Okosan a karácsonyi hitelfelvétellel: akár 45 ezer forinttal is többet fizethetünk a végén

HelloVidék   
  Megosztom
Okosan a karácsonyi hitelfelvétellel: akár 45 ezer forinttal is többet fizethetünk a végén

Az év végi forgatag hatására többen igényelnek különböző fogyasztási hiteleket, vesznek fel gyorskölcsönt, hogy fedezzék az ünnepi kiadásokat, ám a nagy sietségben sokszor nem néznek utána a részleteknek. Akármilyen kölcsöntípusról van is szó, egy dolog közös bennük: mindegyik hosszabb távú kötelezettséget jelent.
Egy nem átgondolt, hirtelen felvett hitel anyagilag megterhelheti a családi kasszát, megnehezítheti az újévkezdést, súlyosabb esetben akár tartós anyagi problémákat is okozhat. Mindenképpen érdemes tájékozódnunk a szolgáltatók között - tájékoztatta a HelloVidéket az MNB.

Az elmúlt napokban fogyasztóvédelmi tájékoztató kampányt indított az ügyfelek tájékoztatása érdekében a Magyar Nemzeti Bank. A karácsonyt megelőző megfontolt hitelfelvétel szempontjairól, illetve a gyorskölcsönök kockázatairól ennek keretében bővebb információk a jegybank oldalán, illetve egyéb nyilvános kommunikációs felületeken is olvashatók.

Hitelfelvétel előtt érdemes az MNB piaci szereplőket felsoroló honlapján, ügyfélszolgálatán és kihelyezett tanácsadásain tájékozódni arról, hogy engedéllyel rendelkező piaci szereplő kínálja-e a hitelt.

Magyarországon ma mintegy 40 pénzügyi intézmény kínál rövidebb futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelt, s e kölcsönök harmadát nem bankok, takarékszövetkezetek, hanem pénzügyi vállalkozások nyújtják.

A kis összegű „karácsonyi” fogyasztási kölcsönök, azaz a tartós fogyasztási cikkek megvásárlására (is) köthető, az áruházi közvetítőknél akár azonnal igényelhető áruhitelek körében egyre kevesebb pénzügyi intézmény kínál 0 százalékos teljes hiteldíj mutatójú (THM) konstrukciót. Egy 200 ezer forintos összegű, egy éves futamidejű termék esetében pl. már csak két ilyen intézmény van – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Hitel- és lízingtermék-választó alkalmazásának november végi adataiból.

A 13-28 százalék közötti THM-ek ma viszonylag kedvezőbbnek számítanak e terméktípusban, a piaci ajánlatok fele pedig a jelenleg 39,9 százalékos, törvényi maximális THM közelében van. Több áruhitel futamideje egyre hosszabbodik, létezik már 7 éves futamidejű konstrukció is.

Élesebb lehet a verseny az – itthon legnagyobb volumenben igényelt – szabadon felhasználható személyi kölcsönöknél, amelyek esetében a mostani ajánlatok egyharmada súrolja az e terméktípusra vonatkozó 24,9 százalékos THM-plafont. A személyi kölcsönöknél (is) egyre több a változó kamatozású ajánlat, amelynél – különösen hosszabb, több éves – futamidőnél az ügyfél a kamatváltozás kockázatát is magára vállalja.

Számos fogyasztási hitelnél egyszeri (pl. hitelképesség-vizsgálati, folyósítási) vagy rendszeres (pl. folyószámla-vezetési stb.) költséget írnak elő. Ezek ugyanakkor – a kölcsön minden költségét bemutató – THM részének számítanak. A THM-en kívüli teherrel járhat viszont, ha az ügyfél előtörleszteni, módosíttatni szeretné hitelszerződését pl. a futamidő meghosszabbításával, ha késedelembe esik, illetve ha a hitel igénybevételéhez elő nem írt kapcsolódó szolgáltatásokat (pl. a jövedelemkiesésre szóló biztosítást) vesz igénybe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hitel

bank

hellovidék

karácsony

karácsonyi hitel