Több százezer forintba kerülhet a pünkösdi pihenés a magyar családoknak: ki bírja ezt megfizetni?

HelloVidék   
  Megosztom
Több százezer forintba kerülhet a pünkösdi pihenés a magyar családoknak: ki bírja ezt megfizetni?

Pünkösdkor közel annyian utazhatnak, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási adatai szerint. Régiós összesítésben Észak-Magyarország és a Balaton térsége a legvonzóbb. Gyula, Siófok és Eger vezeti eddig a foglalási listát a településenkénti bontásban. A teljes belföldi szálláskínálat 13 százaléka még elérhető 4 nappal a hosszú hétvége előtt. De mennyiért? Most kiderül!

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a magyarországi szálláshelyek, amely 14 százalékkal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint az első negyedéves számok alapján rekordév lehet az idei.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint Budapest mellett valamennyi turisztikai térségben jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma. A térségek közel felénél kétszámjegyű volt a növekedés. A legnagyobb, 32 százalékos bővülést a Sopron-Fertő térségében regisztrálták, de a Balatonnál is közel 20 százalékos forgalomnövekedést tapasztalhattak a szálláshelyek.

Az MTÜ kiemelte, a vendégek több mint fele belföldi utazó volt, "vagyis több mint másfél millió honfitársunk indult pihenni az év első három hónapjában", 14 százalékkal többen, mint egy évvel korábban, és összesen 3,3 millió éjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken. A vidék szálláshelyeinek zömét ők foglalták le, ugyanis a vendégéjszakák 72 százaléka származott a hazai turistáktól.

A külföldi vendégek száma az előző évhez képest közel negyedével bővült, a szálláshelyek forgalmának közel felét ők biztosították. Márciusig 1,4 millió külföldi 3,7 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon. A külföldi szálláshelyi forgalom 16 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. Németországból 317 ezer, az Egyesült Királyságból közel 300 ezer, míg Olaszországból 276 ezer turista érkezett ebben az időszakban. Összességében minden országos negyedéves szálláshelyi mutató kapcsán elmondható, hogy meghaladja a 2019-es számokat

- írták.

Budapestre 1,2 millió vendég érkezett január-márciusban, 23 százalékkal több, mint 2023 azonos időszakában. A vendégéjszakák száma 3 millió volt a fővárosban, ez 14 százalékkal múlja felül a 2019. évi eredményeket. A vendégek jelentős részét a külföldiek adták Budapesten.

A vendégéjszakák száma 13 százalékkal növekedett az előző évi időszakhoz képest. A szálláshelyek forgalma alapján legnépszerűbb térség az első negyedévben is a Balaton volt 877 ezer éjszakával, ezt követte a Mátra-Bükk (463 ezer) és Budapest környéke (450 ezer).

Országszerte 60 százalékban szállodákat vettek igénybe az utazók, a magán- és egyéb szálláshelyeket pedig 27 százalékuk választotta. Vidéken ugyanakkor a hotelek részesedése ennél nagyobb, 63 százalékos volt. A kereslet élénkülését az is jellemzi, hogy a vidéki Magyarországon valamennyi szállodakategóriában magasabb volt a kapacitás-kihasználtság, mint egy éve ilyenkor.

A szálláshelyek összesen közel 160 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ami 2023 első negyedévéhez képest 17 százalékos növekedést mutat. A vendéglátóhelyeken 404 milliárd forintot költöttek a vendégek, ez a tavalyi év adataihoz viszonyítva 13 százalékos emelkedést jelent.

Még mindig van szabad szállás a pünkösdi hétvégére

A nyári szünet előtt még egy hosszú hétvége kedvez az utazókedvűeknek: a pünkösdi hosszú hétvége közel annyira népszerű a Szallas.hu előfoglalási adatai szerint, mint a húsvét volt.

Mivel az idei évben különösen magas a last minute foglalások aránya, még a következő napokban a kereslet további élénkülésére számítunk

– mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

Gyula, Siófok és Eger vezet országos összesítésben a foglalások számát illetően. Toronymagasan a legtöbb vendégéjszakát Gyulára rögzítették, 33 százalékkal több vendégéjszakát töltenek el itt, mint a lista második helyezettjénél, Siófokon.

