettek), ahogyan Pest megyében is valamelyest nőtt az ilyen jellegű bűncselekmények száma - Budapesten csökkenés látszik.

Ellenben Veszprém megyében tavaly egy ilyen eset sem fordult elő az adatok szerint, de Tolnában is csak egy, Zalában és Vas megyében pedig 3-3 kabellopás történt az ORFK összesítése szerint - egy alkalommal pedig "országhatáron kívüli tevékenységként" jelöltek meg esetet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

lopás

máv

kábel