Azért ez erős: ennyivel olcsóbb nyelvet tanulni vidéken, mint a fővárosban

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Azért ez erős: ennyivel olcsóbb nyelvet tanulni vidéken, mint a fővárosban

Az utóbbi években a felsőoktatásba jelentkezők mindössze 45 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával, pedig a felvételihez már most is előkelő többletpontokat lehet szerezni vele. Tény, hogy a fiatalok nyelvtudása az egyes országrészek között egyenetlen és több felmérés is megerősítette, hogy a legjobb eredmények Budapesten és a megyeszékhelyeken születnek. A HelloVidék által megkérdezett nyelvtanárok szerint azonban a nyelvtanulás vidéken is legalább olyan jó színvonalú, ráadásul kevésbé zsebbe nyúlós. A lehetőségek száma azonban gyakran korlátozott.

A legtöbb diák már az általános iskolában, 6-7 éves korában, de az oviangol, ovinémet és a magántanároknak köszönhetően manapság inkább már ennél is korábban elkezd már idegen nyelvet tanulni. Mire az érettségihez érnek, így a legtöbben gyakorlatilag legalább 11-12 éve tanulnak nyelvet. A diákok az általunk megkérdezett iskolák és magántanárok szerint elsősorban az angol nyelvet preferálják, másodsorban a németet, majd ezt nagyjából egyenrangú partnerként követi az olasz, a spanyol és a francia (bár előbbiek néhány éve egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek).

Miután az angol nem tartozik a legnehezebb nyelvek közé, ennyi idő nyelvtanulás után egy B2-es, azaz középfokú szintig el kell, hogy jusson valaki, sőt sok esetben akár a felsőfokúig is. A magam és a kollégáim tapasztalatai szerint a nyelvtanulás legkönnyebben korai gyermekkortól egészen 12 éves korig megy a legegyszerűbben, utána nehezedik

– mondta Kovács Inez pécsi angol nyelvtanár, aki egy nyelviskolában tanít, de mellette napi szinten ad magánórákat is tanítványainak Baranya megye több településéről.

Tény, hogy a Nemzeti Alaptanterv legalább 936 nyelvórát biztosít a közoktatásban a diákoknak az érettségiig bezárólag. Emellett ott vannak a nyelvi tagozatok, a speciális képzések és a számos fakultációs lehetőség. A tanulóknak emellett leterheltségüknek, kapacitásuknak és a szülők költségvetésének megfelelően lehetőségük van magánórákat venni, ahol mindenki a saját tempójában haladhat és minden figyelem csakis rá szegeződik.

Az általános iskolákban a diákok körülbelül heti 2-3 órában tanulják a nyelvet, ám az oktatás gyakran azoknak szól, akik tudják úgymond követni tananyagot, aki lemarad, vagy kimagaslóan teljesítene, az kilóg a sorból, vagy elsikkad a tehetsége, esetleg olyan szinten lemarad, hogy mire középiskolába kerül, gyakorlatilag visszakerülhet egy kezdő csoportba. A középiskolai tanítás már leginkább arról szól, hogy szisztematikusan felkészítse a tanulókat az érettségire, és nem arról, hogy megtanítsa őket az adott nyelven. Ismét vannak lemaradottak, illetve olyanok, akik előrehozott érettségire készülnek 11. osztályban

– hangsúlyozta Horváth Katalin, aki több mint tíz éve tanít egy somogyi kisvárosi szakgimnáziumban.

Azt minden diák tudja, hogy a nyelvtudás mennyire fontos és szükséges nem csak a tanulmányaik folytatásához, a többletpontokhoz, hanem saját maguk miatt is. Gyakran azonban ott a nyomás az iskola és a szülők felől, ami nem motivációt, hanem esetenként kényszert jelent. A nyelvtanulási módszerek úgymond modernizálásával mind az iskolapadokban, mind a magántanároknál most már egyénre (vagy több iskolában kiscsoportokra) szabottan folyik a nyelvtanulás. Ráadásul a legtöbb oktatási intézményben már rengeteg kreatív feladattal, életszerű szituációkkal, fakultációkkal, külföldi cserekapcsolatokkal, tematikus nyelvi napokkal, utazási lehetőségekkel spékelik meg a minél hatékonyabb tanítási metódusokat.

Akiknek azonban szükségük van a magánórákra, ott a szülőknek gyakran alaposan át kell gondolnia a családi költségvetést. Budapesten egy magánóra ára elérheti az 5-6000 forintot is, míg vidéken találhatunk akár 2000 forintos árakat is, de jelenleg a 3000 forint körüli óradíj mondható átlagosnak. Az árak attól is függnek, hogy az adott diák egy nyelviskola berkein belül jár magántanárhoz vagy teljesen önállóan kerestek szüleivel közösen magánoktatót. Több esetben az egyetemi tanulók is vállalnak órákat keresetkiegészítésként vagy gyakorlás gyanánt, ezekben az esetekben természetesen az árak is alacsonyabbak: a HelloVidék talált 1000 forintos óradíjat is a vidéki körútján.s

A csoportos nyelviskolai órák árai is gyakran változnak: akcióban akár 1100 forintos árakat is ki lehet fogni. A B2 nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok általában 60 órásak, és több heti beosztás közül választhatnak a tanulók. A nyelviskolai képzés azonban elsősorban a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban elérhető, így a vidéki tanulóknak gyakran csak hosszú utazással van lehetőségük (vagy pont ezért nincs) ezeket igénybe venni.

A mai digitális világban ott van még az online nyelvtanulás lehetősége, amikor a tanuló otthon, az íróasztala mögül konzultál egy tanárral valamilyen chatprogram, mondjuk a Skype segítségével. Egyre több ilyen hirdetéssel találkozni az Interneten, de több nyelviskola is kínálja az online tanulás lehetőségét. Az árak ebben az esetben is igencsak megoszlanak: vannak könnyen hozzáférhető ingyenes vagy igen olcsó lehetőségek, de a magánórákhoz hasonló árakkal dolgozó oktatók is. Az általunk megkérdezett nyelvtanárok azonban elsősorban azoknak ajánlják, akik már eljutottak egy bizonyos szintre, és ezt a tudásukat szeretnék tovább csiszolni.

A családi költségvetés és a nyelvtanulás kapcsolatát közelebb hozta egymáshoz a kormány azon intézkedése, miszerint minden 35 év alatti fiatalnak megtérítik az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől (akkor is, ha már rendelkezik nyelvvizsgával). A visszafizetés az első sikeresen teljesített komplex középfokú (B2) nyelvvizsgára vonatkozik, vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgát, valamint a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgát érinti.

A HelloVidék által megkérdezett nyelvtanárok szerint az ingyenes nyelvvizsga nagyon jó ötlet, főként a középiskolások számára, akiknek kell a felvételi pontokhoz, aztán később a diplomához. Ráadásul sokan bátrabban mernek így nyelvvizsgára menni, mert nincs akkora tétje. Ahogy elmondták, a nyelvtanulást illetően talán egy kicsit motiváló, bár egyáltalán nem ettől függ, hogy a diákok mennyire szívesen tanulnak nyelveket. Szerencsére ebben a tekintetben is egyre kedvezőbbek a tapasztalataik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

angol

német

nyelv

nyelvtanulás

nyelvtudás

nyelvvizsga

angolóra

németóra

különóra

tanulás

oktatás

kovács inez

nemzeti alaptanterv

nat

horváth katalin

b2 nyelvvizsga