12 tipp, hogyan szabadulj meg a fejfájástól gyógyszerek nélkül

HelloVidék   
  Megosztom
12 tipp, hogyan szabadulj meg a fejfájástól gyógyszerek nélkül

Lényegtelen, hogy migrén, frontok vagy stressz gyötör, a HelloVidék összeszedett 12 bevált módszert, hogyan szabadulhatsz meg a kínzó fejfájástól – mindezt gyógyszerek nélkül!

Talán neked is ismerős lehet az az érzés, amikor rád tör a fejfájás, teljesen eluralkodik rajtad és sehogy sem tudsz megszabadulni tőle. Ilyenkor kerülnek el a fiók mélyéről a különféle fájdalomcsillapítók, amelyek nem mindig hatásosak. Dr. Lawrence Newman, a New York-i NYU Langone Health Intézet neurológusa és igazgatója szerint a fejfájás tovább is rosszabbodhat, ha hetente több mint kétszer fordulsz a pirulákhoz, mivel a szervezet ellenállóvá válhat a hatóanyaggal szemben.

Mielőtt tehát a patikába rohannál, nem árt tudnod, hogy számos otthoni módszer segíthet megszabadulni a fejfájástól. Ha azonban hetente vagy annál többször fáj a fejed, érdemes meglátogatnod az orvost, de ha nem olyan vészes a helyzet, akkor ezeket tudod tenni a fejfájás megelőzésére és csökkentésére:

Figyelj az alvásodra!

A túl kevés vagy a túl sok alvás migrént okozhat, de a rendszeres alvási rutin megtartása is segíthet kiküszöbölni az alkalmi fejfájásokat. A migrén hiperaktív vagy túlérzékeny agyműködést okoz, a kezeléséhez meg kell találni a probléma forrását. A test egészségéhez nem kell más, csak a megfelelő alvás, ékezés, testmozgás, folyadékfogyasztás és a stresszcsökkentés. Ha bármelyik pillér felborul ezek közül, az migrénhez vezethet – mondta Dr. Newman, majd hozzátette: az életmódra és a rendszerességre való figyelés nemcsak a migrén, hanem a feszültség okozta fejfájásokra is gyógyír lehet, bár azok nem járnak hányingerrel, hányással, fény- hang- és szagérzékenységgel, mégis bosszantóak.

A rossz hír az, hogy hétvégén és a vakáció sem szabad túl sokat aludnod, mert a kevés alváshoz hasonlóan az sincs jó hatással a szervezetedre. A jó hír viszont, hogy a következetes lefekvés és ébredés betartása hozzájárulhat egy fejfájásmentes élethez.

Étkezz rendszeresen!

Ha eddig nem fogyasztottál reggelit, akkor itt az ideje elkezdened. Annyi a lényeg, hogy folyamatosan lásd el a szervezeted energiával, és nem fog fejfájás kialakulni. Ha lehetetlen, hogy napi háromszori étkezést iktass be, akkor többször csemegézz kisebb mennyiségű, egészséges ételekből – például egy marék mandula vagy mazsola elűzheti az éhséget.

Mozogj!

A testmozgás endorfint szabadít fel, amely természetes fájdalomcsillapító. Egy héten legalább 150 perc mérsékelt intenzitású edzés ajánlott, ami magába foglalja a gyalogolást, az úszást, a kerékpározást, kocogást vagy egy edzést a konditeremben.

Hidratálj!

A migrént a dehidratáció is okozhatja, ezért mindig győződj meg róla, hogy elég folyadékot fogyasztasz-e. Dietetikusok szerint három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta, de a pontos mennyiségét a testsúly határozza meg. A folyadékmennyiséget természetesen befolyásolja a hőmérséklet, az izzadás, a különféle gyógyszerek és a páratartalom is. Alvás alatt – mivel nem fogyasztunk semmilyen folyadékot – könnyen kialakulhat dehidratáció, ezért ébredés után érdemes egy nagy pohár vízzel kezdeni a napot. Hogy ne feledkezz el róla, érdemes az éjjeliszekrényre helyezni, vagy egyéb látható helyre, amit mindenképpen útba ejtesz reggel.

