Fiatalok vidéken: így segítik az új generáció boldogulását

HelloVidék   
  Megosztom
Fiatalok vidéken: így segítik az új generáció boldogulását

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA partnereivel, támogatóival együttműködve elindítja a „Vidék élet, fiatalok vidéken” programcsomagot. Ebben három program kapott helyet. Így a Vesd bele magad! Program, amely kisgyerekes családoknak elérhető szemléletformáló vetőmag osztási akció, a Vidék Kaland Program, amelyen keresztül városi fiatalok ismerkedhetnek meg a gazdák mindennapjaival, munkájával és a Virtuális Falu Program, amely kistelepülési ifjúsági közösségek tevékenységéhez ad támogatást. A programcsomag elindítását az EMMI és az AM adott anyagi támogatással, az Agrármarketing Centrum szakmai támogatással segíti.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA tevékenységében az agrár szakmai érdekképviselet mellett kiemelkedően fontos volt mindig a gazdák munkájának és a vidéki életformának a bemutatása, népszerűsítése. Az évek során több, különböző tartalmú, különböző embereket megszólító programot dolgozott ki és indított el az AGRYA. A programok egy része az elmúlt két évben szünetelt, de elérkezett az idő az újraindításukra.

A programcsomagban három kezdeményezés kapott helyet, a Vidék Kaland Program, a Vesd bele magad! Program és a Virtuális Falu Program. Mindhárom kezdeményezés más-más célcsoportot szólít meg. A célja azonban közös mindhárom programnak, a hagyományos falusi, kistelepülési életforma támogatása, népszerűsítése a szélesebb közvéleményen keresztül. Együttesen kezelve a három programot az AGRYA reményei szerint azok kommunikációs hatásukban egymást is erősítik. A három program csomagként kezelve a kapcsolódó adminisztrációt is hatékonyabban lehet megszervezni, mivel egységes menedzsment struktúra kapcsolódik azokhoz.

E mellett a programcsomag mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve, a hivatásszerűen agrártermeléssel foglalkozó fiatal gazdáknak szóló programokat – Fiatal Gazda Klubok, Egyetemi Fiatal Gazda Klubok, Így neveld az álmaidat! Program, Apró léptekkel Program – „Fiatal Gazda Program” néven szervezte külön programcsomaggá az AGRYA. A két, egymás mellett működő tematikus programcsomag is mutatja az AGRYA tevékenységének kettősségét, az agrár irányultság mellett azt az elkötelezettséget, ami a vidéki társadalommal kapcsolatosan megvan már a kezdetektől.

A „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomag egyes önálló programjai más-más üzenetet hordoznak a vidéki társadalomról.

Vesd bele magad! Program

A Vest bele magad! Programon keresztül 2011-2015 között 93 ezer vetőmag csomagot osztott ki - akkor még általános iskolák közvetítésével az AGRYA. Más vetőmag osztási akcióktól annyiban különbözik ez a kezdeményezés, hogy a célja egyértelműen az élményszerzés, a szemlélet formálás és a célcsoportjaként kisiskolás korú gyerekeket nevelő családokat szólít meg.

A program arra is felhívja a figyelmet, hogy kevés befektetéssel, munkával, sok odafigyeléssel megtermelhető a friss szezonális zöldség egy család számára. A vetőmag csomagból egy hozzávetőleg 30 négyzetméter alapterületű zöldségeskertet tud a család létrehozni. Ez az a méret, ami a szüleik, nagyszüleik segítségével kisgyerekek is meg tudnak művel anélkül, hogy gyorsan beleunnának. A kertészkedésen keresztül sok mindent meg tud észrevétlenül tanulni, tapasztalni a gyermek, ráadásul nagyon gyorsan látszik a tevékenységük kézzel fogható eredménye. Sőt meg is lehet kóstolni a saját termesztésű salátát, retket, sárgarépát, cukkinit, céklát, zöldborsót, csemegekukoricát, paradicsomot, vöröshagymást, ami sikerélményt ad.

