Újra terjed a megtévesztő kullancs-kiszedős módszer: ne dőlj be neki!

HelloVidék   
  Megosztom
Újra terjed a megtévesztő kullancs-kiszedős módszer: ne dőlj be neki!

Ugyan évente többször is előkerül ez az álhír, amit szakértők mindig megcáfolnak, még így is rengetegen dőlnek be a neten terjedő, félrevezető posztnak.

Ahogy megkezdődött a kullancsszezon, egyre-másra terjednek a figyelmeztetések, a lehetséges megoldások. Nem véletlenül, hiszen a kullancs számos rettegett betegség kórokozóját terjeszti, emberre és állatra is veszélyes. Mindazonáltal, senki se fogadja meg a gyufás kullancseltávolítási "jótanácsokat" – írja a ma.hu.

Ha ezt a posztot látod, biztos lehetsz benne, hogy álhírrel van dolgod:

KAPTAM – KÖZZÉTESZEM

Mindenki okkal félti gyermekét a kullancs, mint köztigazda terjesztette súlyos betegségtől, a Lyme-kórtól, agyvelőgyulladástól… Engedjétek meg, hogy egy biztonságos kullancs eltávolítási technikát megosszak veletek. A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!

Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta „önként” testünket!

Lehet, hogy ez nem a tudományos, szakszerű, műszerekkel történő eltávolítás, de a lehető legegyszerűbb és mindig sikeres. Így nem kell attól félnünk, hogy a kullancs potrohát rosszul rögzítve, szöveteinkbe fecskendezze a kórokozókat tartalmazó nyálát, sőt a kullancs feje sem marad bennünk! Ez a módi Őrségben jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem értem, hogy a média még nem csapott le rá!

dr. Bíbor Lajos

– olvasható posztban. Mivel évről-évre előkerül a félrevezető levél, az urbanlegends.hu korábban kikérte a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnökének véleményét a témával kapcsolatban. Akkor azt írták: a szakirodalomban egyáltalán nem találunk információkat a kullancsok foszforimádatáról, ez a furcsa eljárás pedig nem értékelhető sikeres és szerencsés megoldásnak. Külön kiemelték azt is, hogy a legtöbb mai biztonsági gyufa fejében már nincs foszfor, sokkal inkább megtalálhatjuk az anyagot a doboz oldalán lévő dörzsfelületen.

Még több tévhit: vajjal, olajjal, ragasztóval se piszkáljuk a kullancsot

Ne kenegessük vajjal, olajjal, ragasztóval, ne nyomkodjuk, ne kapargassuk az állatot, mivel ezzel csak ronthatunk saját helyzetünkön. A szakemberek szerint a kullancsot csak úgy távolíthatjuk el szakszerűen, ha a bőr felett egy vékony csipesszel vagy fogóval megfogjuk, és egyenesen kirántjuk. Erre már találunk kifejezetten kullancsok eltávolítására használható eszközöket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kullancs

kullancsszezon

védekezés

megelőzés