Egészségmegőrzés és ökotudatosság: ezek a bükki füvesember tanácsai

HelloVidék   
  Megosztom
Egészségmegőrzés és ökotudatosság: ezek a bükki füvesember tanácsai

Egészséges, tiszta, jó szívből és jó szívvel beszélek - mondta Gyuri bácsi, aki a szívbetegségek megelőzéséről is beszélt a 13. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokon.

A 13. Gyógynövénynapok már nem csak a gyógynövények híveit vonzotta Bükkszentkeresztre, hanem a zölden gondolkodó fiatalokat is. A népbetegségnek számító cukorbetegség és a szív-érrendszeri problémák kezelése mellett idén az ökológiai lábnyom csökkentése is kiemelt fókuszt kapott.

A barátságtalan időjárás ellenére idén is minden helyszínen teltházzal mentek az előadások, de az árusok, a tanácsadók, sőt Gyuri bácsi és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa sem unatkozott, hiszen a lelkes rajongók mindkét nap sorban álltak dedikálásért.

Azért jövünk ide minden évben júliusban, hogy megtanuljuk, hogyan lehet a gyógynövényeket a saját egészségünkre fordítani, és ha letértünk az egészséges élet útjáról, akkor hogyan találjunk vissza - ebben segítenek nekünk évek óta Gyuri bácsiék

- köszöntötte a fesztiválozókat és méltatta Gyuri bácsi állhatatos, egészségvédő munkáját Tállai András, parlamenti államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője.

Szívünk egészsége legyen az első

A szlogenhez hűen - Szívvel, lélekkel, gyógynövényekkel - Szabó Gyuri bácsi nyitó előadásában a szív egészségének megőrzéséről beszélt.

Nemrég voltam kivizsgáláson, és amikor az orvos meglátta a vérképemet és az EKG-görbémet, nem hitt a szemének, azt mondta: Gyuri bácsi, a 20 éveseknek nincs ilyen jó állapotban a szívük! Nos, én ilyen egészséges, tiszta, jó szívből és jó szívvel beszélek önöknek arról, hogyan tartsák fitten, fiatalon a szívüket

- mondta a bükki füvesember, aki a magas vérnyomás három leggyakoribb okát és annak gyógynövényes terápiáját, a koleszterinszint csökkentését és az érelmeszesedés megelőzésének fontosságát vette sorra. Magas vérnyomásra a galagonyateát, az erek rugalmasságának megőrzésére a fekete ribizli, erdei málnalevél teáját, vesetisztításra, veseerősítésre a csalán, a tejoltó galaj és a nyírfalevél teájának fogyasztását ajánlotta.

Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta, a Györgytea ügyvezetője frissen szedett gyógynövényekkel ismertette a 20 legfontosabb hazai gyógynövény hatásait. A szorgalmasan jegyzetelő közönség nagy örömére a gyógynövényekből haza is vihettek az érdeklődők.

Miért eszünk ennyit?

A diabétesz megelőzése és szinten tartása mellett az egészségtudatos táplálkozás is központi témája volt a kétnapos rendezvénynek. A hallgatóság Dr. Halmy Eszter elhízáskutatótól megtudhatta, hogy egy átforgolódott éjszaka után akár 500 kalóriával is többet ehetünk másnap, míg Soltész Erzsébet dietetikus megdöbbentő adatokat közölt egy-egy „ártalmatlannak tűnő” étel-ital cukortartalmáról (pl. kifli, gyümölcsjoghurt, tejeskávé).

A 24. órában vagyunk

A gyógynövénykedvelők Mekkájába érkeztem. Nagy megtiszteltetés, hogy én beszélhetek önöknek arról, hogyan éljünk környezettudatosan

– így indította Für Anikó színésznő a vele folytatott pódiumbeszélgetést. A művésznő, aki 13 évig vezette a Duna TV ökológiai magazinját, a Talpalatnyi zöldet, nemcsak nagy gyógyteakedvelő, hanem igazi, megszállott környezetvédő.

Hidd el, nincs szükséged annyi ruhára, ne te fizesd a plázák butikjainak bérleti díjait, ne vásárolj feleslegesen élelmiszert és amit vettél, abból mindent használj fel, ne zuhanyozz fél óráig, ha egy vödör vízzel is tökéletesen tiszta lehetsz

– sorolta Für Anikó azokat a minimalizmusra sarkalló hétköznapi tippeket, amellyel mindannyian sokat tehetünk a víz- és élelmiszerpazarlás valamint a műanyagszemét termelése ellen. A rendezvényről Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta, a Györgytea ügyvezetője bizakodóan nyilatkozott.

Az idei Gyógynövénynapokon az egészségmegőrzés mellett az ökotudatosságra is igyekeztünk felhívni a figyelmet. A természet adja nekünk a gyógynövényeket, vigyáznunk kell rá, mert tudjuk, hogy forrásai nem végtelenek. Színésznő, madárvédelmi szakember, orvos vagy népdalénekes, mindenki egyetértett ebben. Úgy gondolom, hogy sikerült egy olyan programot összeállítanunk, amellyel a természetvédelemre fogékony embereket talán máris tettekre és összefogásra is sarkalltuk. A Györgytea számos lépést tett már eddig is a környezet megóvása érdekében: papírszatyrokban lehet nálunk vásárolni, amelyeket visszaváltunk, kitiltottuk a PET-palackos ásványvizeket a munkahelyi környezetünkből. Ezek kicsi, de fontos lépések, és ezt az utat kell követnünk, mert még rengeteg a tennivaló

– összegezte a 13. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok eszmei hozadékát Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa.

Gyuri bácsival ezen a nyáron még lehet találkozni a háromnapos gyógynövényismereti túrákon, előreláthatólag az alábbi időpontokban:

  • július 20-21-22.,
  • július 27-28-29.,
  • augusztus 10-11-12.

A túrákra idén is csak online lehet jelentkezni, ide kattintva.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bükki füvesember

bükkszentkereszti gyógynövénynapok

szívbetegségek