A Programra a korábbiaktól eltérően közvetlenül, az általános iskolák közreműködése nélkül jelentkezhetnek kisgyerekes családok. Az ingyenes vetőmag csomagokra pályázni kell, azonban a vetőmag csomagot a család kisgyermek tagja kapja, nyeri. Így a pályázatnak nagyon fontos része, hogy a későbbi "kiskertész" a kisgyermek valamiféle általa készített rajzzal, kézzel írt történettel mutassa be, hogy miért szeretne kertészkedni, hogy mit gondol a kertészkedésről. A programba elsősorban azoknak a családoknak a jelentkezését várjuk, ahol 6-12 éves korú gyermekek vannak.

A kiskertészektől és családjuktól azt kéri a szervezet, hogy havonta egyszer küldjenek néhány fényképet a kertről, a kiskertészek tevékenységéről és néhány mondatban osszák meg a kertészkedéshez kapcsolódó élményeiket. A beszámolókból, fotókból az AGRYA munkatársai hetente válogatnak, amelyek felkerülnek a Program közösségi oldalaira.

A Programmal kapcsolatos jelentkezést, pályázatot 2019. február 15-ig küldhetik el online a családok. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig megtörténik, a vetőmag csomagokat március 20-ig kapják meg közvetlenül az érintett családok.

Virtuális Falu Program

A Virtuális Falu Program indulása még 2009-re nyúlik vissza. Ekkor kezdett az AGRYA újra foglalkozni a falusi, kistelepülési ifjúsági közösségek ügyével. A jól működő közösségek segítenek abban, hogy megmaradjon vagy erősödjön a kötődés, amely a fiatalt a lakóhelyéhez kapcsolja.

A Virtuális Falu Programmal ebben kíván az AGRYA segíteni. A program elnevezése arra utal, hogy a helyben aktív fiatalokból, akiket összeköt, hogy kistelepülésen élnek, létrejön egy hálózat, egy közösség, egy "virtuális falu". A közöttük lévő együttműködés segít a tudás, tapasztalatok megosztásában, elmélyítésében.

Az AGRYA partnerével, a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetséggel együttműködve 2016 óra a közösségi tevékenységre nyitott fiatalok számára szervez képzéseket, felkészítve őket arra, hogy hatékonyan tudják az adott közösség, csoport ügyeit képviselni, szervezni. A képzések mellett fiatalok által szervezett települési kisrendezvényekhez, ún. műhelytalálkozókhoz pénzügyi támogatást is ad az AGRYA. Ezen rendezvényeken a fiatalok kezdeményezésére különböző, helyben fontos ügyek megoldása érdekében gyűlnek össze a véleményformálók és a döntéshozók. Az elmúlt két évben 43 település és helyben működő közösség kapcsolódott be a programba.

A 2019. április 1. és július 31. közötti kisrendezvények lebonyolítására és a kapcsolódó képzésekre 2019. február 15-ig lehet jelentkezni, pályázni. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig megtörténik.

A Vidék Kaland Programot 2011-2016 között szervezte már korábban az AGRYA. Az átlagemberekben jellemzően közhelyekre, általánosításokra épülő kép alakult ki a gazdákról, a mezőgazdasági termelésről. Ezt a képet szeretné ezzel a programmal kiegészíteni, árnyalni az AGRYA.

A pályázaton keresztül kiválasztott fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy gazdálkodói család életébe, a fogadó gazdaságok napi tevékenységébe. A résztvevőktől azt kéri és várja az AGRYA, hogy az élményeiket, benyomásaikat a közösségi oldalakon, online felületeken osszák meg. A programmal kapcsolatos pályázat, amin keresztül a résztvevők jelentkezhetnek, 2019. március közepén jelenik meg.

A programcsomag főbb eseményeiről egy közös online felületen lesznek elérhetőek az információk március 8-tól. A programokról a későbbiekben további információk lesznek elérhetőek az önálló közösségi oldalakon is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vidék

fiatalok

program