Újra terjed a megtévesztő kullancs-kiszedős módszer: ne dőlj be neki!

HelloVidék   
  Megosztom
Újra terjed a megtévesztő kullancs-kiszedős módszer: ne dőlj be neki!

Ugyan évente többször is előkerül ez az álhír, amit szakértők mindig megcáfolnak, még így is rengetegen dőlnek be a neten terjedő, félrevezető posztnak.

Ahogy megkezdődött a kullancsszezon, egyre-másra terjednek a figyelmeztetések, a lehetséges megoldások. Nem véletlenül, hiszen a kullancs számos rettegett betegség kórokozóját terjeszti, emberre és állatra is veszélyes. Mindazonáltal, senki se fogadja meg a gyufás kullancseltávolítási "jótanácsokat" – írja a ma.hu.

Ha ezt a posztot látod, biztos lehetsz benne, hogy álhírrel van dolgod:

KAPTAM – KÖZZÉTESZEM

Mindenki okkal félti gyermekét a kullancs, mint köztigazda terjesztette súlyos betegségtől, a Lyme-kórtól, agyvelőgyulladástól… Engedjétek meg, hogy egy biztonságos kullancs eltávolítási technikát megosszak veletek. A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!

Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta „önként” testünket!

Lehet, hogy ez nem a tudományos, szakszerű, műszerekkel történő eltávolítás, de a lehető legegyszerűbb és mindig sikeres. Így nem kell attól félnünk, hogy a kullancs potrohát rosszul rögzítve, szöveteinkbe fecskendezze a kórokozókat tartalmazó nyálát, sőt a kullancs feje sem marad bennünk! Ez a módi Őrségben jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem értem, hogy a média még nem csapott le rá!

dr. Bíbor Lajos

– olvasható posztban. Mivel évről-évre előkerül a félrevezető levél, az urbanlegends.hu korábban kikérte a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnökének véleményét a témával kapcsolatban. Akkor azt írták: a szakirodalomban egyáltalán nem találunk információkat a kullancsok foszforimádatáról, ez a furcsa eljárás pedig nem értékelhető sikeres és szerencsés megoldásnak. Külön kiemelték azt is, hogy a legtöbb mai biztonsági gyufa fejében már nincs foszfor, sokkal inkább megtalálhatjuk az anyagot a doboz oldalán lévő dörzsfelületen.

Még több tévhit: vajjal, olajjal, ragasztóval se piszkáljuk a kullancsot

Ne kenegessük vajjal, olajjal, ragasztóval, ne nyomkodjuk, ne kapargassuk az állatot, mivel ezzel csak ronthatunk saját helyzetünkön. A szakemberek szerint a kullancsot csak úgy távolíthatjuk el szakszerűen, ha a bőr felett egy vékony csipesszel vagy fogóval megfogjuk, és egyenesen kirántjuk. Erre már találunk kifejezetten kullancsok eltávolítására használható eszközöket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kullancs

kullancsszezon

védekezés

megelőzés