Ez a csodálatos kis állat az év kétéltűje: így óvhatod meg a kihalástól

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a csodálatos kis állat az év kétéltűje: így óvhatod meg a kihalástól

A foltos szalamandrát választották 2019-ben az év kétéltűjévé. Az igen ritka, Magyarországon védett faj a középhegységekben érzi jól magát, így megtalálható a Pilisi Parkerdő Visegrádi és Pilismaróti Erdészetének területén is, ahol a Parkerdő természetközeli erdőgazdálkodása és természetvédelmi fejlesztései egyaránt támogatják a hüllőfaj fennmaradását és szaporodását.

A Pilisi Parkerdő a kezelésében lévő erdőterület mintegy 40%-án folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytat, és nagy hangsúlyt fektet a vizes élőhelyek fejlesztésére is – ez pedig a ritka állatfajok, köztük az év kétéltűjének választott foltos szalamandra fennmaradását és szaporodását is támogatja.

A foltos szalamandra pilisi és visegrádi-hegységbeli jelenlétét 1956-ban regisztrálták először: az állatot a Keserű-hegy oldalában Vajda László botanikus látta meg, ám a faj előfordulását ekkor még nem igazolta fénykép. A későbbi évtizedekben a foltos szalamandrát több alkalommal is észlelték a Szőkeforrás-völgyben: 2010-ben hét felnőtt egyedet találtak itt, ugyanebben az évben pedig egy felnőtt példányt helyeztek el a Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményében.

A foltos szalamandrát egyébként az ókor híres filozófus-természettudósai, például Arisztotelész és Plinius is ismerték. Az állat rejtett életmódja és feltűnő megjelenése már ekkor is megmozgatta az emberek fantáziáját, hittek a szalamandra halálosan mérgező mivoltában és mágikus tűzoltó képességében is.

Szerencsére ma már meglehetősen alapos ismeretekkel rendelkezünk a szalamandra valós természetrajzával kapcsolatban. A foltos szalamandra a hazánkban élő legnagyobb és leglátványosabb kétéltű, testhossza felnőtt korában 20 cm körül mozog, szemei nagyok és kiemelkedők, pupillája sötét. Fekete vagy sötétbarna, fényes, hengeres testét jellegzetes mintázat borítja – foltjai általában világos- vagy sötétsárgák, egyes egyedeknél azonban narancs- és tűzvörös foltok is előfordulhatnak.

Az északi területek kivételével a szalamandra egész Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, Magyarországon pedig a hegyvidéki területeken fordul elő, így megtalálható többek között a Pilisben és a Visegrádi-hegységben, a Pilisi Parkerdő Visegrádi és Pilismaróti Erdészetén is.

A Pilisi Parkerdő ugyanakkor élen jár a folyamatos erdőborítást biztosító, örökerdő-gazdálkodás bevezetésében. Ez a vizes élőhelyek megőrzésének különösen kedvez, a gazdálkodás során ugyanis a patakmedreket, kőkibúvásokat és erdei vízfolyásokat teljesen háborítatlanul hagyják, és itt erdészeti munka sem folyik. Az örökerdő-gazdálkodás során az erdőben nem keletkeznek nagyméretű vágásterületek, vagyis a fákat nem egyszerre vágják ki, ami folyamatos erdőborítást és a természeteshez közel álló, változatos erdőszerkezetet és erdőképet biztosít.

Az örökerdő-gazdálkodásnak köszönhetően az élőhely mikroklímája és vízháztartása változatlan marad, ez pedig egyértelműen kedvez a foltos szalamandra fennmaradásának. Bár nem kifejezetten e kétéltűfaj megóvását célozza, de a szalamandra fennmaradását is támogatja a békamentő program, amelyet Királykunyhó térségében a Pilisi Parkerdő támogatásával a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság végez: az egyesület ugyanis a nászidőszakban petecsomó-felmérést tart, aminek köszönhetően a szakemberek az idei évben is pontos képet kapnak a pilisi szalamandra-állomány nagyságáról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

pilis

pilisi parkerdő

kétéltű

foltos szalamandra