A nyugdíjasok kedvenc ölebei: íme, ez a 15 legjobb lakáskutya

Liszkai Attila   
  Megosztom
A nyugdíjasok kedvenc ölebei: íme, ez a 15 legjobb lakáskutya

Sokan vannak, akik szeretnének kutyát tartani, de eltántorítja őket, hogy lakásban laknak. Rengeteg kutyafajta létezik, több közülük pedig elég kicsi és lusta, hogy jól érezze magát a nem túl tágas környezetben is.

A kutya története szorosan összefügg az emberével; évezredek óta hűséges társaink, akik jól alkalmazkodtak szokásainkhoz és életvitelünkhöz. Boldogan élnek velünk, bármilyen környezetben lakjunk is, azonban minden fajta más és más; vannak nagy mozgásigényűek és vannak rendkívül lusták is. Előző cikkünkben a legjobb házőrző kutyákat soroltuk fel, most pedig a kisebb testű, lakásban tartható fajtákból készítettünk összeállítást.

1. Bichon Frise

A Bichon Frise egy hipoallergén kutyafajta így allergiás gazdiknak ajánlott, ráadásul ezek a kutyák nagyon gyorsan tanulnak, és rendkívül játékosak. Kis termetűek, maximális súlyuk 6 kilogramm körül mozog.

2. Francia bulldog

A Francia bulldog nem csak azért jó választás lakásba, mert kicsi, hanem azért is, mert nagyon keveset ugat, ami fontos szempont lehet vékony falak, vagy haragos szomszédok esetén. A francia bulldog igényli a napi egyszeri sétát, cserébe nagyon hűséges fajta.

3. Agár

Sokaknak furcsa lehet, de a leggyorsabb kutyafajta, az agár is igencsak jól érzi magát lakásban, mivel rendkívül lusta. A szabadban nem hazudtolja meg a róla kialakított képet; imád futni, de ha elfáradt már nincs kedve máshoz, csak a heverészéshez.

4. Mopsz

A mopszok kissé csíntalanok, de szeretni valóak. Mindenük az alvás és az evés, másra nem igazán van igényük, így jól tarthatóak lakásban. Egyetlen dologra kell vigyázni tartásuknál: mivel rendkívül mohók, hajlamosak az elhízásra.

5. Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spánielt legtöbben A Szex és New York című sorozatból ismerték meg, és már akkor beleszerettek ezekbe a tüneményes kiskutyákba. Szőrük rendkívül selymes és puha, tömegük 5 és 8 kilogramm körül mozog.

6. Bulldog

A bulldogok izmos testfelépítésük ellenére igazán lusta kutyák. Hálásak egy kiadós séta után, rendkívül barátságosak és hűségesek. Egyetlen hátrányuk, hogy a meleg éghajlatot nem igazán kedvelik.

7. Havanese

A Havanese fajtát legjobban úgy lehetne jellemezni, hogy nagy bundájú szőrpamacs. Kitűnően alkalmazkodtak a belvárosi élethez, és nagyon szórakoztatóak. Bundájukkal azt kezd a gazdi, amit csak akar: meghagyhatja hosszúra is, de abból sincs baj, ha lenyírja a könnyebb ápolás érdekében.

8. Shih Tzu

Shih Tzu fajtáját eredetileg kínai palotákban tenyésztették, ezért igazán kis helyen is jól érzik magukat. Nagyon kedves és megbízható kutyák, akik rendkívül szeretik a gyerekeket.

9. Boston terrier

Ha igazán rövid szőrű kutyát keresünk, a Boston terrier a legjobb választás. Nem véletlen ragadt rá az amerikai úriember kifejezés, mivel a fajta tagjai nagyon élénkek, szórakoztatóak és szeretnek a gazdi örömére tenni.

10. Biewer terrier

Ha gazdiként egy Yorkira gondoltunk először, gondoljuk újra: a Biewer terrierek sokkal nyugodtabbak és szófogadóbbak. Súlyuk mindössze 2-3 kilogramm, így könnyedén felkaphatók akár fél kézzel is.

11. Máltai selyemkutya

A Máltai selyemkutya valamivel kisebb, mit a Havanese, de fehér színű. Játékosak és bájosak, született társaik a szerető gazdiknak.

12. Német spicc

A Német spicc pici és rókára hasonlít, nagyon odaadó, de érdemes több időt tölteni vele és nevelni, mivel előszeretettel ugat meg mindenkit, aki az útjába kerül. Szeret a gazdi kedvében járni, és gyorsan tanul.

13. Bedlington Terrier

A Bedlington Terriernek kifejezetten gyapjas bundája van, ezzel kitűnik a tömegből, ráadásul nagyon kedves és családbarát. A kiskutyákhoz képest nagy a mozgásigénye, ezért többször érdemes sétáltatni. Nagyon életvidám, hűséges, és igazán praktikus ugyanis alig vedlik.

14. Olasz agár

Az olasz agár az agár miniatűr változata, ez tömegén is meglátszik: nem 27, csak 4,5 kilogrammot nyom. Imád bekucorodni a meleg szobába, hajlamos felugrani az ágyra, vagy a kanapéra, és nagyokat aludni. Az agár-vér azonban még nem veszett ki belőle teljesen: imád futni. Kerítés nélküli helyen nem ajánlott szabadon hagyni őket.

15. Kínai meztelen kutya

A kínai meztelen kutya abszolút kitűnik a tömegből. Két fajtája is van, az egyik selymes bundával rendelkezik, a másik nevéhez hűen csupasz, neki csak fején, mancsain és farkán nő szőr, így azoknak is ajánljuk, akik allergiásak a kutyaszőrre. Kedvencünket azonban – mivel nincs szőre – óvni kell az UV sugárzástól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

lakás

állat

terrier