A nyugdíjasok kedvenc ölebei: íme, ez a 15 legjobb lakáskutya

Liszkai Attila   
  Megosztom
A nyugdíjasok kedvenc ölebei: íme, ez a 15 legjobb lakáskutya

Sokan vannak, akik szeretnének kutyát tartani, de eltántorítja őket, hogy lakásban laknak. Rengeteg kutyafajta létezik, több közülük pedig elég kicsi és lusta, hogy jól érezze magát a nem túl tágas környezetben is.

A kutya története szorosan összefügg az emberével; évezredek óta hűséges társaink, akik jól alkalmazkodtak szokásainkhoz és életvitelünkhöz. Boldogan élnek velünk, bármilyen környezetben lakjunk is, azonban minden fajta más és más; vannak nagy mozgásigényűek és vannak rendkívül lusták is. Előző cikkünkben a legjobb házőrző kutyákat soroltuk fel, most pedig a kisebb testű, lakásban tartható fajtákból készítettünk összeállítást.

1. Bichon Frise

A Bichon Frise egy hipoallergén kutyafajta így allergiás gazdiknak ajánlott, ráadásul ezek a kutyák nagyon gyorsan tanulnak, és rendkívül játékosak. Kis termetűek, maximális súlyuk 6 kilogramm körül mozog.

2. Francia bulldog

A Francia bulldog nem csak azért jó választás lakásba, mert kicsi, hanem azért is, mert nagyon keveset ugat, ami fontos szempont lehet vékony falak, vagy haragos szomszédok esetén. A francia bulldog igényli a napi egyszeri sétát, cserébe nagyon hűséges fajta.

3. Agár

Sokaknak furcsa lehet, de a leggyorsabb kutyafajta, az agár is igencsak jól érzi magát lakásban, mivel rendkívül lusta. A szabadban nem hazudtolja meg a róla kialakított képet; imád futni, de ha elfáradt már nincs kedve máshoz, csak a heverészéshez.

4. Mopsz

A mopszok kissé csíntalanok, de szeretni valóak. Mindenük az alvás és az evés, másra nem igazán van igényük, így jól tarthatóak lakásban. Egyetlen dologra kell vigyázni tartásuknál: mivel rendkívül mohók, hajlamosak az elhízásra.

5. Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spánielt legtöbben A Szex és New York című sorozatból ismerték meg, és már akkor beleszerettek ezekbe a tüneményes kiskutyákba. Szőrük rendkívül selymes és puha, tömegük 5 és 8 kilogramm körül mozog.

6. Bulldog

A bulldogok izmos testfelépítésük ellenére igazán lusta kutyák. Hálásak egy kiadós séta után, rendkívül barátságosak és hűségesek. Egyetlen hátrányuk, hogy a meleg éghajlatot nem igazán kedvelik.

7. Havanese

A Havanese fajtát legjobban úgy lehetne jellemezni, hogy nagy bundájú szőrpamacs. Kitűnően alkalmazkodtak a belvárosi élethez, és nagyon szórakoztatóak. Bundájukkal azt kezd a gazdi, amit csak akar: meghagyhatja hosszúra is, de abból sincs baj, ha lenyírja a könnyebb ápolás érdekében.

8. Shih Tzu

Shih Tzu fajtáját eredetileg kínai palotákban tenyésztették, ezért igazán kis helyen is jól érzik magukat. Nagyon kedves és megbízható kutyák, akik rendkívül szeretik a gyerekeket.

9. Boston terrier

Ha igazán rövid szőrű kutyát keresünk, a Boston terrier a legjobb választás. Nem véletlen ragadt rá az amerikai úriember kifejezés, mivel a fajta tagjai nagyon élénkek, szórakoztatóak és szeretnek a gazdi örömére tenni.

10. Biewer terrier

Ha gazdiként egy Yorkira gondoltunk először, gondoljuk újra: a Biewer terrierek sokkal nyugodtabbak és szófogadóbbak. Súlyuk mindössze 2-3 kilogramm, így könnyedén felkaphatók akár fél kézzel is.

11. Máltai selyemkutya

A Máltai selyemkutya valamivel kisebb, mit a Havanese, de fehér színű. Játékosak és bájosak, született társaik a szerető gazdiknak.

12. Német spicc

A Német spicc pici és rókára hasonlít, nagyon odaadó, de érdemes több időt tölteni vele és nevelni, mivel előszeretettel ugat meg mindenkit, aki az útjába kerül. Szeret a gazdi kedvében járni, és gyorsan tanul.

13. Bedlington Terrier

A Bedlington Terriernek kifejezetten gyapjas bundája van, ezzel kitűnik a tömegből, ráadásul nagyon kedves és családbarát. A kiskutyákhoz képest nagy a mozgásigénye, ezért többször érdemes sétáltatni. Nagyon életvidám, hűséges, és igazán praktikus ugyanis alig vedlik.

14. Olasz agár

Az olasz agár az agár miniatűr változata, ez tömegén is meglátszik: nem 27, csak 4,5 kilogrammot nyom. Imád bekucorodni a meleg szobába, hajlamos felugrani az ágyra, vagy a kanapéra, és nagyokat aludni. Az agár-vér azonban még nem veszett ki belőle teljesen: imád futni. Kerítés nélküli helyen nem ajánlott szabadon hagyni őket.

15. Kínai meztelen kutya

A kínai meztelen kutya abszolút kitűnik a tömegből. Két fajtája is van, az egyik selymes bundával rendelkezik, a másik nevéhez hűen csupasz, neki csak fején, mancsain és farkán nő szőr, így azoknak is ajánljuk, akik allergiásak a kutyaszőrre. Kedvencünket azonban – mivel nincs szőre – óvni kell az UV sugárzástól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

lakás

állat

terrier