Itt a Katasztrófavédelem figyelmeztetése: óvatosan a tavaknál, csúnya baleset lehet a móka vége!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a Katasztrófavédelem figyelmeztetése: óvatosan a tavaknál, csúnya baleset lehet a móka vége!

Az elmúlt hetek fagyos időjárása megtette hatását, elkezdtek befagyni a tavaink. A Fertő-tavon már majdnem egybefüggő a jég pár napja, a Balaton ugyan még jégmentes, de Siófoknál csak 3,5 fokos, a Velencei-tó elkezdett befagyni, a part mentén már jeges, így joggal kérdezhetjük, mikor merészkedhetünk tavainkra? A HelloVidék utánajárt, biztonságosak-e tavaink, lehet-e korcsolyázni az élő vizeken és mire kell figyelni ennél a téli sportnál.

A hízásban levő, 12-16 centiméter vastagságú jég ad már kellő biztonságot a befagyott vízfelületen a tartózkodásra, erre viszont a jelenlegi időjárás mellett még várni kell – mondta el a HelloVidék megkeresésére Dóka Imre tűzoltó főhadnagy. A jég akkor éri el a megfelelő vastagságot, ha több napon keresztül –10, –15 Celsius-fokos hideg van, de erre a hosszútávú előrejelzések szerint még várni kell. Mindig a tó üzemeltetője jelöli ki a korcsolyázásra szánt területet. Ellenkező esetben tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületeken tartózkodni – folytatja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet egy méter magasságban, legalább tíz centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal kell ellátni.

Ha gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk le, lehetőleg hason a jégre, és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Amennyiben a jég beszakad, kerüljük a felesleges mozdulatokat – ezek fokozzák a kihűlés veszélyét –, így tovább megőrizhető a ruházatunkban lévő szigetelő légréteg. Igyekezzünk az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat, közben kérjünk segítséget jó hangosan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

korcsolya

sport

télisport

hellovidék

tavak

veszély