Elkeserítő adatok: minden ötödik ember szenved az alkoholfogyasztástól

hvg.hu   
  Megosztom
Elkeserítő adatok: minden ötödik ember szenved az alkoholfogyasztástól

Hazánkban a sör és a tömény a nyerő, és minél iskolázottabb valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hetente a pohár fenekére néz. Az európaiak ötödének gondot jelent saját vagy mások alkoholizmusa - írja a hvg.hu.

A portál szerint az európaiak nagy része igen gyakran néz a pohár fenekére, és a magyarok sem kivételek ez alól. Az Európai Bizottság felmérte, milyen gyakran fogyasztunk alkoholt, és ennek milyen negatív hatása van ránk és a környezetünkre.

A sztereotípiák alapján az alacsonyabb társadalmi státuszúak isznak többet, azonban az uniós felmérés erre erősen rácáfolt:

A 17 Európai Uniós országban végzett felmérés rávilágított, hogy a megkérdezettek 42 százaléka minden héten iszik. A férfiaknál ez az arány 57 százalék, míg a nők 29 százaléka néz hetente a pohár fenekére. Elképesztően nagy a szórás: a legrosszabb arány Bulgáriában van 70 százalékkal, míg Litvániában csak 28 százalék ugyanez. A magyarok 30 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem bír ki egy hetet alkohol nélkül.

A naponta ivók hazánkban 4 százalékra rúgnak, ami körülbelül 200 ezer embert érint. Ennél azonban magasabb lehet ez a szám. A magyarok a túlzott lerészegedéstől sem riadnak vissza, a lakosság egyötödénél megesett, hogy a megelőző évben átestek a ló másik oldalára.

A felmérés szerint a magyarok leginkább sört és töményt isznak, és egyre hamarabb próbálják ki az alkoholt. Minden 4-5. ember már 14 évesen túl volt az első alkoholfogyasztáson, az első berúgás pedig átlagosan 17 évesen esik meg a magyaroknál.

A tanulmány nemcsak az alkoholfogyasztás gyakoriságát vizsgálta, hanem azt is, hogy milyen hatása van a alkoholfogyasztóra és a környezetére. A felmérés készítői leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők megtapasztalták-e valamelyiket a következők közül:

  • bűntudat az ivás után;
  • elfelejtettek valamit, amit családtagjuk, vagy barátjuk ivás közben mondott;
  • az alkohol miatt nem csinálták meg, amit elvártak tőlük;
  • néha ébredés után azonnal a pohárhoz nyúltak.

A családtagoktól és a barátoktól pedig azt kérdezték, hogy az elmúlt egy évben előfordult-e velük, hogy

  • fizikai vagy verbális bántalmazás áldozatai lettek;
  • komoly vitába keveredtek;
  • olyan sofőrrel utaztak együtt egy autóban, aki túl sokat ivott;
  • közlekedési balesetük volt, mert a sofőr túl sokat ivott;
  • nem érezték magukat biztonságban egy nyilvános helyen (a tömegközlekedést beleértve) mások alkoholfogyasztása miatt.

A felmérés szerint az Európai Unió lakosságának 18-19 százaléka szenved a saját vagy mások alkoholfogyasztásától.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alkohol

alkoholfogyasztás

alkoholizmus

életmód

egészség