Pettyes gímszarvasborjak születtek: mutatjuk a képeket!

HelloVidék   
  Megosztom
Pettyes gímszarvasborjak születtek: mutatjuk a képeket!

Két pettyes kis gímszarvasborjú látott napvilágot a Budakeszi Vadasparkban néhány nappal ezelőtt. A születésük után kicsit még ügyetlenkedő gímcsemeték hamar lábra kaptak, és most már mindenhova követik az anyjukat. Bár gímszarvasborjakkal nemcsak a vadasparkban, hanem hazai erdeinkben is találkozhatunk, ne feledjük, hogy a természetben talált gímborjak nem árvák, ezért még véletlenül se akarjuk megsimogatni, ölbe venni vagy „megmenteni” őket!

Folytatódik a bébibumm a Budakeszi Vadasparkban: mufloncsemeték, kecskegidák és vadmalacok után az elmúlt napokban két édes, pettyes gímszarvasborjú is született.

A Budakeszi Vadaspark, mely a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatfajok bemutatására szakosodott, az 1979-es nyitás óta élnek gímszarvasok. A gímszarvas a hazai erdők királya: nemcsak a gímbikák kifejlett agancsa nyújt páratlan látványt, de a hazai erdők, mezők közelében gyakran gyönyörködhetünk a gímszarvasok együtt vonuló csapatában, a rudliban is, olvasható a Budakeszi Vadaspark közleményében.

A szeptemberi szarvasbőgés és szarvasnász idején történik a gímborjak fogantatása, és a gímszarvasok május végén, június elején jönnek világra. A gímszarvasborjak pettyesen születnek, ez a mintázat ugyanis segíti, hogy a kicsinyek az erdő aljnövényzetében elrejtőzhessenek.

A kis gímborjakat anyjuk is erősen védelmezi; a közeledő veszélyt (pl. kutyát, embert vagy ragadozót) észlelő tehén gyakran elfekteti az utódját, és ilyenkor a kis gímszarvas teljesen mozdulatlanná válik, még a testnyílásait is elfedi. A turistautakról letért kirándulók sokszor éppen így találnak rájuk, és gyakran tévesen árvának hiszik a borjakat, holott az anyjuk éppen a túrázók elől próbálja elrejteni őket.

Tehát ha nyár elején az erdőben pettyes borjakra vagy gidákra bukkanunk, akkor ne akarjuk megsimogatni és hazavinni őket, az anyaállatok ugyanis az emberi szagot veszélyforrásként fogják fel, és később magukra hagyják ezeket az „összesimogatott” kicsinyeket. Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy az kirándulás közben talált gidák és borjak „megmentése”, valamint az erdőből való elhozásuk a vadászati törvény értelmében bűncselekménynek számít.

Címlapi kép és fotók: Budakeszi Vadaspark

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gímszarvas

állatkert

vadaspark

szarvas