Fiatalok vidéken: így segítik az új generáció boldogulását

HelloVidék   
  Megosztom
Fiatalok vidéken: így segítik az új generáció boldogulását

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA partnereivel, támogatóival együttműködve elindítja a „Vidék élet, fiatalok vidéken” programcsomagot. Ebben három program kapott helyet. Így a Vesd bele magad! Program, amely kisgyerekes családoknak elérhető szemléletformáló vetőmag osztási akció, a Vidék Kaland Program, amelyen keresztül városi fiatalok ismerkedhetnek meg a gazdák mindennapjaival, munkájával és a Virtuális Falu Program, amely kistelepülési ifjúsági közösségek tevékenységéhez ad támogatást. A programcsomag elindítását az EMMI és az AM adott anyagi támogatással, az Agrármarketing Centrum szakmai támogatással segíti.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA tevékenységében az agrár szakmai érdekképviselet mellett kiemelkedően fontos volt mindig a gazdák munkájának és a vidéki életformának a bemutatása, népszerűsítése. Az évek során több, különböző tartalmú, különböző embereket megszólító programot dolgozott ki és indított el az AGRYA. A programok egy része az elmúlt két évben szünetelt, de elérkezett az idő az újraindításukra.

A programcsomagban három kezdeményezés kapott helyet, a Vidék Kaland Program, a Vesd bele magad! Program és a Virtuális Falu Program. Mindhárom kezdeményezés más-más célcsoportot szólít meg. A célja azonban közös mindhárom programnak, a hagyományos falusi, kistelepülési életforma támogatása, népszerűsítése a szélesebb közvéleményen keresztül. Együttesen kezelve a három programot az AGRYA reményei szerint azok kommunikációs hatásukban egymást is erősítik. A három program csomagként kezelve a kapcsolódó adminisztrációt is hatékonyabban lehet megszervezni, mivel egységes menedzsment struktúra kapcsolódik azokhoz.

E mellett a programcsomag mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve, a hivatásszerűen agrártermeléssel foglalkozó fiatal gazdáknak szóló programokat – Fiatal Gazda Klubok, Egyetemi Fiatal Gazda Klubok, Így neveld az álmaidat! Program, Apró léptekkel Program – „Fiatal Gazda Program” néven szervezte külön programcsomaggá az AGRYA. A két, egymás mellett működő tematikus programcsomag is mutatja az AGRYA tevékenységének kettősségét, az agrár irányultság mellett azt az elkötelezettséget, ami a vidéki társadalommal kapcsolatosan megvan már a kezdetektől.

A „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomag egyes önálló programjai más-más üzenetet hordoznak a vidéki társadalomról.

Vesd bele magad! Program

A Vest bele magad! Programon keresztül 2011-2015 között 93 ezer vetőmag csomagot osztott ki - akkor még általános iskolák közvetítésével az AGRYA. Más vetőmag osztási akcióktól annyiban különbözik ez a kezdeményezés, hogy a célja egyértelműen az élményszerzés, a szemlélet formálás és a célcsoportjaként kisiskolás korú gyerekeket nevelő családokat szólít meg.

A program arra is felhívja a figyelmet, hogy kevés befektetéssel, munkával, sok odafigyeléssel megtermelhető a friss szezonális zöldség egy család számára. A vetőmag csomagból egy hozzávetőleg 30 négyzetméter alapterületű zöldségeskertet tud a család létrehozni. Ez az a méret, ami a szüleik, nagyszüleik segítségével kisgyerekek is meg tudnak művel anélkül, hogy gyorsan beleunnának. A kertészkedésen keresztül sok mindent meg tud észrevétlenül tanulni, tapasztalni a gyermek, ráadásul nagyon gyorsan látszik a tevékenységük kézzel fogható eredménye. Sőt meg is lehet kóstolni a saját termesztésű salátát, retket, sárgarépát, cukkinit, céklát, zöldborsót, csemegekukoricát, paradicsomot, vöröshagymást, ami sikerélményt ad.

