Kiderült, miért csökken egész Európában a madarak száma

MTI   
  Megosztom
Kiderült, miért csökken egész Európában a madarak száma

Az elmúlt 25 évben Európa-szerte csökkent a rovarokkal, bogarakkal, hernyókkal táplálkozó madarak száma - állapította meg egy új tanulmány.

Átlagosan 13 százalékkal csökkent a számuk 1990 és 2015 között Európában - írták a kutatók a Conservation Biology folyóirat márciusi kiadásában megjelent tanulmányukban. A kutatásban két intézet, a frankfurti Senckenberg Biodiverzitás és Klímakutató Központ és az Integrációs Biodiverzitás-kutatás Német Központjának tudósai vettek részt.

Feltehetően több dolog is közrejátszik: a rovarok eltűnése miatti a táplálékhiány, a sövények, ezzel a költőhelyek megszűnte és a földek megművelése

- sorolta a rovarevő madarak számának csökkenését magyarázva Katrin Böhning-Gaese, a tanulmány egyik szerzője. Mint rámutatott, nagyjából az Európában élő madárfajok fele táplálkozik rovarokkal, a mindenevő madárfajoknál nem tapasztaltak hasonló visszaesést. A tanulmány azt is megállapította, hogy a rovarevő madarak száma nem egyenlő arányban csökkent Európa minden részén. Sok fajnak stabil maradt a populációja, különösen azoké, amelyek jobban tudtak alkalmazkodni a megváltozó környezethez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madár

madarak

csökkenés

populáció

európa

magyarország