Rengeteg fiatal választja most ezt a munkát: fizetés nincs, 10-14 órát kell dolgozni

Koszta Bernadett   
  Megosztom
Rengeteg fiatal választja most ezt a munkát: fizetés nincs, 10-14 órát kell dolgozni

Miért akarna egy fiatal városlakó a fesztiválozás és nyaralás helyett inkább napi 10-14 órán keresztül dolgozni egy családi gazdaságban, ráadásul teljesen ingyen? Akármilyen őrültségnek hangzik, nemhogy igény van rá, hanem rendszerint túljelentkezéssel szembesülnek a szervezők. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) idén hetedik alkalommal újra elindítja a Vidék Kaland Programot, melyről Dr. Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke mesélt a HelloVidéknek.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot. A program célja, hogy a városlakó, nem mezőgazdász, de az agrárium iránt érdeklődő fiatalok betekintést kaphassanak a napi agrár termelésbe, személyes példákon keresztül megismerhessék a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, valamint tájékoztatást kapjanak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, továbbá betekintés nyerjenek a gazdálkodók napi életébe, a gazdálkodói életformába. A Vidék Kaland Program lebonyolítását az Agrárminisztérium támogatja.

A program részeként gyakorló 35 év alatti fiatal gazdák fogadják a 18-35 év közötti városi fiatalokat egy-egy hétre a gazdaságukban. Ez alatt az időszak alatt 5 munkanapon a résztvevő városi fiatalok aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkában, a fiatal gazda társaságában, annak irányítása és felügyelete mellett. A résztvevők a fiatal gazda munkarendjéhez illeszkedő munkarend szerint dolgoznak, amely hosszabb lehet napi 8 óránál. Ez is biztosítja, hogy megismerjék egy-egy családi gazdaság mindennapi működését, a gazdálkodók valós életét, tevékenységét.

A városi fiatalok fogadása a mezőgazdasági betakarítási csúcsidőszakra június végétől augusztus közepéig esik. Így a résztvevő fiataloknak az ebben az időszakban természetes, hosszított munkarendben kell közepesen nehéz fizikai munkát kell végezniük. Anyagi juttatás nem jár az elvégzett munkáért, a fogadó fiatal gazda pedig biztosítja a tartózkodás idejére az ellátást (szállás, étkezés) és szükség szerint munka- és védőruházatot. A fogadó gazdákhoz a résztvevők egyénileg jutnak el és vállalniuk kell ennek a költségeit.

Dr. Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke elárulta a HelloVidéknek, hogy a program 6 éve alatt közel 800-an jelentkeztek, ebből 187 városi fiatalt választottak ki. A jelentkezőknek egy 15-20 perces meghallgatáson kell részt venniük, ahol a bizottság feltérképezi a városi fiatal motivációit, fizikai és mentális állapotát. Az AGRYA elnöke elárulta, hogy az elmúlt években rengeteg féle motivációval találkoztak a szervezők a meghallgatás során. A legáltalánosabb az volt, amikor a városi fiatalok egy nyári programot keresnek maguknak: van egy szabad hetük a nyáron, de már megunták a fesztiválokat, kipróbálnának valami újat.

Ezen nincs mit szégyellni, ez egy teljesen őszinte és vállalható motiváció. Szoktuk értékelni, ha valaki az igazságot mondja el

- mondta Dr. Mikula Lajos, majd hozzátette, hogy a másik legjellemzőbb motiváció az, hogy a fiatalok a jövőben vidékre terveznek költözni, és előtte szeretnének belekóstolni gazdálkodók életébe. A Vidék Kaland Program egy nagyon jó lehetőség azok számára, akik gazdálkodásba kezdenének. Az elnök hozzáfűzte, hogy ennek a programnak azonban nem az a célja, hogy gazdákat neveljenek, ez egy kommunikációs program. Arra vonatkozóan nem végeznek monitorozást, hogy van-e olyan városlakó, aki a program után belevágott a saját vidéki kalandjába és mezőgazdasági tevékenységbe kezdett, de véletlenszerűen befutnak hozzájuk ilyesfajta információk.

Ez nem azt jelenti, hogy csak 4-en vannak, de ennyi főről biztosan tudják, hogy mezőgazdasági tevékenységbe kezdtek a program után. Valószínűleg nekik már korábban is volt ilyen szándékuk, a Vidék Kaland Program pedig megerősítette őket ebben, hogy érdemes belevágniuk.

A jelentkezőknek a legkevesebb hányada kimondottan az életmód és táplálkozás oldaláról közelíti meg a programot, és szimplán kíváncsiak arra, hogyan készül az élelmiszer, hogyan kerül az étel az asztalra.

Az első két évben, 2011-ben és 2012-ben csupán budapesti jelentkezők voltak, azonban az internetes kommunikáció fejlődésével szélesebb körben elterjedt a program. A program utolsó évében, 2016-ban már fele-fele volt az arány, tehát budapesti és vidéki városokból is egyaránt akadtak jelentkezők.

Dr. Mikula Lajos szerint kezdetben, amikor még nem voltak ennyire elterjedtek a közösségi platformok, a jelentkezők a hagyományos média (nyomtatott sajtó, TV, rádió) által értesültek a programról, de ahogy haladt előre az idő, egyre inkább átbillent az értesülés az internetes értesülés felé.