Igyál kávét!

Ha rendszeresen szoktál kávét fogyasztani, és kihagyod a reggeli rutinhoz tartozó kávét, akkor ez is lehet a fejfájás kiváltó oka. Ha koffeint fogyasztasz, akkor stabilnak kell maradnia a napi koffeinadagodnak, különben fejfájáshoz vezethet a rendszertelen fogyasztás. Érdekes, hogy sokszor az alacsony vérnyomás miatt is fájhat az ember feje, ezen a problémán egy csésze kávé könnyedén segíthet, de olykor a túl sok koffein is fájfájást okozhat, ezért ügyelj rá, hogy napi 150 milligramm koffeinnél ne fogyassz többet.

Jéghideg vagy forróság? Mindkettő jó!

Akármelyik szélsőséget kedveled jobban, mindkettő segíthet elűzni a fejfájást. A jegelés és a jégzselé alapvetően azért működik, mert zsibbasztja az adott területet, míg a meleg növeli a véráramlást az adott területre.

Masszírozz!

A fájdalom miatt megnövekedett izomfeszültség jön létre, de a kioldási pontok felszabadítása segíthet mérsékelni a fájdalmat. Az a legjobb, ha a halánték területeken és a fül körül masszírozzuk, vagy megkérünk egy barátot, aki a vállon lévő trapézizmokat megmasszírozza.

Keress egy sötét, csendes szobát!

A migrén ősellensége a fény és a zaj, mivel a legfontosabb tünete a túlérzékenység. Ha nem vonulsz ingerszegény környezetbe, akkor a fájdalom még erőteljesebb lesz. Ha azonban keresel egy csendes, sötét helyet, akkor a fájdalom teljesen meg is szűnhet. Ha nem tudsz elvonulni, akkor az is sokat segíthet, ha néhány percre lecsukod a szemed és relaxálsz.

Szedj B2-vitamint!

Kutatások kimutatták, hogy a B2-vitamin segíthet csökkenteni a migrént. Keresd a magas B2-vitamin, más nevén riboflavintartalmú ételeket, vagy ha nem sikerül így elegendő mennyiséget a szervezetedbe juttatnod, akkor szerezd be táplálékkiegészítőből az ajánlott mennyiséget! Egy 2017-es vizsgálat szerint a felnőtt migrénes betegekre 400 mg B2-vitamin pozitív hatással van.

Búcsúzz el a képernyőktől!

Az is közrejátszhat a fejfájásban, ha monitor előtt dolgozol. Legyen szó akár számítógépről, mobiltelefonról, táblagépről, TV-ről, érdemes rendszeresen szünetet tartani. Szakértők azt javasolják, hogy a kellemetlenség megelőzése érdekében 20 percenként tarts 20 másodperces szünetet.

Vezess naplót!

A napló nemcsak a fejfájás és a migrén időpontját, hosszát és a tüneteket segít nyomon követni, hanem feltárhatja azokat az okokat, akár ételeket és italokat, amelyek kiválthatják a fájdalmat. A „bűnös élelmiszerek” emberenként változnak, ezért érdemes kitapasztalni, de sok esetben mesterséges édesítőszerek és nátrium-glutamát tartalmú élelmiszerek lehetnek a ludasok. Az is lényeges, hogy a sötét alkoholos italok, mint például a vörösbor, a whisky vagy a bourbon nagyobb valószínűséggel okozhat migrént, mint a fehérbor, a gin vagy a vodka.

Forrás: GoodHouseKeeping

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fejfájás

migrén

stressz

megoldás

tipp

tanács

fájdalom

életmód

egészség

betegség