Hatalmas kamu a citromos víz: többet árt, mint használ

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas kamu a citromos víz: többet árt, mint használ

Rengeteg diéta ajánlja, hogy kezdjük a napunkat egy nagy pohár langyos, citromos vízzel, mivel ez majd segíti és felgyorsítja az emésztésünk és könnyebb lesz a fogyás is. Horváth Kata, a Duna Medical Center dietetikusa szerint, többet árt ez a reggeli rutin, mint amennyit használ.

A vízfogyasztás a lényeg, citrom nélkül!

A napi 2,5-3 liter folyadék- ezen belül ásványvíz fogyasztása mindenkinek ajánlott, hiszen a dehidratáció lassítja az anyagcserét, és káros az élettani folyamatokra. Az ajánlott vagy megnövelt vízfogyasztás érezhetően serkenti az emésztést, továbbá gyorsítja az agyi funkciókat, kedvezően hat a vérnyomásra, sőt, még a bőr is feszesebbé válik tőle. De ez bizonyítottan citromlé nélkül is működik.

Egy szelet citrom leve nem pótolja a szükséges mennyiséget

A hivatalos napi ajánlott C-vitamin beviteli érték 60 mg, ezzel szemben 1 szelet citrom leve körülbelül 1 mg C-vitamint tartalmaz. Ebből látjuk, hogy 60 pohár citromos vizet kellene meginnunk egy nap, hogy elérjük a megfelelő beviteli mennyiséget. A citromban megtalálható flavonoidok, antioxidánsok rákellenes hatása igazolt, de egy pohár itallal, melyben 1-2 szelet citrom van, a napi ajánlott mennyiség elenyésző részét tudjuk csak fedezni, ami a daganatos megbetegedések prevenciójához igen kevés. Jelenleg nem bizonyított, hogy a nagy dózisú C-vitamin fogyasztása immunerősítésre hatékony lenne.

A gyomorbetegeknek egyáltalán nem ajánlott!

A citromos víz nem lúgosít, mert az ételek pH értéke nincs hatással általános egészségünkre. Testünk, szerveink működésével fenntart egy számára optimális határok közötti pH értéket, amit nem tudunk ételeinkkel befolyásolni. A citromos víz fogyasztásával nem lehet megelőzni az olyan betegségeket, mint például az ízületi gyulladás- ahol purin szegény diéta tartása az előnyös, a terhességi cukorbetegséget (GDM), de sajnos a rákos megbetegedéseket sem.

A refluxszal küzdő, magas gyomorsavtartalommal rendelkező, gyomorégésre hajlamos embereknek nem is ajánlott. A fogorvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy citromos víz fogyasztása után nem szabad közvetlenül fogat mosni, hiszen a felpuhult zománcot károsítjuk vele, ilyenkor a sima vízzel való öblögetés javasolt.

Majd a vesék méregtelenítenek!

A testünkben ezt a funkciót a veséink és a májunk tökéletesen elvégzik. Semmilyen csodaszerre vagy bármilyen tisztító folyadékra nincs szükségünk, hiszen méreglerakódásaink vagy „koszos” beleink sincsenek, tehát nem kell méregtelenítenünk.

Beindítja a fogyókúrát?

A citrom pektint tartalmaz, amely az almában is megtalálható. Rosttartalma miatt telít, így segít elkerülni a súlygyarapodást és támogatja az emésztőrendszer munkáját. Azonban kifacsarva a citrom már igen kis mennyiségű rostot rejt magában. A dietetikusok az elhízás ellen folytatott küzdelemben sokkal hatékonyabbnak tartják és javasolják a napi többszöri rostfogyasztást, a magas rosttartalmú ételeket, mint a zabot és a hüvelyeseket, a teljes életmódváltás mellett, amely persze magába foglalja a rendszeres testmozgást is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

citromos víz

diéta

citrom

dietetikus

életmód

hellovidék