Itt a Katasztrófavédelem figyelmeztetése: óvatosan a tavaknál, csúnya baleset lehet a móka vége!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a Katasztrófavédelem figyelmeztetése: óvatosan a tavaknál, csúnya baleset lehet a móka vége!

Az elmúlt hetek fagyos időjárása megtette hatását, elkezdtek befagyni a tavaink. A Fertő-tavon már majdnem egybefüggő a jég pár napja, a Balaton ugyan még jégmentes, de Siófoknál csak 3,5 fokos, a Velencei-tó elkezdett befagyni, a part mentén már jeges, így joggal kérdezhetjük, mikor merészkedhetünk tavainkra? A HelloVidék utánajárt, biztonságosak-e tavaink, lehet-e korcsolyázni az élő vizeken és mire kell figyelni ennél a téli sportnál.

A hízásban levő, 12-16 centiméter vastagságú jég ad már kellő biztonságot a befagyott vízfelületen a tartózkodásra, erre viszont a jelenlegi időjárás mellett még várni kell – mondta el a HelloVidék megkeresésére Dóka Imre tűzoltó főhadnagy. A jég akkor éri el a megfelelő vastagságot, ha több napon keresztül –10, –15 Celsius-fokos hideg van, de erre a hosszútávú előrejelzések szerint még várni kell. Mindig a tó üzemeltetője jelöli ki a korcsolyázásra szánt területet. Ellenkező esetben tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületeken tartózkodni – folytatja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet egy méter magasságban, legalább tíz centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal kell ellátni.

Ha gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk le, lehetőleg hason a jégre, és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Amennyiben a jég beszakad, kerüljük a felesleges mozdulatokat – ezek fokozzák a kihűlés veszélyét –, így tovább megőrizhető a ruházatunkban lévő szigetelő légréteg. Igyekezzünk az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat, közben kérjünk segítséget jó hangosan.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

korcsolya

sport

télisport

hellovidék

tavak

veszély