Lustaságért nem kell a szomszédba menni: a magyarokat nem érdekli az életmódváltás

HelloVidék   
  Megosztom
Lustaságért nem kell a szomszédba menni: a magyarokat nem érdekli az életmódváltás

Itt a tavasz, azonban a magyarok felét ez sem mozgatja meg: európai adatok szerint sereghajtók vagyunk a testmozgás terén, minden második honfitársunk „megfeledkezik” a rendszeres testmozgásról.

Az Eurostat, az Unió statisztikai hivatala a napokban tette közzé vizsgálati eredményeit a munkaidőn kívül végzett testmozgásról. Ebből kiderült, hogy mi magyarok nem igazán szeretjük aktívan eltölteni a szabadidőnket: az átlagos 72-vel szemben nálunk csak 50 százalék azok aránya, akik valamilyen sporttevékenységet végeznek rendszeresen.

Az adattal a sereghajtók közé kerültünk, csak Portugália (45 százalék) és Horvátország (36 százalék) mutat fel rosszabb eredményt. Ez különösen annak fényében aggasztó, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt évi közleménye szerint hazánk a túlsúly és az elhízás gyakoriságát tekintve viszont Európa éllovasa, a világon pedig a kevéssé előkelő negyedik helyen áll.

Antal Emese, a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egyesület szakmai vezetőjét nem lepte meg a fizikailag inaktívak magas aránya. Úgy véli, ha többet mozognánk, valószínűleg sikerrel lehetne csökkenteni a túlsúlyosok arányát is.

Egy átlagos magyar napi öt órát ül, viszont csak hétezer lépést tesz meg, ami az ajánlottnak mindössze hetven százaléka. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adataiból az is kiderült, hogy eközben a felnőtt férfiak napi energiabevitele a 2700, a nőké pedig a 2000 kalóriát is meghaladja

- mondja a Antal Emese dietetikus, szociológus. Kiemelte azt is, hogy van remény a változásra: a 11-18 éves fiatalok körében végzett reprezentatív kutatás igazolta azt, hogy ez a korosztály a rendszeres mozgást tekinti az egészséges életmód legfontosabb részének, ráadásul preferálják a mindennapi mozgást is.

A felnőttek viszont inkább kifogásokat keresnek: az egészségesebb életmódhoz több pénzre és szabadidőre lenne szükség szerintük, és súlyproblémájukért is szívesen okolnak bizonyos típusú élelmiszereket. Az igazság ezzel szemben az, hogy egészségtelen életmódunk egésze tehető felelőssé a túlsúly és az elhízás kialakulásáért, és nem bizonyos ételek

- állítja a szakember. A hazai adatokat tekintve, itthon nagyon gyakori a túlsúly és az elhízás. A dietetikus szerint a felnőttek kétharmada küzd ezekkel a problémákkal. A súlygyarapodás könnyen megelőzhető lenne a legtöbb esetben, ehhez egy jól átgondolt, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség, amit ki kell egészíteni egy kis fizikai aktivitással. Az lenne a legjobb, ha mindenki megtalálná a számára megfelelő sportot és elkezdené rendszeressé tenni az életében.

Nem várhatjuk el mindenkitől, hogy a kalóriákat számolja. Ehelyett inkább az energiaegyensúlyra kell törekedni, azaz táplálkozásunkat a napi tevékenységeinkkel, a munkával és a sporttal kell úgy összehangolni, hogy súlyunk hosszabb távon is állandó maradjon. Ha pedig fogyni szeretnénk, növelhetjük az aktív mozgással töltött időt, így több kalóriát égethetünk el, vagy mérsékelhetjük a bevitt energiát.

– összegzi a dietetikus, aki szerint a legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha a két módszer kombinációját alkalmazzuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fogyás

testmozgás

felnőttek

gyerekek

fiatalok

tavasz

mozgás

sport