Újabb pályázatok várhatók: orvosi rendelők, bölcsődék, óvodák épülhetne vidéki településeken

MTI   
  Megosztom
Újabb pályázatok várhatók: orvosi rendelők, bölcsődék, óvodák épülhetne vidéki településeken

A kormány folyamatosan figyeli majd a falusi CSOK eredményeit és hatásait, és ezek alapján 2022 után is folytathatja a programot, akár ki is terjesztheti - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos ismertetése szerint az egészségügyi pályázati csomag keretén belül lehetőség nyílik orvosi szolgálati házak építésére is, amelynek idei keretösszege ötmilliárd forint. A pályázaton olyan önkormányzatok indulhatnak, ahol tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis. A szolgálati porták nagyon szépek, magas komfortfokozatúak, kellő nagyságúak lesznek, és a szükséges melléképületek is megvannak. Ebben a támogatási konstrukcióban mindent finanszíroznak, akár a telek megvásárlását és az építkezést is, a járulékos költségekkel együtt. Az önkormányzatok nem pénzt kapnak, hanem a kínált mintatervek közül kell kiválasztaniuk a számukra megfelelőt.

Körülbelül egy hónapon belül pályázatokat írnak ki bölcsőde- és óvodafejlesztésre. Ezeken a programokon kapacitásnövelő bővítésre, felújításra, korszerűsítésre lehet forrást igényelni harmincmillió forint értékben, de lehet építésre is támogatást nyerni, akár több száz millió forintot is. Ennél a programnál kifejezett előnyt élveznek a minibölcsődék. A két pályázat keretösszege 15 milliárd forint lesz.

Arra is kitért, hogy közel 2500 település érintett a falusi CSOK-ban, a kedvezményezettek a csökkenő lakosságszámú, ötezer fő alatti települések, amelyek amúgy is hátrányosabb helyzetben vannak. Kiemelte, hogy azokat a vissza nem térítendő támogatásokat, amelyeket a CSOK az új házak, lakások építéséhez, vásárlásához biztosít, az érintett 2500 településen használt ingatlanok vásárlásához és felújításához vagy bővítéséhez is megadják.

Fontos újdonságnak nevezte, hogy a falusi CSOK-ot az összes tanyára kiterjesztették, ahol van lakóingatlan, akkor is, ha a porta Szegedhez vagy éppen Hódmezővásárhelyhez tartozik. Kiemelte, hogy a visszaéléseket elkerülendő igyekeztek szigorú feltételeket szabni, fontos, hogy a becsületes, gyermekeket nevelő családokhoz jusson el a segítség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csok

családi otthonteremtési kedvezmény

falusi csok települések listája

falusi csok