Ilyen se volt még: 7 magyar nőnek különleges emléket állítanak a vidéki füvészkertben

MTI   
  Megosztom
Ilyen se volt még: 7 magyar nőnek különleges emléket állítanak a vidéki füvészkertben

A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) kötődő, kimagasló tudományos eredményt elérő nőknek állítanak emléket a szegedi füvészkertben, a Tudós nők ösvényének terveit szerdán Karikó Katalin jelenlétében mutatták be.


 

Az első női magyar Nobel-díjas azt mondta, szegedi biológus hallgatóként sokat jár az egyetemi füvészkertbe növénytant tanulni vagy csak gyönyörködni a természetben. A jelenlévő magyar és külföldi hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, reméli, a kiváló szegedi kutatónőket megidéző ösvény hamarosan az ő nevükkel bővül.

Bálint Erika, az ösvényt életre hívó Partiscum Club elnöke felidézte, az ötlet a szervezet tagjaiban egy Dóm téri séta során merült föl, amikor a nemzeti pantheonban körülnézve tudatosult bennük, hogy a haza nagyjainak emléket állító portrék között csupán egy női van, Mária Teréziáé. Pedig csak az egyetem története során szép számmal voltak olyan kutatónők, akik kiválóan művelték szakmájukat - hangsúlyozta az elnök.

Németh Anikó, a füvészkert igazgatója közölte, az ösvényt a történelmi rózsák gyűjteményének területén alakítják ki. A szobrokkal először hét kutatónőnek állítanak emléket Karikó Katalin mellett Banga Ilona biokémikusnak, Csapody Vera botanikusnak, Kopasz Mária festő- és grafikusművésznek, Ormos Mária történésznek, Wollemann Mária orvos, biokémikusnak és Gábor Aranka gyógyszerésznek.

A botanikai témájú és ihletésű kerámiaszobrokat Szűcs Eszter Anita tervezte, az alkotások pedig a Pataki Tiles Szegedhez közeli, újszentiváni műhelyében készülnek el a tervek szerint az év végére.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szeged

emlékmű

magyar

kutatók