Felmérik az allergiások állapotát: téged is megkereshetnek

HelloVidék   
  Megosztom
Felmérik az allergiások állapotát: téged is megkereshetnek

Szakértők szerint egy átlagos allergiaszezonban az antihisztaminnak a háromszorosa elfogy, de a szemcseppeknek akár tízszeres is.

Ősszel az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) keretében feltérképezik a hazai lakosság körében az allergiás megbetegedéseket. Az adatfelvétel a tagállamok számára kötelező, az Európai Unió nem ad hozzá anyagi támogatást – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Világgazdasággal.

Pont ezért a kérdezőbiztosok idén is tízezer személyt keresnek majd fel, szeptember közepe és december közepe között. A válaszadás önkéntes most is önkéntes alapon működik és nem csak a szénanáthára, hanem az ekcémára és az ételallergiára vonatkozó kérdéseket is tesznek majd fel. A várható eredményeket 2020 májusában közlik majd.

Hazai elemzés legutóbb 2014-ben készült, akkor a 15 éves és annál idősebb pollenallergiásokat kérdezték. Abban az évben a szénanáthások aránya 14,7 százalék volt, az európai uniós átlag viszont elérte a 17 százalékot.

A hazai egészségügyi ellátásban az allergológia háttérbe szorul, de nehéz megítélni az allergiások számát is, mivel a betegek egy része nem került be az ellátórendszerbe - mondta Nékám Kristóf allergológusprofesszor.

Becslések szerint, az allergiás emberek száma körülbelül kétmillió lehet Magyarországon. Az elmúlt öt évben 6,5 százalékkal emelkedett az allergia tüneteinek enyhítésére gyógyszert szedők száma hazai patikai forgalmi adatok szerint. Aki a legismertebb tüneteket észleli, mint például az orrfolyás és szemviszketés, az havonta 1400–1730 forintot is költhet gyógyszerre az allergiaszezonban. Kis segítség az allergiásoknak az is, hogy ezeket a készítményeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) havi 430–600 forinttal támogatja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

allergia

allergiaszezon

felmérés