Idén is megválasztják az Év Kerékpárútját: íme a magyar vidék toplistája, ezekre lehet szavazni

HelloVidék   
  Megosztom
Idén is megválasztják az Év Kerékpárútját: íme a magyar vidék toplistája, ezekre lehet szavazni

Idén is közönségszavazás dönti el, hogy mely kerékpárút lesz az év kedvence. A pályázási időszakban a kerékpáros nagyközönség jelölhette a bringautakat – ebből szakmai zsűri választotta ki azt a 11-et, amelyre április 24-ig lehet szavazni az Aktív Magyarország Facebook oldalán. A címet a legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt kapja meg.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára március 1-13. között több tucat ajánlás érkezett.

Csak igazi bakancslistás úticélok nyerhetnek

Olyan útvonal nyerheti el az Év Kerékpárútja címet, amely elég izgalmas, hogy a két keréken kalandozó közönség a bakancslistájára tűzze. A versenyben lévő mind a 11 útvonal érdekes látnivalókat - legyen az épített örökség vagy a természet csodája – érint. Az élvezetes tekeréshez természetesen fontos, hogy az úttest jó minőségű és biztonságos legyen.

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté, és emiatt többen üljenek biciklire, hogy aktívan fedezzék fel hazánk tájait. Emellett a kampány felhívja a nagyközönség figyelmét, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel. A Közlekedési Kultúra Napja és a kampány legfontosabb üzenete, hogy a kerékpárutak akkor nyújtanak felejthetetlen élményeket, ha azokon mindenki biztonságosan közlekedik, a KRESZ szabályait betartja, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel van.

Hol lehet szavazni?

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlik április 24. éjfélig; a legtöbb kedvelést begyűjtő kép nyeri meg az Év Kerékpárútja címet. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, 2022-ben pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot. Tavaly a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet.

A következő tizenegy kerékpárútra lehet szavazni:

  • Beregi kör
  • Diósgyőr—Miskolctapolca
  • Drávaszabolcs-Szaporca
  • Komló—Magyarszék kör
  • Mohács—Bédai-holtág
  • Nyugat-zselici kör
  • Oroszlány—Környe kör
  • Pusztamagyaród—Szentpéterfölde
  • Vasszécseny-Rum
  • Veszprém—Balatonalmádi
  • Veszprém—Márkó

A végeredményt április 25-én hirdetik ki. Az elmúlt évhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor az ünnepélyes átadóra. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg – az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

Év kerékpár Útja

aktív magyarország

kerékpárút

utazás

kirándulás

biciklizés

sport