Kiadták a vészjelzést: minden eddiginél durvább szezon várhat az allergiásokra

HelloVidék   
  Megosztom
Kiadták a vészjelzést: minden eddiginél durvább szezon várhat az allergiásokra

Már javában tombol az allergiaszezon, idén azonban különös dologra lehettek figyelmesek az allergiától szenvedők: az enyhe időjárásnak köszönhetően hamarabb kezdett el feléledni a természet, és hamarabb is ontották magukból a növények a polleneket. Úgy tűnik, a tendencia folytatódik: kutatások szerint a klímaváltozás miatt évről-évre egyre hosszabb lesz az allergiaszezon, és ha ez még nem lenne elég, a pollenek is egyre erősebbek és makacsabbak. Mutatjuk, mi ennek az oka.

Nyilvánvaló, hogy a globális felmelegedés komoly veszélyt jelent a bolygóra: a gleccserek elolvadnak, a korallzátonyok kipusztulnak, a szélsőséges időjárás (pl. tűzvész és hurrikánok) humanitárius válságokat okoznak, a levegő egyre szennyezettebb lesz, a természetes élőhelyeik megsemmisülése pedig veszélyezteti az állatokat és a növényvilágot.

Nem meglepő, hogy ezek a feltételek az emberi egészségre is komoly kockázatot jelentenek. A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint a magasabb hőmérséklet, a növekvő tengerszint, valamint a szélsőséges viharok gyengébb élelmiszer-, víz- és levegőminőséget, további hővel összefüggő halálesetek és betegségek kockázatát, továbbá mentális egészségügyi problémák teljes sorát okozhatja.

Az éghajlatváltozás hozzájárul a hosszabb és erőteljesebb allergiás szezonhoz

- mondta Purvi Parikh, az Allergy & Asthma Network allergológusa. Hozzátette: mivel az időjárás enyhébb, a tavasz hamarabb is érkezik. Az amerikai Asztma és Allergia Alapítvány (AAFA) szerint a klímaváltozással együtt a levegő minősége is leromlott, amely további hatásokat gyakorolhat arra, hogyan fogják magukat érezni az allergiások ebben az időszakban.

Azt mutatja a tendencia, hogy minden allergiaszezonnal egyre rosszabb lesz a helyzet

- emelte ki Susan Schuval, a Stony Brook Egyetem allergológusa és immunológusa. De hogyan teszi a felmelegedő bolygó intenzívebbé az allergiát? A Prevention cikkében szakértők magyarázzák el a kapcsolatot a két jelenség között melynek az alapja nem más, mint a növények biológiai átalakulása.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia (AAAAI) szerint éghajlatváltozás - amely befolyásolhatja a hőmérsékletet, a csapadékot és a szelet - befolyásolja a pollenek és a gombás spórák termelését és fehérje összetételét is, valamint azt, hogy milyen mennyiségű pollen bocsátódik ki, hol helyezkednek és hogyan szóródnak. A környezeti feltételek változásával pedig a beporzó növények is átalakulnak.

A növények túléléséhez visszavezethető növekvő szén-dioxid szint hozzájárult a szuper-beporzó növények kialakulásához. A megváltozó feltételek miatt nehezebben működne a hagyományos beporzás, ezért a növények intenzívebb pollenkibocsátással reagálnak az új környezetre

- hangsúlyozta Dr. Parikh. Princess Ogbogu, az Ohio Egyetem Wexner Medical Center Allergia és Immunológiai Intézetének igazgatója kiemelte, hogy az éghajlatváltozási tényezők jelentősen és közvetlenül befolyásolják a növények beporzását. Hozzáfűzte, hogy amellett, hogy magasabb a pollenkoncentráció a levegőben, az allergének is szélesebb körben terjednek el, ami hevesebb allergiás tüneteket produkálhat.

Dr. Parikh szerint ez a probléma a világon mindenhol fennáll, még azokban az országokban is megfigyelhető az allergiások tüneteinek folyamatos erősödése, ahol általában nincs magas pollenszám és nincs kimondottan allergiaszezon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

egészség

allergia

pollen

pollenszezon

allergiaszezon