Kutyabaj: ezért stresszelnek gyakran az ebek

MTI   
  Megosztom
Kutyabaj: ezért stresszelnek gyakran az ebek

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Linköpingi Egyetem etológusai úgy vélik, hogy a kutya tükrözi gazdája stressz-szintjét, semmint fordítva.

A kutatók azt vizsgálták, hogy miként hatnak a kutya stressz-szintjére életmódi tényezők és azok az emberek, akikkel együtt él. Korábbi kutatás már kimutatta, hogy adott fajok egyedei tükrözhetik egymás érzelmi állapotát. Például kapcsolat van a gyermekek és az anyák hosszú távú stresszes állapota között.

A linköpingi kutatók tanulmányukban 25 border collie-t és 33 shetlandi pásztorkutyát vizsgáltak, valamennyinek nő volt a gazdája. A kortizol stressz hormon koncentrációját mérték meg a kutyák szőrzetében és a gazdik hajában hónapokon át.

Azt találtuk, hogy hosszú távon a kortizol szintje a kutyában és tulajdonosában összhangban volt oly módon, hogy a magas kortizolszintű gazdáknak magas kortizolszintű kutyái voltak, az alacsony kortizolszintű tulajdonosoknak alacsony kortizolszintű kutyája volt

- idézte Ann-Sofie Sundman etológust, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A gazdáktól és a kutyáktól kétszer kaptak hajmintát több hónapos eltéréssel. Mivel a fizikai aktivitás növeli a kortizolszintet, a kutatók összeakarták hasonlítani a kutyákat olyan kutyákkal, amelyek részt vettek agility vagy engedelmességi versenyekben. A kutyák fizikai aktivitásának szintjét egy héten át mérték egy nyakörv segítségével.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a rövid távú kortizol a nyálban azonos módon növekedik mind kutyában, mind gazdában, ha együtt versenyeznek. Az új tanulmány ezzel szemben azt mutatta ki, hogy a kutyák fizikai aktivitása nem hat a hosszú távú kortizolszintre szőrükben. Azt is kimutatták, hogy a versenyző kutyák stressz-szintje jóval erősebben áll kapcsolatban a gazdák stressz-szintjével.

A kutyatulajdonosoknak ki kellett tölteniük két kérdőívet is saját és kutyájuk személyiségéről. A kutatók azt vizsgálták, hogy a stressz-szint összefügg-e az egyéni sajátosságokkal.

Meglepetésünkre azt találtunk, hogy a kutya személyisége nincs nagy hatással a hosszú távú stresszre. A gazda személyisége azonban erős hatással van. Ez azt jelzi, hogy a kutya tükrözi gazdája stresszét

- mondta Lina Roth, a tanulmány társszerzője.

Az etológusok szerint további kutatásokra van szükség, hogy következtetéseket vonjanak le a kapcsolat okáról. Újabb kutyafajtákat akarnak bevonni a kutatásba. Mind a border collie, mind a shetlandi pásztorkutya terelő kutya, amelyet arra tenyésztettek ki, hogy jól együttműködjön az emberrel és pontosan és gyorsan válaszoljon a jelzésekre. A szakemberek meg akarják tudni, hogy hasonló összhang létezik-e például ember és vadászkutya között, amelyet függetlenségre neveltek. Azt is kutatni akarják, hogy a gazdák neme szerepet játszik-e.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

stressz

eb

ember

kapcsolat