Itt a Katasztrófavédelem figyelmeztetése: óvatosan a tavaknál, csúnya baleset lehet a móka vége!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a Katasztrófavédelem figyelmeztetése: óvatosan a tavaknál, csúnya baleset lehet a móka vége!

Az elmúlt hetek fagyos időjárása megtette hatását, elkezdtek befagyni a tavaink. A Fertő-tavon már majdnem egybefüggő a jég pár napja, a Balaton ugyan még jégmentes, de Siófoknál csak 3,5 fokos, a Velencei-tó elkezdett befagyni, a part mentén már jeges, így joggal kérdezhetjük, mikor merészkedhetünk tavainkra? A HelloVidék utánajárt, biztonságosak-e tavaink, lehet-e korcsolyázni az élő vizeken és mire kell figyelni ennél a téli sportnál.

A hízásban levő, 12-16 centiméter vastagságú jég ad már kellő biztonságot a befagyott vízfelületen a tartózkodásra, erre viszont a jelenlegi időjárás mellett még várni kell – mondta el a HelloVidék megkeresésére Dóka Imre tűzoltó főhadnagy. A jég akkor éri el a megfelelő vastagságot, ha több napon keresztül –10, –15 Celsius-fokos hideg van, de erre a hosszútávú előrejelzések szerint még várni kell. Mindig a tó üzemeltetője jelöli ki a korcsolyázásra szánt területet. Ellenkező esetben tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületeken tartózkodni – folytatja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet egy méter magasságban, legalább tíz centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal kell ellátni.

Ha gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk le, lehetőleg hason a jégre, és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Amennyiben a jég beszakad, kerüljük a felesleges mozdulatokat – ezek fokozzák a kihűlés veszélyét –, így tovább megőrizhető a ruházatunkban lévő szigetelő légréteg. Igyekezzünk az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat, közben kérjünk segítséget jó hangosan.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

korcsolya

sport

télisport

hellovidék

tavak

veszély