Szoros a verseny a legnagyobb turisztikai régiók között

A foglalásokból legnagyobb arányban Észak-Magyarország (20%) és a Balaton (18%) részesül, de a dél-alföldi régió sincs sokkal lemaradva. Észak-Magyarországon Eger és Miskolc a legkeresettebb úti cél. A Balatonnál Siófok után Balatonfüred és Hévíz a legvonzóbb a szállásadó portál foglalási adatai szerint.

A foglalások szállástípusonkénti megoszlása alapján az apartmanokat keresi a vendégek harmada. Vendégházat minden negyedik alkalommal, hotelt pedig a foglalások 23 százalékánál választottak. Panzióba a vendégek 14 százaléka foglalt. A több mint 16 ezer hazai szálláshelyet listázó oldalon a kínálat 13 százaléka foglalható még a pünkösdi hosszú hétvége előtt néhány nappal. A wellness-szálláshelyeknek már csak 26 százaléka foglalható a portálon.

A pünkösdi foglalások 77 százalékánál történt eddig online fizetés. A májusban előleget fizető, online fizetési opciót választó vendégek 29 százaléka használt SZÉP kártyát.

A portál adatai szerint

Az országos toplista pünkösdkor:

  • 1. Gyula
  • 2. Siófok
  • 3. Eger
  • 4. Budapest
  • 5. Szeged
  • 6. Pécs
  • 7. Sopron
  • 8. Balatonfüred
  • 9. Nyíregyháza
  • 10. Hajdúszoboszló

Észak-magyarországi top település lista pünkösdkor:

  • 1. Eger
  • 2. Miskolc
  • 3. Szilvásvárad

Balatoni top település lista pünkösdkor:

  • 1. Siófok
  • 2. Balatonfüred
  • 3. Hévíz

Mennyibe kerül egy család pünkösdi pihenése?

Ahogy a legtöbb szálláskörkép során, úgy most is megnéztük egy átlag magyar család szempontjából, mit mutatnak a foglalási árak. Számításunkat egy négyfős családra készítettük, két felnőtt és két gyermekre szabva, három napra és két éjszakára. Ennek mentén a top 3 vidéki szálláshely árai a következők:

Gyula

A három legdrágább hotel, vagy wellness szálláshely a négyfős család számára bizony zsebbenyúlós lehet. Egy háromnapos családi pihenés a következőképp alakul a városban:

  • Hunguest Hotel Gyula - 304 200 Ft (all inclusive ellátással)
  • Wellness Hotel Gyula - 209 088 Ft (teljes ellátással)
  • Boutique Villa Gyula - 200 000 Ft (ellátás nélkül)
  • Siófok

Eger

A három legdrágább hotel, vagy wellness szálláshely a négyfős család számára szintén borsos áron foglalható, főleg úgy, hogy van, ahol csak a reggelit tartalmazza az ár. Egy háromnapos családi pihenés a következőképp alakul a városban:

  • Imola Hotel Platán Eger - 256 620 Ft (az árban csak reggeli szerepel)
  • Erla Villa Eger - 231 780 Ft (félpanzióval)
  • Hotel Eger & Park - 231 653 Ft (félpanzióval)

Siófok

A három legdrágább hotel, vagy wellness szálláshely a négyfős család számára Siófokon még drágább lehet. Egy háromnapos családi pihenés a következőképp alakul a városban:

  • Sinus Prémium Aparthotel Siófok - 460 000 Ft (ellátás nélkül)
  • Aqua Villa Siófok - 440 000 Ft (ellátás nélkül)
  • REED Luxury Hotel by Balaton Siófok - 312 000 Ft (az árban csak reggeli szerepel)

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

belföldi szálláshelyek

belföldi utazás

szálláshely

szálláshely adatok

szálláshely árak

árak

szállás árak

balaton

észak-magyarország

gyula

siófok

eger