A Programra a korábbiaktól eltérően közvetlenül, az általános iskolák közreműködése nélkül jelentkezhetnek kisgyerekes családok. Az ingyenes vetőmag csomagokra pályázni kell, azonban a vetőmag csomagot a család kisgyermek tagja kapja, nyeri. Így a pályázatnak nagyon fontos része, hogy a későbbi "kiskertész" a kisgyermek valamiféle általa készített rajzzal, kézzel írt történettel mutassa be, hogy miért szeretne kertészkedni, hogy mit gondol a kertészkedésről. A programba elsősorban azoknak a családoknak a jelentkezését várjuk, ahol 6-12 éves korú gyermekek vannak.

A kiskertészektől és családjuktól azt kéri a szervezet, hogy havonta egyszer küldjenek néhány fényképet a kertről, a kiskertészek tevékenységéről és néhány mondatban osszák meg a kertészkedéshez kapcsolódó élményeiket. A beszámolókból, fotókból az AGRYA munkatársai hetente válogatnak, amelyek felkerülnek a Program közösségi oldalaira.

A Programmal kapcsolatos jelentkezést, pályázatot 2019. február 15-ig küldhetik el online a családok. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig megtörténik, a vetőmag csomagokat március 20-ig kapják meg közvetlenül az érintett családok.

Virtuális Falu Program

A Virtuális Falu Program indulása még 2009-re nyúlik vissza. Ekkor kezdett az AGRYA újra foglalkozni a falusi, kistelepülési ifjúsági közösségek ügyével. A jól működő közösségek segítenek abban, hogy megmaradjon vagy erősödjön a kötődés, amely a fiatalt a lakóhelyéhez kapcsolja.

A Virtuális Falu Programmal ebben kíván az AGRYA segíteni. A program elnevezése arra utal, hogy a helyben aktív fiatalokból, akiket összeköt, hogy kistelepülésen élnek, létrejön egy hálózat, egy közösség, egy "virtuális falu". A közöttük lévő együttműködés segít a tudás, tapasztalatok megosztásában, elmélyítésében.

Az AGRYA partnerével, a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetséggel együttműködve 2016 óra a közösségi tevékenységre nyitott fiatalok számára szervez képzéseket, felkészítve őket arra, hogy hatékonyan tudják az adott közösség, csoport ügyeit képviselni, szervezni. A képzések mellett fiatalok által szervezett települési kisrendezvényekhez, ún. műhelytalálkozókhoz pénzügyi támogatást is ad az AGRYA. Ezen rendezvényeken a fiatalok kezdeményezésére különböző, helyben fontos ügyek megoldása érdekében gyűlnek össze a véleményformálók és a döntéshozók. Az elmúlt két évben 43 település és helyben működő közösség kapcsolódott be a programba.

A 2019. április 1. és július 31. közötti kisrendezvények lebonyolítására és a kapcsolódó képzésekre 2019. február 15-ig lehet jelentkezni, pályázni. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig megtörténik.

A Vidék Kaland Programot 2011-2016 között szervezte már korábban az AGRYA. Az átlagemberekben jellemzően közhelyekre, általánosításokra épülő kép alakult ki a gazdákról, a mezőgazdasági termelésről. Ezt a képet szeretné ezzel a programmal kiegészíteni, árnyalni az AGRYA.

A pályázaton keresztül kiválasztott fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy gazdálkodói család életébe, a fogadó gazdaságok napi tevékenységébe. A résztvevőktől azt kéri és várja az AGRYA, hogy az élményeiket, benyomásaikat a közösségi oldalakon, online felületeken osszák meg. A programmal kapcsolatos pályázat, amin keresztül a résztvevők jelentkezhetnek, 2019. március közepén jelenik meg.

A programcsomag főbb eseményeiről egy közös online felületen lesznek elérhetőek az információk március 8-tól. A programokról a későbbiekben további információk lesznek elérhetőek az önálló közösségi oldalakon is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vidék

fiatalok

program