Nesze neked klímaváltozás: őrület, milyen nyavalyákat terjeszthetnek a hazai szúnyogok

24.hu   
  Megosztom
Nesze neked klímaváltozás: őrület, milyen nyavalyákat terjeszthetnek a hazai szúnyogok

Szúnyogok és kullancsok jelentik a fenyegetést, de nemcsak a behurcolt fajok, hanem a hazaiak is egyre veszélyesebbé válhatnak.
Egyre több szó esik egy másik, igencsak ijesztő folyamatról, amelynek most még az előszobájában járunk, de bármikor a sűrűjében találhatjuk magunkat. Ez pedig annak a veszélye, hogy a globális felmelegedés és az emberi tevékenység hatásaként a szúnyogok és kullancsok terjesztette betegségek egyre komolyabb járványügyi fenyegetést jelentenek hazánkban is - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, a szúnyogok esetében az áll fent, hogy az utóbbi évtizedben megváltozott például az éves szaporodási ciklusa és egyedsűrűsége hazánkban, emellett új, egzotikus országokból származó inváziós fajok is felütötték a fejüket. Mivel a szúnyogok és kullancsok fontos átvivő szerepet játszanak sok állati és emberi kórokozó terjesztésében, ezért népességük változása járványtani veszélyt jelent. A hazai szúnyogok is képesek a világszerte terjedőben lévő kórokozók átvitelére, mint például a malária, a Nyugat-nílusi láz, Usutu-vírus, Chikungunya-vírus, Dengue-vírus, a sárgaláz vírusa és a Zika-vírus.

Kullancsok esetében, mint tudjuk a leggyakoribb betegség a Lyme-kór, de képesek a kullancs encephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás) vírusának, egyéb vírusok és baktériumok, valamint egysejtű parazita terjesztésére is. Az új fajok miatt pedig számolni kell a Krími-kongói vérzéses láz megjelenésére is.

A szakemberek szerint az európai emberek népességére nagyobb kockázatot jelentenek ezek a betegésgek, mint azokra, akik az érintett területeken élnek. Hiszen az európai emberek és állatok immunrendszere itt még nem találkozott ezen kórokozókkal. Ezért kell felhívni a figyelmet arra is, hogy a fertőzésveszély nemcsak az embereket érinti, de házi- és haszonállataink nagyrészét is.

Mit lehet tenni?

Ugyan ezeknek a betegségeknek felbukkanása mindig lehetséges, de a megfelelő tudományos adatok híján pontos járványtani előrejelzések jelenleg nem tehetők. Ezt kívánja előmozdítani az MTA Ökológiai Kutatóközpontja, amely hétfőn szakmai napot rendezett az akadémia székházában, amely célja az volt, hogy összefogásra ösztönözze a problémában érintett tudományterületeket, folyamatosan és hasznos információkkal lássák el a társadalmat, valamint szaporázza egy hatékony és környezetbarát védekezési stratégia kidolgozását

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

kullancs

szúnyogcsípés

betegség

fertőzés