Sokan nem is tudják, de folyamatosan mérgezik szobanövényeiket: most kiderül, mivel

HelloVidék   
  Megosztom
Sokan nem is tudják, de folyamatosan mérgezik szobanövényeiket: most kiderül, mivel

Feltérképezted a lehetőségeid a szobanövények és a háztáji kert trágyázására vonatkozóan? Ha igen, akkor tisztában vagy azzal, hogy különféle összetevőket használhatsz fel, és saját készítésű műtrágyát készíthetsz a növények táplálására. A trágyától a gyümölcshéjakig és a tojáshéjakon át sok dolgot használhatunk alapanyagként, viszont vannak olyan dolgok, amikkel érdemes vigyázni. Sokan próbálkoznak a cigarettahamuval is. De, hogy a növényeid profitálnak belőle? Vagy többet ártunk, mint használunk? Ennek jártunk utána.

A cigarettahamu károsítja a növényeket?

Különböző irányzatok léteznek a cigarettahamu növények számára történő felhasználásával kapcsolatban. Egyik úgy véli, hogy teljesen jó szobanövényeken használni, feltéve, hogy teljesen átég, míg a másik úgy véli, hogy nem biztonságos a növények számára, mivel nikotinnal táplálhatja a növényeket.

Felmerül így a kérdés: miért is válasszuk akkor a cigarettahamut? A válasz pedig az, hogy káliumot és kalciumot tartalmaz, de nem annyit, mint más egészségesebb helyettesítők. Nemcsak kevés tápanyaggal rendelkezik, a cigarettahamu nemkívánatos összetevőket is tartalmaz, amelyek nem tesznek jót a növények egészségének. Például a nikotin, a nehézfémek és a korom, amelyek mind nagyon mérgezőek lehetnek a szobanövények számára.

Tehát, ahogy említettük, a cigarettahamu nem igazán gazdag semmilyen tápanyagban, ezért azok az előnyök is elhanyagolhatók, amelyek miatt a szobanövényeinken alkalmaznánk. Ha káliummal szeretnéd táplálni növényeid, használj banánhéjat, amely hihetetlen káliumforrás, és kisebb kockázatot jelent szobanövényeidre, mint a cigarettahamu. Tehát válassz házi készítésű műtrágyákat vagy akár szintetikus műtrágyát, ha meg akarod őrizni növényeid egészségét.

A dohánymozaikvírus egyszálú RNS-genommal rendelkező vírus, amely a növények széles skáláját képes megfertőzni, de elsősorban a Solanaceae család tagjai, azon belül a dohány a gazdanövénye. A fertőzés során jellegzetes mozaikos elszíneződések jelennek meg a leveleken. Az első felfedezett vírus a TMV volt (a 19. század végén) és kristályosíthatósága miatt jelentős szerepet játszott a vírusszerkezet kutatásában is.

Sok más növényi vírushoz hasonlóan a TMV-nek is igen széles a gazdanövény-spektruma, legalább kilenc családhoz tartozó 125 fajt képes megfertőzni: a dohányt (az USA egyes államaiban 2%-os termésveszteséget okozhat), a paradicsomot, a paprikát, az uborkát és számos dísznövényt. A mozaikbetegség első tünete a fiatal levelek erek közti szakaszának elhalványulása, amit a jellegzetes, sötétebb- és világoszöld mozaikos mintázat kialakulása követ. Megfigyelhető a levelek ráncosodása is.

A tünetek gyorsan kifejlődnek, és inkább a fiatal leveleken feltűnőek. A növény nem pusztul el, de ha fejlődése korai szakaszában fertőződik meg, növekedése visszamaradott lesz. Száraz és forró időjárás esetén elsősorban az alsó leveleken a "mozaikos kiégés", részleges levélelhalás következhet be. A dohánymozaikvírus az almafát és a szőlőt is megtámadhatja, de a fertőzés gyakorlatilag tünetmentes.

A vírust nem a rovarok terjesztik, hanem a kertészek és a munkások, akik vagy a cigarettatermékeket kezelik, vagy a vírus által érintett növényeket. A vírus a szerszámokhoz és a ruházathoz tapad, és hosszú ideig ott marad. Vegyszeres kezelési módszer nincs ellene, csak a fertőzött növények eltávolításával és fertőzésgyanú esetén kézmosással, a szerszámok alapos fertőtlenítésével lehet védekezni.

Akkor hogy és mire használhatod a cigarettahamut és -csikkeket?

Egy dolgot tarts észben, a növény cigarettahamuval való etetése csak akkor lehet jó, ha az teljesen átégett. Ellenkező esetben nikotinnal táplálnád a növényeid, ami nem lehet jó, mert megmérgezi a növényeket. Most viszont mutatunk egy hatékony módszert a kártevők, például szúnyogok, legyek, levél- és gyökérlevéltetvek és egyéb kártevők kezelésére.

Mivel a kereskedelmi forgalomban kapható nikotin spray-k erősebbek, és hajlamosak a jó rovarokat is elpusztítani, miközben kivédik a kártevőket. Egy egészségesebb helyettesítő receptet mutatunk. A Mind Plants cikke szerint a következő receptet érdemes követni:

  • Adjunk hozzá egy csésze cigarettacsikkhez egy liter vizet.
  • Adjunk hozzá néhány csepp folyékony szappant. (Ezáltal a permet a növényhez tapad).
  • Most áztassuk ezt az oldatot fél órán keresztül.
  • Szűrjük le az oldatot és tároljuk egy üvegben. (Akár egy hónapig is használható.)
  • Használj spray-palackot, hogy permetezd ezt az oldatot a növényekre. Remek ötlet az érintett növény leveleit permetezni vele.
  • Permetezze be a levelek és szárak alsó részét, valamint a környező talajt.

Nem érdemes a növények mellett cigizni sem!

A cigarettafüst káros a növényekre is. Ha dohányzol és kertészkedsz, valószínűleg az a legjobb, ha ezt a két tevékenységet elválasztod egymástól. Mivel a cigarettafüstből semmi jó nem származik, sem az emberek, sem a szobanövények számára. Így tehát a legjobb, ha elkerüli a dohányzást a növények közelében is. Ha a növényekhez közel dohányzol, a kilélegzett szennyeződés a növény leveleit beboríthatja, miközben a füst gátolja a levelek fotoszintetizáló képességét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

cigaretta

cigarettahamu

cigi

cigihamu

hamu

növény

növény gondozás

növényápolás

városi legenda

tévhitek

trükkök

tippek

kertészeti tippek

kertészeti trükkök