Felmérik az allergiások állapotát: téged is megkereshetnek

HelloVidék   
  Megosztom
Felmérik az allergiások állapotát: téged is megkereshetnek

Szakértők szerint egy átlagos allergiaszezonban az antihisztaminnak a háromszorosa elfogy, de a szemcseppeknek akár tízszeres is.

Ősszel az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) keretében feltérképezik a hazai lakosság körében az allergiás megbetegedéseket. Az adatfelvétel a tagállamok számára kötelező, az Európai Unió nem ad hozzá anyagi támogatást – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Világgazdasággal.

Pont ezért a kérdezőbiztosok idén is tízezer személyt keresnek majd fel, szeptember közepe és december közepe között. A válaszadás önkéntes most is önkéntes alapon működik és nem csak a szénanáthára, hanem az ekcémára és az ételallergiára vonatkozó kérdéseket is tesznek majd fel. A várható eredményeket 2020 májusában közlik majd.

Hazai elemzés legutóbb 2014-ben készült, akkor a 15 éves és annál idősebb pollenallergiásokat kérdezték. Abban az évben a szénanáthások aránya 14,7 százalék volt, az európai uniós átlag viszont elérte a 17 százalékot.

A hazai egészségügyi ellátásban az allergológia háttérbe szorul, de nehéz megítélni az allergiások számát is, mivel a betegek egy része nem került be az ellátórendszerbe - mondta Nékám Kristóf allergológusprofesszor.

Becslések szerint, az allergiás emberek száma körülbelül kétmillió lehet Magyarországon. Az elmúlt öt évben 6,5 százalékkal emelkedett az allergia tüneteinek enyhítésére gyógyszert szedők száma hazai patikai forgalmi adatok szerint. Aki a legismertebb tüneteket észleli, mint például az orrfolyás és szemviszketés, az havonta 1400–1730 forintot is költhet gyógyszerre az allergiaszezonban. Kis segítség az allergiásoknak az is, hogy ezeket a készítményeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) havi 430–600 forinttal támogatja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

allergia

allergiaszezon

felmérés