Gondoltad volna? Vándormadarak hozzák ide a veszélyes egzotikus kullancsokat

HelloVidék   
  Megosztom
Gondoltad volna? Vándormadarak hozzák ide a veszélyes egzotikus kullancsokat

A kullancsokkal kapcsolatos hiedelmek egyike, hogy a vérszívók négylábú házi kedvenceinkről ránk is átmászhatnak. A paraziták valóban veszélyt jelenthetnek ránk, ha nem védjük a környezetünkben lévő állatokat a fertőző élősködőktől. A védekezés pedig különösen fontos a klímaváltozás korában, hiszen a hazánkba érkező kullancsok új, Magyarországon eddig még nem tapasztalt fertőző betegségeket is hordozhatnak. A Lyme-kór mentes Magyarországot kezdeményezés és az MTA Ökológiai Kutatóközpont parazitológus kutatója összegyűjtötte a legújabb veszélyforrásokat és a betegségek megelőzéséhez szükséges megoldásokat.

A kullancsok és az általuk terjesztett kórokozók veszélyeit egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthetnénk közvetlen környezetünkben. Ha megfelelő védelemmel látjuk el házi kedvenceinket, akkor a kullancs nem tud tovább szaporodni, ennek következtében pedig számuk is drasztikusan lecsökken. Kutyáink, macskáink így közvetett módon védhetnek meg minket a kullancscsípéstől és a kullancsok által terjesztett kórokozóktól.

Kullancsok a Margitszigeten

Gondoltad volna, hogy egy sünben akár 240 kullancs is lehet? Dr. Földvári Gábor parazitológus (MTA Ökológiai Kutatóközpont) és csapata hosszú időn keresztül vizsgálta a Margitszigeten élő sünöket és a rajtuk élősködő kullancsokat. A laboratóriumi vizsgálatok után kiderült, hogy a sünökön talált paraziták több mint 30%-a pozitív volt borreliára – a Lyme-kórt okozó baktériumra. “A kullancs egy biológiai vektor – közvetítő –, de természetesen a kullancsban is fejlődik – vándorol, osztódik – a baktérium. A kullancs nem csupán sünből, hanem az énekes madarakból, rágcsálókból is átveheti ezt a baktériumot, és hónapokkal, akár egy évvel később megfertőzhet egy embert” – hangsúlyozta Dr. Földvári Gábor. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy tiltott zóna lenne a Margitsziget, de mindenképp megfelelő védelemmel kell felruháznunk magunkat, és fokozott figyelemmel kell lennünk a kullancsok kedvenc sűrű bozótos területein.

Klímaváltozás és új kórokozók a láthatáron

A Lyme-kórt terjesztő kullancsok mellett léteznek olyan fajok, amelyek szintén veszélyes kórokozókat hordoznak magukban. A margitszigeti vizsgálat során Magyarországon korábban még nem megfigyelt kullancsfajra is bukkantak a kutatók, ami a magas (akár 40%-os) halálozási arányú krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

Dr. Földvári Gábor hangsúlyozta, hogy “nincs krími-kongói vérzéses láz Magyarországon, de a több mint 10.000 kullancs vizsgálata során találtunk egy darab olyan kullancsot a Margitszigeten, ami terjesztheti ezt a vírust. Az eset rámutat, hogy az egzotikus kullancsfajok és kórokozók felbukkanására akár egy belvárosi parkban is számítani lehet.

Kullancsok a nagytestű állatokon?

A lovak, juhok és szarvasmarhák véréből egyszerre akár több száz kullancs is lakomázhat. A nagytestű állatokon található paraziták ráadásul sok esetben a Tibola nevű betegséget is terjesztik, amely állatra nem jelent veszélyt, ám emberre igen. A Tibola egy magától gyógyuló – antibiotikummal is kezelhető – jóindulatú betegség, ám nagyon kellemetlen tüneteket okoz: a hajas fejbőrön, tarkón csúnya seb alakul ki és bedagad a nyirokcsomó. Mivel a lovak számára nincs regisztrált, engedélyezett kullancsirtó szer, ezért a hagyományos szerekkel, mint csepegtetőkkel és nyakörvvel sajnos nem lehet megvédeni őket a kullancs ellen.

Kórokozók terjedésének megállítása = védekezés

A kullancsok által terjesztett fertőzéseket sokszor nehéz diagnosztizálni, ami a Lyme-kórra különösen igaz. Mivel nincs pontos adat a Lyme-kórosok számáról, ezért az is elképzelhető, hogy évente akár tízezernél is több megbetegedés van Magyarországon. A szakemberek szerint legjobb megelőzni a csípést a test alapos átnézésével, megfelelő ruházattal, illetve prevencióra alkalmas kiegészítő védelemmel. Mint láttuk, ha nemcsak magunkat, hanem a környezetünkben lévőket is védjük, azzal csökkenthetjük a kullancsok számát, ezáltal a Lyme-kór, vagy egyéb kórokozó terjedését is mérsékelhetjük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

kullancsszezon

tévhitek

tények

állat

rovat