Mint ahogyan azt az AGRYA elnöke említette, a Vidék Kaland Program egy kommunikációs program, ezért a jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a program során szerzett élményeikről, benyomásaikról és véleményükről online kommunikációs csatornákon – elsősorban közösségi oldalakon – tájékoztatást adnak, fényképeket, esetlegesen videókat töltenek fel.

Éppen ezért nagyon fontos a kiválasztás során, hogy a jelentkező megfelelő kommunikációs készséggel rendelkezzen. Egy másik lényeges tulajdonság, hogy alkalmas legyen arra, hogy egy hétig fizikai munkát végezzen

- mondta az AGRYA elnöke, majd hozzátette: olykor-olykor akadnak olyan jelentkezők, akik nem alkalmasak a kihívásra fizikailag, azonban az elmúlt években egyre jobban visszaesik a téves önértékelésű jelentkezők száma. Bár nem kell Cooper-tesztet futniuk, aki láthatóan nem felel meg a fizikai feltételeknek, nem válogatják be őket, mert a csalódás senkinek sem jó.

A megfelelő erőnlét mellett mentális felkészültséget is igényel a feladat. Aki az interjún láthatóan érzékeny, zárkózott, félénk és bizonytalan, neki nem biztos, hogy egy ilyen drasztikus kihívás előnyös lehet. Kommunikatív, talpraesett, vagány, de nem harsány embereket keresnek. Aki nagyon harsányan viselkedik, az destruktív is lehet, és nem biztos, hogy azonosulni tud a hellyel és a program céljával.

Alapvetően az a tendencia figyelhető meg, hogy láthatóan olyanok jelentkeznek, akik az egészségükre, táplálkozásukra jobban figyelnek, és rendszeresen sportolnak. Szinte mindenki, 100 jelentkezőből 95 mondja azt, hogy rendszeresen jár edzőterembe, fut, crossfitre vagy spinningre jár

- mondta Dr. Mikula Lajos. Kiemelte, hogy eddig még nem fordult elő az, hogy valaki nem tudta volna végigcsinálni a programot. Hozzátette, hogy a szigorúnak tűnő kiválasztási folyamat is a csalódásokat hivatott megelőzni, mivel a fogadónak és a résztvevőnek is negatív élményt adhat az, ha egy kalandor nem tudja teljesíteni az egy hetet. Az AGRYA azt szeretné, ha mindenki szép élményekkel távozna, ezért úgy vélik, hogy a jelentkezés visszautasítása még mindig jobb, mint a rossz élményekkel való távozás.

A programban résztvevő fiatalokkal történő egyeztetés után kerül meghatározásra a látogatás időpontja és a fogadó fiatal gazda személye. Egy fiatal gazda egy időben legfeljebb két fiatalt fogad. Általában olyan gazdákhoz lehet menni, ahol van kézimunka igény. Ahol gépesítés van, ott kevésbé tudják a gazdák a tapasztalatlan munkaerőt foglalkoztatni. Elsősorban az állattenyésztés, zöldség- és gyümölcstermesztés területeken tudják a kalandorokat jól hasznosítani, ezekben az ágazatokban viszonylag gyorsan el lehet sajátítani a folyamatokat

A jelentkező választhat, hogy neki melyik tevékenység a szimpatikus. A meghallgatás előtt kitöltött űrlapon jelezheti, hogy milyen elképzelései vannak, tehát van beleszólásuk abba, hogy hova szeretnének menni.

A programra 2019. április 18-ig lehet jelentkezni a Vidék Kaland Program honlapján elérhető elektronikus űrlap kitöltésével. Az űrlap kitöltésével egyidejűleg a videk-kaland@agrya.hu címre el kell küldeni egy a jelentkezőről készült arcképet, az e-mail „tárgy” mezőjébe pedig be kell írni a jelentkező nevét.

A kiválasztás után a részvételnek további feltételei a következők:

  • Érvényes „B” kategóriás gépjármű vezetői engedély megléte (előnyt jelent, de nem feltétel)
  • Orvosi igazolás bemutatása arról, hogy a fiatal egészségi és általános fizikai állapota alapján alkalmas közepesen nehéz fizikai munka végzésére.
  • Kötelező részvétel a felkészítő tréningen (2019. június 1-2, Úrhida). Ennek része a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatás és a mezőgazdaságban általánosan használt munkagép (traktor) kezelésének alapfokú elsajátítása.

A kiválasztási folyamat részét képező személyes meghallgatásokra Budapesten kerül sor, a jelentkezőkkel egyeztetett időpontokban 2019. április 29 - május 3. között. Tehát a május 1-jei munkaszüneti napon is lesz meghallgatás, ha valaki nem tud munkanapon eljönni. A jelentkezők a meghallgatások lezárása után 5 napon belül, tehát legkésőbb május 8-ig kapnak értesítés a kiválasztás eredményéről. A kiválasztott fiatalokkal a további egyeztetést az AGRYA munkatársai folytatják le.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdálkodás

családi gazdaság

agrya

gazda

fiatal

városi

vidék

állattenyésztés

növénytermesztés

fiatal gazdák magyarországi szövetsége

vidék kaland program