Kiderült a nagy penicillin-titok: ezt minden allergiásnak tudnia kell

Liszkai Attila   
  Megosztom
Kiderült a nagy penicillin-titok: ezt minden allergiásnak tudnia kell

A Vanderbilt University kutatásai alapján a penicillin allergiában szenvedők 96 százalékának nincs valós érzékenysége az életmentő antibiotikumokra. Olyan probléma ez, ami szerte a világon egyre többször merül fel orvosi körökben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az érintettek semmisnek tekinthetik az orvosok utasításait.

A legtöbb embert, akinél gyermekként antibiotikum használata után kiütéses, csípésszerű reakció volt megfigyelhető, rengeteg esetben az orvosok penicillin-érzékenynek diagnosztizáltak, pedig szükséges lett volna a további vizsgálat, hogy kiderítsék valóban ez-e a reakció oka. Ez annak idején sok esetben nem valósult meg és az orvosok a gyorsabb és egyszerűbb módszer elvén allergiás reakciót könyveltek el, miközben ezzel sokkal többet ártottak, mint akkor hitték volna.

Valójában az orvosok technikailag nincsenek kiképezve arra, hogy biztosan megállapítsák valakiről, hogy allergiás-e egy antibiotikumra vagy sem. Ilyen esetben inkább egy allergológus szakvéleményét kell kikérni, aki speciális tesztek elvégzése után 100 százalék bizonyossággal képes eldönteni, hogy a páciens penicillin allergiás-e, vagy sem.

A National Penicillin Allergy Day nevű amerikai szervezet felmérései szerint a penicillin-érzékeny emberek 63 százalékkal többet költenek gyógyszerekre, mint azok, akik nem allergiásak. Azok, akik kerülik a penicillint, mivel – akár valóban, akár tévesen – penicillin érzékenynek diagnosztizálták őket a felmérések szerint 10 százalékkal több időt töltenek kórházban és 30 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy elkapják az úgynevezett VRE fertőzéseket, az ilyen szuperbaktériumok azért veszélyesek, mert ellenállnak az antibiotikumoknak is. A penicillin érzékenynek diagnosztizált emberek továbbá 23 százalékkal nagyobb eséllyel kapják el a Clostridium difficile-infekciót (CDI), ami a vastagbelet támadó fertőzés, valamint 14 százalékkal nagyobb esetben kapják el az MRSA fertőzéseket kórházi ápolás során.

Szerencsére manapság már elővigyázatosabbak az orvosok az allergia terén, és inkább elküldik a pácienseket allergológusokhoz, mint hogy ők foglaljanak állást a kérdésben, így napjainkban kevesebb valótlan allergiás diagnózis kerül ki. Akit gyerekként penicillin érzékenynek diagnosztizáltak az orvosok, de allergológus nem végzett rajta vizsgálatot, annak - a fenti példák miatt - utólag is érdemes kiderítenie ténylegesen allergiás-e.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészség

penicillin

allergia

antibiotikum